Omletbloggen

Pride of Omlet: Vi slår ett slag för handikappade husdjur

Den här artikeln är en del av vår artikelserie ”Pride of Omlet”, en samling fantastiska historier som slår ett slag för extraordinära husdjur och delar berättelser om deras mod, talang, kärlek för människor och medkänsla med världen.

-Av: Anneliese Paul

Jerry är en tuff, lekfull och lite bångstyrig gatuhund från Rumänien som kan stå på händerna! Men det började med att han landade på fötterna när han fick flytta in hos Shena och inspirerade henne att starta ett djurhem som tar hand om handikappade djur.

Vad tänker du när du ser en hund med bara två ben? Många skulle välja att inte ta sig an ett handikappat djur och när Shena först tog med Jerry till veterinären fick hon rådet att det bästa vore att avliva honom. Men det hade hon inte hjärta att göra!

Shena hade redan fyra hundar, jobbade med cancerpatienter inom sjukvården och pluggade till en socionomexamen, men när hennes kompis skickade en video på en hundvalp i Rumänien fick den hennes hjärta att smälta.

Jerry var förlamad, en oönskad hund som förmodligen blivit påkörd av en bil och lämnats att dö. Men Shena kunde inte glömma honom och tänkte att “en till gör väl ingen skillnad” och beslutade att ta hand om honom.

Första gången Shena träffade honom hoppade Jerry ut ur bilen och var ett riktigt energiknippe, det var kärlek vid första ögonkastet. Jerry var en sex månader gammal lekfull hundvalp och Shenas fyra hundar hade inga som helst problem med sin nya lillebror och han hittade snabbt sin plats i gruppen.

Efter att redan ha varit med om så mycket var det ingen överraskning att Jerry snart var på benen igen efter en operation för att ta bort bakbenen. Och han tappade aldrig självförtroendet, inte ens efter ett par fall innan han lärde sig att hålla balansen igen.

Jerry kan gå på två ben både inomhus och ute i trädgården, men han använder sin rullstol när han går på promenader. Den är tillverkad av VVS-rör och till att börja med var han lite ostadig på hjulen, men efter att ha övat i ett par dagar kunde han snart springa igen. Nu är han inne på sin tredje rullstol och älskar att springa efter bollar. Inget kan stoppa honom och Shena tror att han till och med är snabbare än de andra fyrbenta hundarna!

Med hjälpa av Jerry fick Shena många nya följare på sociala medier och många kontaktade henne med frågor om att ta hand om handikappade djur. Jerry har nu ytterligare två tvåbenta hundkompisar och han har ett speciellt förhållande till Flo som är en annan gatuhund från Rumänien. Ett par månader efter att de fick Jerry i 2013 bestämde sig Shena och hennes man Ian för att officiellt starta PUDZ, ett djurhem som specialiserar sig på att ta hand om djur med olika handikapp.

Fram till förra året hade Shena och Ian tagit hand om sammanlagt 170 djur, vilket inkluderar hundar, katter, kaniner, chinchillor, marsvin, höns, ankor och kalkoner i sitt hem i norra Lincolnshire i Storbritannien.

På grund av sina handikapp skulle många av djuren som Shena och Ian tar hand om inte längre vara vid livet om det inte vore för dem och med Jerry som inspiration har de nyligen lyckats samla in tillräckligt mycket pengar för att köpa ett tunnland mark för att kunna fortsätta sitt fantastiska arbete med att låta djuren de tar hand om leva det liv de förtjänar.

 

“Jerry ändrade hela mitt liv. Jag har träffat så många människor. Djur får inte lika mycket uppmärksamhet och omsorg som människor, men vi ger inte upp hoppet om människor med handikapp, så varför skulle vi göra det med djuren? Alla förtjänar en andra chans i livet.”

 

 

This entry was posted in Hundar


One reply on “Pride of Omlet: Vi slår ett slag för handikappade husdjur”

Irma says:

Är detta i Sverige? Har en tjej som inte får ta hund m sig från Kroatien som är frisk men handikapp veterinären vill avliva honom… stämmer det

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *