Omletbloggen

Varför jamar inte min katt?

En katt vilar på den rubinröda kattsängen Maya Donut från OmletKatter jamar av många olika anledningar, och ett av de mest tillfredsställande ljuden för en kattägare är kanske att mötas av en glad katt som ger ifrån sig många korta jamanden när du kommer hem.

Katter jamar också för att få din uppmärksamhet, vanligtvis för att de är sällskapssjuka men också om de inte mår bra. Katter som jamar för att de är hungriga är en annan situation som säkert känns bekant! Katter kan också jama om det är något i omgivningen som gör dem stressade och det är vanligt att gamla katter som drabbats av kognitivt dysfunktionsyndrom (CDS) börjar jama för att de är förvirrade, framförallt på natten.

[BANNER]

Vilka kattraser jamar mest?

Vissa katter jamar mer än andra och trots att detta ofta har att göra med kattens personlighet så kan det också bero på vilken ras de är. Kattraserna som är kända för att jama mycket är birma, maine coon, orientaliskt korthår och siames.

Siameser är kanske de mest högljudda i sitt jamande och maine coon-katter har en variant på sitt vanliga jamande som är ett härligt kvittrande ljud som de ger ifrån sig när de känner sig lekfulla, vilken är nästan hela tiden!

Finns det katter som inte jamar?

Några av de kattraser som sägs vara tystast är chartreux, cornish rex, perser, ragdoll och russian blue. Det finns såklart alltid katter som inte passar in i mallen och ibland finns kattraser som bengaler med på listor både över de tystaste och de mest högljudda kattraserna!

Varför slutar katter jama?

1. Nya omgivningar. Om du flyttar, köper nya möbler eller om någon katten inte känner igen flyttar in eller hälsar på kan din katt bli tyst. I de här fallen brukar den ta lite tid för att bedöma situationen för att besluta om det är säkert att bara fortsätta som vanligt igen. Det här är faktiskt inte dåligt eftersom det är mer troligt att en katt som är orolig och rädd kommer att jama mer och högre snarare än bli tyst.

2. Den förlorar tillfälligt rösten. Katter som precis har jamat eller låtit mycket, som katter som spenderat hela natten med att jaga iväg inkräktare från trädgården, kan bli hesa eller tappa rösten på samma sätt som oss människor dagen efter en fest där du hela kvällen försökt att överrösta musiken. Katten kommer snart att jama igen.

3.Kattsnuva. Kattsnuva eller övre luftvägsinfektion är en förkylning hos katter, det är relativt ovanligt men om din katt drabbas kan den sluta jama. Kattherpes (felint herpesvirus), förkylningar och calicivirus är vanliga orsaker till strupkatarr. De här sjukdomarna har också andra symptom som rinniga eller kladdiga ögon, väsande ljud, flåsande, andfåddhet, hosta och nysningar, håglöshet, förlorad aptit och

4. Allergier. Om din katt är allergisk kommer den att ha symptom som liknar kattsnuva med väsande och nysningar och det brukar ibland betyda att katten slutar jama. Det är viktigt att ta reda på vad katten är allergisk mot och om du inte kan avgöra det kan det vara bäst att prata med en veterinär.

5. Laryngeal förlamning. Det här är ett problem med kattens struphuvud och stämband. Det inträffar när katten blir äldre, vilket är anledningen till att äldre katter brukar vara tysta. Degeneration av stämbanden gör att katten inte längre kan göra några läten. Men det här är inget som är smärtsamt för katten eller som de lider av, en tyst katt kan också vara lycklig.

6. Tumörer. Katter är benägna att drabbas av tumörer, svulster, polyper och cancer. Om dessa påverkar stämbanden, halsen eller munnen kan katten förlora förmågan att jama eller så kan en drastisk förändring av lätet inträffa.

7. Nervskador. Om grässtrån eller kvistar fastnar i halsen på din katt kan det skada nerverna som kontrollerar kattens struphuvud. Ett slag mot halsen kan ha samma effekt och det händer ibland om en katt har ramlat eller attackerats av en annan katt.

8. Nyligen opererats. Om din katt nyligen har opererats och varit nedsövd kommer den att ha intuberats, det vill säga att ett rör fördes ner i luftstrupen. Detta kan leda till en inflammation som gör att katten inte kan få ur sig några läten från ett par dagar upp till ett par veckor efter operationen.

Mindre vanliga orsaker till att din katt slutat jama är hypertyreos som är en överaktiv sköldkörtel och rabies.

En katt vilar på en lyxig och supermjuk kattfilt från Omlet

Oavsett vad anledningen är kan din katt behöva lite tid att repa sig. Både medicinska och åldersrelaterade tillstånd kan betyda att din katt slutar att jama, men i de flesta fallen kommer katten att jama som vanligt efter ett par dagar. Ge din katt mycket uppmärksamhet och uppmuntran så kommer den snart att vara tillbaka till sitt vanliga jamande!

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *