Omletbloggen

Varför sover inte min katt i sin egen säng?

Alla kattägare har någon gång köpt en ny och fin säng till sin katt för att sedan se den i stället gå och lägga sig i kartongen och inte alls vara intresserad av den nya sängen. Eller så hoppar den kanske bara upp på din säng och rullar ihop sig i mitten istället. Men varför föredrar katter att sova i våra sängar istället för sin egen? Och är det möjligt att få dem att ändra sig?

Hur länge sover katter?

Katter sover i genomsnitt 12-16 timmar om dagen! Det är dubbelt så lång tid som vi människor rekommenderas att sova så det är inte konstigt att katter är så kräsna när det gäller var de gillar att sova och ofta sover på flera olika ställen i ditt hem beroende på vilken tid på dygnet det är. Deras sömn betyder att de behöver den perfekta sängen, så varför väljer din katt att sova i din säng?

Varför föredrar min katt att sova i min säng?

Många undersökningar har dragit slutsatsen att kattägare som låter sina pälsklädda älsklingar sova i sängen med dem sover mycket sämre eftersom de inte har lika mycket plats och blir störda av att katten jamar, snarkar, spinner eller tvättar sig samtidigt som katterna inte verkar ha några problem med att sova bredvid sina ägare!

Du kanske också har märkt att din katt använder din säng mer än vad du gör och ofta väljer att rulla ihop sig på sängen för en snabb tupplur eller en längre sovstund på flera timmar. Det här betyder också att många kattägare märkt att de behöver tvätta sina sängkläder oftare när de delar säng med sin katt.

Katter kan ibland föredra att sova bredvid sina ägare för värme, sällskap eller för att känna sig trygga, men det är lika troligt att det är eftersom de tycker att din säng är bekvämare än en kattsäng.

Varför sover inte min katt i sin egen säng?

En vanlig anledning till att många kattägare inte köper en säng till sin katt är för att de tror att katten i alla fall inte kommer att använda den, men om du inte ger din katt några mysiga alternativ att sova på kommer det att betyda fler nätter med en katt som väcker dig.

Det är ingen hemlighet att katter är det kräsnaste husdjuret, något som ofta betyder att de bara äter kattmat av ett visst märke eller bara går på en låda med en viss kattsand och så klart vägrar sova i den där nya fina kattsängen som du köpt till den.

Men varför?

Om din katt ofta rullar ihop sig på dina lyxiga tjocka täcken eller sträcker ut sig på din bekväma memory foam-madrass kan problemet vara kvaliteten och stilen på den säng du har köpt till din katt.

 

Foto: Paul Hanaoka från Unsplash

Vilken kattsäng är bäst för min katt?

För att hitta den perfekta sängen till din katt måste du först förstå vad det är den gillar eftersom det inte är någon idé att köpa en liten säng med kant om katten gillar att sträcka ut sig, eller en tunn och platt säng om katten gillar att sova någonstans där kroppen får stöd av en mjuk kudde. Försök att hitta den säng som är perfekt för din katt.

Om den gillar att rulla ihop sig och sova på en mysig filt i fuskpäls på soffan bör du överväga att skaffa en mjuk säng som de verkligen kan boa in sig och sjunka ner i, som den nya kattsängen Maya Donut från Omlet. Sängen har ett jättemjukt överdrag som går att ta av och tvätta i tvättmaskin och den donut-formade kudden ger kattens kropp stöd för en härlig och mjuk känsla som kommer få den att sova gott.

Om din katt gillar att sova nära dig, placera kattsängen Maya Donut bredvid dig på soffan som en mysig kattbädd. Du kan också lyfta upp sängen från golvet med sofistikerade och snyggt designade ben för att minimera drag, störningsmoment och maximera stilen.

För katter som gillar att sova på sina ägares tjocka memory foam-madrasser är det värt att överväga att köpa en kattsäng av memory foam, som Omlets bolsterbädd. Den stora sängen kommer att låta din katt sträcka på sig och rulla runt precis lika mycket som på din fina dubbelsäng, och den kan fortfarande rulla ihop sig mot den bolsterformade kanten.

Hur kan jag uppmuntra min katt att sova i sin egen säng?

Se till att sängen står någonstans där din katt gillar att sova. Observera var den brukar sova på dagarna och ställ sängen nära. Om din katt sover på din säng eller på soffan kan det vara bra att börja med att ställa kattsängen på dessa.

Använd godis för att belöna katten när den självmant går och lägger sig i sängen. Det är också viktigt att du inte hela tiden flyttar runt sängen eftersom det kan göra din katt osäker och ovillig att lägga sig eftersom den tror att sängen kan flyttas igen!

Vissa katter tycker inte om att sova på golvet, så överväg att köpa en kattsäng som du kan lyfta upp från golvet med hjälp av ben, som kattsängen Maya Donut. Du kan också placera sängen på en snygg sängbotten, som kattsoffan Maya som passar perfekt för en bolsterbädd.

Varför verkar min katt inte längre gilla sin gamla säng?

Om din katt verkar ha bestämt sig för att sängen som en gång var en favorit inte längre är det, kan det helt enkelt bero på att de har ändrat åsikt. Om din katt inte har ändrat något annat i sitt beteende (som skulle kunna vara ett tecken på att det är något annat fel) kan den helt enkelt bara vara uttråkad och inte tycka att sängen är lika spännande längre, eller så har den hittat någon annanstans i ditt hem där den föredrar att sova.

Sängen kan också ha slitits ut och kanske inte längre är lika bekväm som den var när den var ny, eller så kanske sängen har blivit smutsig och illaluktande så att din katt inte längre gillar den. Om du har skaffat en ny katt kan den också ha snott åt sig din andra katts favoritplats.

Se till att du köper en kattsäng med ett överdrag som är lätt att ta av och tvätta i maskin så att du kan hålla sängen ren och fräsch. Det är också viktigt att sängen har en madrass eller dyna av hög kvalitet så att den håller formen!

Det är viktigt att din katt har frihet att sova där den känner sig mest bekväm och om det råkar vara en kartong så är det bara att låta den vara! Men om du ser till att din katt har åtminstone en bekväm och varm säng och uppmuntrar den att sova där kan din katt se fördelarna med att ha sin egen säng och kanske äntligen låter dig sova ifred i din säng!

Vår nya kattsäng Maya Donut

  • Supermjuk och lyxig känsla för en rogivande sovstund
  • Lätt att hålla ren och fräsch med ett maskintvättbart överdrag
  • Lyft upp sängen från golvet med snygga designade ben som gör den både bekväm och hygienisk
  • Donut-formad för att ge katten stöd och med tjock stoppning för en varm och mysig känsla
  • Kattsängen Maya Donut finns i två snygga färger för att passa i ditt hem
  • En storlek som passar alla katter som väger upp till 5kg
  • Köp nu från 244 kr!

 

⭐⭐⭐⭐⭐ Gemma, verifierad produkttestare för Omlet – “Äntligen har jag hittat en kattsäng som både ser snygg ut och som mina katter älskar! Billigare kattsängar brukar inte hålla formen och färgen speciellt bra, men det har inte varit något problem med den här sängen! Den ser fortfarande fantastisk ut och det är lätt att tvätta överdraget så att den alltid ser ren och snygg ut! Rekommenderar den verkligen!”

 

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *