Omletbloggen

Fem roliga trick att lära din hund

Att lära en hund några roliga trick är faktiskt lättare än vad många tror. Din hund är väldigt intelligent och det är mycket lättare att träna en hund än många andra husdjur. Men vi vet att det ibland kan vara svårt att veta vilket trick som är bäst att börja med, så här får du fem olika förslag på roliga trick som du och din hund kan träna på!

Hundar är väldigt uppmärksamma på sina omgivningar och de kan lära sig många olika kommandon och trick genom att snabbt lära sig att att komma ihåg det du lär dem och associera det med ett speciellt ord. Men du måste ha tålamod och vara beredd på att öva många gånger innan hunden kommer ihåg sitt nya trick. Det är också viktigt att du belönar och uppmuntrar hunden när den gör rätt. Spendera aldrig mer än 10 minuter om dagen med att träna på ett visst trick och se till att du är på bra humör och gör det till en rolig övning med mycket uppmuntran så att hunden tycker att det är roligt. Visa inte om du blir frustrerad eftersom det kan påverka din hund och det kan ta olika lång tid för olika hundar att lära sig de här tricken.

Visste du att din hund stimuleras både mentalt och fysiskt när ni tränar på nya trick? Det kommer också att förstärka ert förhållande.

Vi har valt ut fem trick att börja med, det finns såklart många andra roliga trick du också kan lära din hund och vi har antagit att du redan har lärt den några vanliga lydnadskommandon som “sitt”, “ligg” och “stanna”.

En flicka tittar på sin hund som ligger på hundsängen Topology från Omlet

1- Vacker tass

Du kanske har märkt att hundar ofta lyfter på tassen när de ber om mat, så det här tricket är ganska lätt att lära dem. Du behöver bara få din hund att lyfta på tassen när du säger ett visst ord istället för när den känner för det. Du kan såklart välja vilket ord du vill, men många brukar använda “vacker tass” eller “tassen”.

Våra tips: Håll en godis i handen, visa det för din hund och säg till den att vänta. Sänk långsamt din hand och när din hund lyfter på tassen ska du säga det ord du har valt för tricket. Det kan som sagt vara vilket ord som helst, men det är bra om det är ett kort ord som är lätt för din hund att komma ihåg. Var entusiastisk när du säger ordet och lägg betoningen på det. När din hund har fått godisbiten är det viktigt att uppmuntra och klappa den.

Du kommer rätt snart att märka att du inte längre behöver sänka ner handen speciellt mycket. Varje gång ni tränar på det här kommandot kan du lyfta handen lite högre så att din hund höjer sin tass till bröstnivå och repetera sen igen med samma tass.

När din hund har lärt sig att lyfta på tassen på kommando kan du lära den att också lyfta den andra tassen, men det är viktigt att du använder ett annat ord för det här tricket, som “andra tassen” eller “höger/vänster tass” om du vill få det att låta lite mer avancerat.

När din hund har lärt sig det här tricket är det lätt att också lära den att göra en “high five”. Visa din handflata och uppmuntra hunden att lyfta tassen högre för att göra en “high five”. Så fort din hund gör tricket på rätt sätt är det viktigt att den får belöning.

2- Rulla runt

Det här är ett trick som många vill lära sin hund, men inte vet hur man bäst tränar på.

Våra tips: Börja med att säga till din hund att lägga sig ner, lägg en godis i handen och låt hunden lukta på din hand så att den vet att det finns något gott där, men håll kvar godiset i handen. Målet här är att din hund inte ska resa på sig, men om den gör det är det viktigt att du inte blir arg eller ger upp utan bara börjar om igen.

Använd handen för att guida hunden. Du ska röra den i den hastighet och bana du vill att din hund ska följa. Använd handen för att få din hund att vrida på huvudet och göra en rörelse bakåt. När hunden försöker vrida på huvudet för att ta godisbiten kommer det att sluta med att den rullar runt. Upprepa övningen flera gånger, men spendera aldrig mer än 15 minuter åt gången när ni tränar på ett nytt trick, det är bättre att ta en paus och träna på det igen senare på dagen.

En kvinna lär sin hund trick bredvid hundkojan Fido Studio från Omlet

3- Prata

Det här kommandot brukar vara lättare att lära hundar som “pratar” mycket i vanliga fall och det kan vara lite svårare att lära hundar som vanligtvis är tystare av sig.

Våra tips: Uppmuntra din hund med rösten, säg till den att sitta och lägg en godis i handen. Vifta med handen, men ge inte hunden godisbiten. Upprepa ordet eller kommandot som du valt för det här tricket, ord som “skall” eller “prata” brukar vara populära. Vänta på att hunden ska skälla eller gnälla och ge den godis och beröm så att den kopplar ihop ordet med lätet. Om du vill att din hund ska lugna sig och vara tyst kan du repetera ordet “tyst” eller “det räcker” och gå därifrån, då lär sig hunden också att sluta prata.

Det är viktigt att aldrig berömma eller uppmuntra din hund om den skäller på någonting utanför fönstret eller på människor eftersom många lätt blir rädda för hundar som skäller.

4- Dansa

Visste du att din hund kan lära sig att dansa! Den kanske till och med kan göra det bättre än dig…

Det är lättare att försöka lära mindre hundar det här tricket eftersom det är svårare för större hundar att stå på bakbenen. Det här tricket rekommenderas inte heller om din hund har ryggproblem.

Våra tips: Säg till din hund att sätta sig ner, lägg en godis i handen och placera din hand över hundens nos. Målet här är att få din hund att sitta på bakbenen och det kommer den att göra om den måste flytta sig för att hålla koll på godisen. När hunden har lyft båda frambenen från golvet är det viktigt att du berömmer och uppmuntrar den. Repetera flera gånger tills din hund snabbt ställer sig på baktassarna.

När din hund har lärt sig att ställa sig på baktassarna är det dags för nästa steg. Håll i godisbiten och flytta din hand så att den är över hundens huvud och rör den i en liten cirkel. Efter en liten stund borde din hund försöka snurra eller åtminstone flytta båda tassarna på marken. När du gör den här rörelsen är det viktigt att du kommer ihåg att säga det ord du valt vilket i det här fallet skulle kunna vara “dansa”. När din hund har tagit flera små steg, ge den godisbiten och mycket beröm.

En hund hoppar på sin ägare bredvid hundkojan Fido Studio från Omlet

5- Spela död

Det här är en riktig utmaning och ett trick som brukar se imponerande ut! Men det är inte det lättaste att lära din hund, speciellt inte om den har mycket energi. Men inget är omöjligt, du behöver bara lite mer tålamod.

Våra tips: Precis som med tricket “rulla runt” ska du börja med att din hund ligger ner. Ta en godis i handen och placera den över hundens huvud. När hunden vänder på sig, stoppa processen genom att be din hund vara stilla. Repetera den här övningen flera gånger tills din hund förstår att den inte ska röra på sig. Det är väldigt viktigt att du också säger det ord som du vill använda för det här kommandot, vilket skulle kunna vara något som “pang”.

Det är inte lätt att beskriva det här tricket och ett videoklipp kan ibland beskriva det bättre än ord, så ta en titt på den här videon för att se hur du bäst lär din hund att spela död.

Skärmdump från en Youtube-video som visar en hund som lär sig att spela död

Oavsett vilka trick det är du försöker lära din hund är det viktigt att ha tålamod och fortsätta öva tills din hund har lärt sig tricket. Glöm aldrig att belöna och berömma din hund när den gör något bra (belöningen behöver inte alltid vara något ätbart) och tvinga aldrig din hund till något den inte vill. Om hunden inte vill lära sig ett kommando eller inte förstår vad det är vad är du vill att den ska göra kommer det inte hjälpas av att du försöker tvinga den. Om du är osäker på om du för rätt eller vill veta om det finns något annat sätt du kan försöka lära den på finns det många klipp på Youtube att välja på, och titta gärna på ett par olika klipp för att hitta den teknik som du tror passar bäst för din hund.

Vi skulle älska att dela din hunds framgångar, så tagga oss på sociala medier om du lyckas lära din hund några av de här tricken.

Tagga oss på Instagram där vi heter omlet_husdjursprodukter eller skicka din video till: hej@omlet.se

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *