Omletbloggen

Tio produkter i hemmet som kan vara farliga för dina husdjur

Husdjur är precis som små barn, de letar ständigt efter nya äventyr och upplevelser och ser ofta inte faran. De brukar alltid vilja röra allt som verkar spännande och är väldigt nyfikna av sig. Djuren är också glupska och de kan inte skilja på vad som är bra för dem att äta och vad som kan vara giftigt. Även om du är ansvarskännande och försiktig kan det fortfarande finnas saker i ditt hem som kan vara farliga för dina husdjur, så vi har sammanställt en lista på tio saker som du bör se till att dina husdjur inte får tag på.

Foto: Gundula Vogel från Pixabay

 

Många veterinärbesök orsakas av att husdjur ätit något som är giftigt för dem. Därför är det viktigt att förvara produkter som kan vara skadliga i säkra stängda skåp och bara använda dem när dina husdjur inte är i närheten. Om ditt djur andas in eller äter något som är farligt för dem kan det i värsta fall leda till döden och det är därför viktigt att alltid se till att de aldrig kan få tag på något som de inte borde äta.

Tio produkter som är farliga för dina husdjur

Vi har valt att fokusera på tio produkter, men det är såklart inte en fullständig lista och du måste alltid använda magkänsla och sunt förnuft för att bestämma om något kan vara farligt för dina husdjur.

Foto: Anna Shvets från Pexels

1. Hushållsprodukter som är giftiga för ditt husdjur

Rengöringsprodukter av olika slag är ofta frätande och kan orsaka kemiska reaktioner om de kommer i kontakt med ditt husdjurs hud eller päls och de kan också orsaka interna skador om husdjuren istället får i sig produkten. Rengöringsmedel bör förvaras utom räckhåll för djuren, och det inkluderar maskindiskmedel, handtvätt och tvättmedel, eftersom de här produkterna kan orsaka diarré, kräkningar, magont, andningssvårigheter och till och med risk för lunginflammation.

Deodoranter, blekmedel och toalettrengöringsmedel bör också förvaras utom räckhåll.

I och med covid-19 har vi ofta flaskor med handgel på många ställen i hemmet och de här flaskorna kan ibland se ut som roliga leksaker så se till att dina husdjur inte får tag på dem.

Det är också viktigt att hålla undan trädgårdsprodukter avsedda för dina växter, altanen eller poolen.

För att inte behöva åka till veterinären eller djursjukhuset rekommenderar vi att du förvarar de här produkterna i skåp som dina djur inte kan öppna, eller placerar dem högt upp på en hylla (om du har en katt, se till att det är en hylla katten inte kan nå) eller välj produkter som inte innehåller ämnen som kan vara skadliga och om du har tid kan du till och med göra dina egna blandningar av saker du har hemma.

2. Mat som är avsedd för människor

Foto: Charles Deluvio från Unsplash

Inte all mat är bra för husdjur och ett av de vanligaste exemplen är nog choklad som vi människor tycker är gott, men som du inte ska ge till något av dina husdjur. Lämna inte en chokladkaka framme på bordet eftersom din katt kanske svänger förbi och se upp för kaksmulor på golvet.

Teobromin, ett ämne som finns i kakaobönor, och koffein är inte bra för dina husdjur. Om de får i sig de här ämnena kan de börja skaka, få hjärtklappning, abnormalt blodtryck och ont i magen. I väldigt allvarliga fall kan de här produkterna leda till att djuret avlider och det är därför viktigt att du alltid städar undan efter maten och inte lämnar något framme.

Avokado, vindruvor och russin är andra matprodukter som din hund också ska undvika, precis som alkohol, xylitol, vitlök och macadamianötter.

 

3. Fällor för skadedjur och insektsmedel

Vill du bli av med skadedjur eller insekter? Om du har husdjur är det viktigt att du är uppmärksam på vilken sorts fällor eller medel du använder eftersom dina husdjur kan tycka att det ser ut som en leksak eller bli nyfikna eftersom något luktar gott. Moderna produkter som finns på marknaden brukar använda få kemikalier och giftiga ämnen, men det är viktigt att alltid läsa instruktionerna och se om det finns någon varning på förpackningen. Du bör undvika produkter som innehåller ämnen som metomyl och metaldehyd.

Du bör också undvika råttfällor eftersom maten i dem kan verka lockande för din katt.

Råttgift innehåller alfakloralos och antikoagulantia som kan orsaka nervskador och blodsjukdomar.

 

4. Både dina egna och dina husdjurs mediciner

Du ska aldrig ge mediciner avsedda för människor till dina husdjur. Det bästa är att anta att de alla är giftiga! Värktabletter med paracetamol och ibuprofen är bra exempel på mediciner som aldrig ska ges till ett husdjur.

Det är viktigt att alltid först prata med en veterinär om vad du kan ge till ditt husdjur.

Det är också viktigt att du inte lämnar medicin avsedd för ditt husdjur framme. Många mediciner har smaksatts för att det ska vara lättare att få djuren att ta dem, men detta kan därför ses som godis av ditt husdjur och de kan ta en för hög dos av misstag om de får tag på medicinen.

Kom också ihåg att aldrig blanda medicin avsedd för hundar med mediciner avsedda för katter. Det är viktigt att alltid följa anvisningarna för att undvika misstag som kan sluta med ett besök hos veterinären.

 

Foto: cottonbro från Pexels

5.Växter

Problem med magen kan ofta betyda att dina husdjur tuggar på växter i ditt hem eller trädgård och det är därför viktigt att du dubbelkollar alla växter som de kan få tag på så att du vet om de kan vara giftiga eller inte.

Hundar tål till exempel inte krysantemum, idegran, amaryllis, cyklamen, rododendron, oleander, påskliljor och hyacint (framförallt löken).

Katter tål inte fikusplantor som philodendron eller monstera deliciosa, liljekonvalj, cyklamen, aloe vera-plantor, yuccapalm och svärmorstunga (sansevieria) för att nämna några.

 

 

6. Gödningsmedel

Gödselmedel kan vara farligt för dina husdjur. De finns i många olika former och beroende på vilken sort det är kan det vara giftigt. Det är därför viktigt att du väljer något som är så naturligt som möjligt och undviker märken som använder fosfor, kalium och kväve samt tillsatser som ogräs- och insektsmedel. En dos av 5g per kilo av hundens kroppsvikt kan vara tillräckligt för att förgifta den.


Bara för att ett gödningsmedel är biodynamiskt betyder det inte automatiskt att det inte kan vara giftigt för din hund. Du måste alltid dubbelkolla informationen på produkten och rådfråga specialister om du är osäker.

7. Tungmetaller

Du bör vara försiktig med metaller som bly och zink vilka kan vara farliga för ditt husdjur.

Om ditt husdjur får i sig något som innehåller tungmetaller kan de få ont i magen och det kan också leda till anemi (blodbrist).

Om du renoverar gamla byggnader kan det ibland finnas bly i bland annat gamla ledningar så det är viktigt att du håller ett öga på dina djur om de är i närheten så att de inte råkar få i sig något.

 

8. Eteriska oljor

Trots att de har sina fördelar är inte eteriska oljor ofarliga. De har starka aktiva ingredienser som du måste hålla borta från dina husdjur. Eteriska oljor kan orsaka matsmältningsproblem, nervskador och kan också orsaka brännskador vid beröring.

 

9. Nikotin, tobaksprodukter och andra droger

Nikotin är lika skadligt för både människor och djur. Rök inte i närheten av ditt husdjur och lämna inte cigarettpaket eller snusdosor framme. Om ditt husdjur andas in mycket rök eller äter upp en tobaksprodukt kan den få andningssvårigheter och till och med hjärtproblem.

 

10. Viss kosmetika

Smink och andra kosmetiska produkter avsedda för människor kan vara skadliga för ditt husdjur så se till att hålla dina deodoranter, nagellack, nagellacksborttagningsmedel och parfymer borta från dina husdjur.

Borsta inte tänderna på ditt husdjur med vanlig tandkräm. Fluor är bra för våra tänder, men det är inte bra för våra husdjur eftersom det är giftigt om djuret sväljer tandkräm av misstag.

 

Vad ska jag göra om mitt husdjur har varit i kontakt med något på listan?

Om du märker några symptom (röd hud, ingen aptit, feber, dreglar mer än vanligt, kräks, har svårt att andas, ont i leder eller magen, plötslig utmattning och så vidare) behöver du omedelbart kontakta en veterinär som kommer att kunna ge dig råd. Om du inte vet exakt vad ditt husdjur har fått i sig som är giftigt, är det viktigt att se om det finns några ledtrådar och ha dessa till hands när du pratar med veterinären.

Försök inte att få ditt husdjur att kräkas och ge det inte vatten eller medicin eftersom det bara kommer att göra situationen värre.

Att älska ditt husdjur betyder att du också måste skydda det från faror. Hemmet är deras lekplats så det är viktigt att du skyddar dem från de här vanliga farorna i hemmet och ser till att de är utom räckhåll.

 

This entry was posted in Husdjur


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *