Omletbloggen

Höns för nybörjare: Är det bäst att skaffa kycklingar eller vuxna höns?

Du kan välja att antingen köpa små kycklingar som du tar hand om tills de börjar lägga ägg, eller hönor som redan är värpfärdiga. Hönor som kan lägga ägg på en gång är oftast lättare att hantera och ett bättre sätt att börja med höns som nybörjare.

Om du väljer att köpa kycklingar eller själv ruva och kläcka befruktade ägg som dina hönor lagt kommer du att behöva ta hand om de unga fåglarna i fem månader innan de börjar lägga ägg. De är extremt söta men också väldigt bräckliga och faller lätt offer för katter, råttor och andra djur som aldrig skulle försöka attackera en fullstor höna. Du kommer också behöva hålla dem varma, vilket betyder att du måste köpa specialutrustning.

Så om du skaffar höns för att få färska ägg är det bättre att köpa vuxna hönor än kycklingar.

Varför ska man köpa värpfärdiga höns?

De flesta nybörjare brukar föredra att börja med hönor som kan börja lägga ägg på en gång. Det borde inte vara några problem att hitta någonstans i närheten där du kan köpa värpfärdiga höns. Fördelarna med att välja de här lite äldre hönorna är många och du borde bara köpa små kycklingar eller kläcka ägg om du vill ta hand om unga kycklingar. För många är det här en hobby, men om du är nybörjare och framförallt vill ha färska ägg är det bättre att köpa lite äldre hönor som redan kan lägga ägg.

Varför borde jag överväga före detta burhöns?

Ett annat bra alternativ att börja med är före detta burhöns som också brukar kallas för industrihöns. Hönor som används i kommersiell äggproduktion anses passera sitt “bäst före-datum” redan när de är runt 18 månader, trots att de har en minst lika lång period kvar när de fortfarande kan lägga ägg. Många av de här hönorna slaktas när de anses vara för gamla, men det finns organisationer som hjälper dem att hitta nya hem.

Alla före detta burhöns är charmiga och har sina egna personligheter. De brukar se riktigt bedrägliga och ledsna ut när de först släpps ut, men med lite kärlek och omsorg kommer de att förvandlas till vackra hönor!

Fördelen med att skaffa de här hönorna genom en organisation som jobbar med att hitta nya hem till dem är att de oftast har gjort en hälsokontroll och du kommer därför inte att få en höna som har några kända sjukdomar. Många före detta burhöns kan halta i början och de flesta ser ut som om hälften av deras fjädrar har plockats, men de kommer snart att repa sig och eftersom de flesta av de här hönorna inte är äldre än 18 månader kommer de att kunna lägga färska frukostägg i ett par år till.

Vad behöver jag veta innan jag köper kycklingar?

Om du köper kycklingar måste du försäkra dig om att det är hönor och inte tuppar du köper. Det finns inget sätt att se på en kyckling om det är en hane eller hona och ofta säljs de som en blandning. Om du vill vara säker på att det är hönor du köper måste kycklingarna könsbestämmas. Om det inte är möjligt att göra det är det bättre att vänta och köpa värpfärdiga hönor.

Om du väljer att skaffa kycklingar kan de inte bo i ett vanligt hönshus, utan behöver ett anpassat boende under de första veckorna. Du kan köpa lådor speciellt avsedda för det här ändamålet eller så kan du göra en egen variant med en kartong eller plastlåda med hål på sidan. Det viktigaste är att fåglarna hålls varma och skyddade från drag samtidigt som deras boende är välventilerat.

Efter att du har fått hem dina kycklingar och introducerat dem till sitt nya hem är det viktigt att hålla ett öga på deras beteende.Om de tränger ihop sig under eller nära värmelampan så fryser de. Sänk lampan eller skaffa en till. Om de istället håller sig långt borta från lampan tycker de att det är för varmt och du behöver flytta elementet eller lampan längre bort.

Vad behöver jag tänka på när jag föder upp kycklingar?

Du behöver ha minst 39 kvadratcentimeter per kyckling i lådan. När kycklingarna är fem veckor gamla kan de flyttas till ett hönshus eller hönsgård där de behöver ha minst 0,19 kvadratmeter per fågel för att ha tillräckligt mycket utrymme när de växer, vilket de kommer att göra väldigt snabbt. Under den första veckan behöver de små kycklingarna en temperatur som är minst 35 grader. Värmen ska sedan sänkas gradvis varje vecka tills den är densamma som rumstemperaturen. Ett element designat speciellt för höns är ett bra köp. En röd värmelampa är ett annat alternativ (men inte en vit eftersom ljuset håller kycklingarna vakna på natten och brukar göra dem lättirriterade och bidra till att de börjar picka på varandra). Du kan inte använda vanliga glödlampor för att värma dina kycklingar.

Väldigt unga kycklingar behöver få nytt vatten minst två gånger om dagen eftersom de har för vana att göra alla vätskor till en rörig soppa inom ett par timmar! De behöver också få nytt halm eller strö minst en gång i veckan. Ett nät ovanpå lådan rekommenderas också eftersom kycklingar annars kan försöka rymma om sidorna på lådan du använder är under 45 cm höga.

Kycklingar kan börja spendera lite tid utomhus när de är runt två veckor. En stor nätbur eller annan flyttbar inhägnad kan ställas ut ett par timmar om dagen, men bara om det är minst 18 grader varmt och inte för blåsigt eller regnar. Fåglarna behöver mat, vatten och skugga, och de bör inte vara lämnade ensamma under längre perioder eftersom rovdjur alltid finns runt hörnet när du är en liten kyckling!

När de är mellan fyra och fem veckor gamla kan de flyttas permanent till hönsgården.

Borde jag föda upp mina egna höns

Ett annat sätt att skaffa nya höns till flocken är att föda upp kycklingar från dina egna hönors ägg. Här är det bäst att bara låta naturen ha sin gång. Allt du behöver göra är att ge din höna ett värprede eftersom hon sen kommer att se till att äggen har rätt förhållanden för att de ska kläckas genom att värma och vända på dem när det behövs (men hon klarar inte av fler än tolv åt gången, eller färre om hönan är av en mindre ras). Ett annat alternativ är att du skaffar en inkubator, eller äggkläckare, för att ruva och kläcka äggen på konstgjord väg.

En tupp kommer att göra allt han kan för att befrukta äggen. Om din höna sen ruvar äggen kommer hon att sitta på dem i 21 dagar (ruvningsperioden) och med lite tur kommer de här äggen sen att kläckas.

Att föda upp höns kan vara en fantastisk hobby, men du måste vara beredd på att det är en hel del jobb. Om allt du vill ha är färska ägg och en flock med friska och glada vuxna höns är det bäst att köpa lite äldre värpfärdiga höns eller ta hand om några före detta industrihöns som bara bott i bur och istället låt dem istället gå fritt i din trädgård och njuta av friheten.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *