Omletbloggen

Varför “popcornar” marsvin?

Brunt marsvin “popcornar” i luften

När ett marsvin är glatt och exalterat kan det hända att det “popcornar”. Om du inte har sett det tidigare så är det när de plötsligt hoppar upp i luften, ibland från att bara ha varit stående, ibland mitt i ett steg och ofta involverar det att de ändrar riktning och ger ifrån sig ett kärleksfullt läte!

Inte alla marsvin underhåller sina ägare genom de här popcorn-hoppen men de flesta brukar göra det. Den vanligaste anledningen till att marsvin “popcornar” är för att de är glada. De har det helt enkelt bra, de blir exalterade och så gör de ett litet glädjeskutt! De hoppar av lycka, eller i alla fall för det mesta…

”Popcornar” marsvin när de är rädda?

Att marsvin “popcornar” är inte konstigt, men det kan hända att de då och då gör det för att de är rädda. Det är rätt enkelt att veta om det var för att de är rädda – hörde de ett plötsligt ljud eller såg marsvinet en hund, katt eller något annat som kan ha skrämt dem? Om dina marsvin gör den här rörelsen för att de är rädda kommer de att springa och ta skydd så fort de landar och gör ofta också några alarmerande ljud.

I de flesta fallen kommer dina marsvin att “frysa” snarare än att göra ett popcorn-hopp om de är rädda. Det här är ett beteende som är vanligt hos alla gnagare (så ses också hos kaniner) och kan också ses hos många andra yngre däggdjur (men det kallas bara “popcorning” om det gäller ett marsvin). Lamm är ett klassiskt exempel där beteendet ofta är en kombination av att de springer runt och hoppar.

Uppmuntra ett marsvin till popcorn-hopp

Trots att det inte går att träna marsvin att göra popcorn-hopp, går det att uppmuntra dem på olika sätt. Att ge dem deras favoritmat eller godsak uppmuntrar ofta till det här beteendet och hos ett marsvin som ofta ses göra de här skutten kan det räcka med att de bara ser sin favoritmat. Nu har du nästan börjat träna ditt marsvin till att göra glädjeskutt och om du använder ett kommando (som “popcorn”) varje gång du ger ditt marsvin en godsak finns möjligheten att det förknippar ordet med godsaker vilket, i teorin, betyder att du bara genom att säga “popcorn” kan få ditt marsvin att göra glädjeskutt!

Marsvin älskar också att utforska nya leksaker och det kan också få dem att göra små glädjeskutt. Glädjen brukar också hålla i sig och en ny höbehållare, boll, ramp eller tunnel kan ofta få dem att göra popcorn-hopp i flera veckor efter att de fick dem.

Regelbundna lekstunder med ditt husdjur är också något som gör dem glada. Om de känner sig säkra med dig i buren kan marsvin ibland göra massor av popcorn-hopp. Om du lyfter upp dem och gosar med dem kan det ofta inspirera dem att “popcorna” när du ställer ner dem på marken igen.

Om du har ett säkert utrymme utanför buren kan det vara jättebra stimulans för nyfikna marsvin. Håll ett öga på dina små vänner när de nosar sig fram och räkna hur många gånger de gör popcorn-hopp! Du bör bara göra det här utomhus om du har ett område som är helt säkert för dina marsvin (inga glipor i staketet, inga andra husdjur, inga giftiga växter) och om det är åtminstone 18 grader varmt utomhus.

Varför gör marsvin de här hoppen?

Det är lite konstigt att marsvin, som har korta små ben, som inte är speciellt bra på att klättra och som ofta inte kan hoppa över saker, kan utföra de här lodräta hoppen. Yngre marsvin brukar hoppa högst och lite rundare marsvin brukar väldigt sällan försöka sig på de här rörelserna. Yngre marsvin brukar generellt vara mer aktiva genom att springa runt och göra hopp för att använda all den extra energin som förknippas med att vara ung!

Nybörjare som skaffat marsvin för första gången har ibland misstagit ett marsvin som “popcornar” för att de har fått ett anfall. Men om du tar dig tid att studera dina marsvin kommer du snabbt att se skillnaden och det kommer snart bli en vana att se ditt marsvin göra små glädjeskutt och det finns inte längre någon risk att du förväxlar dem. Ett marsvin som får ett anfall kommer att ramla på sidan och vifta med benen i luften, ofta samtidigt som den har ryckningar i nacken. Ett anfall varar också flera sekunder, till skillnad från popcorn-hopp som är mycket snabbare. Om ditt marsvin inte omedelbart står på fötterna igen efter att ha ramlat eller hoppat är det bäst att kontakta en veterinär.

Vad betyder det när marsvin “popcornar”?

Marsvin, som naturligt lätt blir lite runda, behöver all motion de kan få för att hålla sig i form. Det sägs att när de gör sina popcorn-hopp så är det en del av deras naturliga motion. Det kan också vara ett beteende som distraherar rovdjur genom att överraska dem, vilket ger marsvinet en större chans att klara sig undan oskadd.

Att se dina marsvin göra de här lustiga rörelserna är något som gör det roligt att ha marsvin som husdjur. De här små fluffiga djuren har det så roligt att det smittar av sig!

Marsvin är väldigt bra på att underhålla oss med sina små glädjeskutt, men det är viktigt att se till att de också har allt de behöver för att vara stimulerade, och det kan du göra med Omlets stora utbud av marsvinsprodukter. Från Zippi tunnelsystem för marsvin till Caddi godsaksbehållare, ditt marsvin kommer att älska de här fantastiska och roliga tillbehören!

Ett brunt marsvin använder Zippi-plattformar för marsvin från Omlet

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *