Omletbloggen

Varför är vitamin C så viktigt för marsvin?

Guinea Pig eating Chard in Omlet Purple Zippi Shelter on Zippi Guinea Pig Platforms in Omlet Zippi Guinea Pig Playpen

Vad är vitamin C, och varför är det så viktigt?

Vitamin C, också känt som askorbinsyra, är ett essentiellt ämne som används för att reparera muskelvävnad, bilda kollagen och för att hålla immunförsvaret aktivt. Något vi människor och marsvin har gemensamt, men som är ganska unikt, är vår oförmåga att syntetisera och förvara vitamin C. Det betyder att marsvin, precis som människor, behöver få vitamin C från mat för att kunna hålla sig friska och glada.

Lyckligtvis innehåller mycket vanlig marsvinsmat höga halter vitamin C, men det är ändå viktigt att du som ägare ser till att du håller koll på dina husdjurs kost så att de verkligen får i sig tillräckligt.

Är vitamin C bra för marsvin?

Det är inte bara bra, det är fullkomligt nödvändigt. Om dina husdjur inte får i sig tillräckligt kan de bli väldigt sjuka och utveckla den väldigt allvarliga sjukdomen skörbjugg.

Tecken på att ditt marsvin inte får i sig tillräckligt med vitamin C inkluderar::

 • Ömma leder, vilket resulterar i förändrat rörelsemönster eller ovilja att röra på sig
 • Allmän håglöshet och minskad aptit
 • Problem med tänder och päls
 • Inre blödningar, vilket visar sig som blåmärken på kroppen

Om du tror att ditt marsvin är sjukt, vare sig det handlar om vitaminbrist eller någonting helt annat, ska du alltid prata med din veterinär så fort du misstänker något. Läs vår blog om marsvins kroppsspråk för att lära dig mer om vad ditt husdjur potentiellt försöker berätta för dig.

Hur mycket vitamin C behöver mitt marsvin?

I allmänhet säger man att marsvin behöver mellan 10 och 30mg per dag, men hur mycket vitamin C som krävs beror lite på ålder, vikt och andra omständigheter. Unga marsvin som fortfarande växer behöver mer än ett genomsnittligt vuxet marsvin, och havande marsvin, marsvin som precis fått ungar eller marsvin som är sjuka kan behöva upp till 30mg, eller i vissa fall ännu mer.

De flesta marsvin får vad de behöver från en nyttig och balanserad kost, men det är bra att du som ägare vet vilka produkter du kan inkludera i kosten för att se till att ditt husdjur får i sig tillräckligt.

guinea pig peeking out of an omlet guinea pig shelter on top of a omlet zippi guinea pig platform

Vilken är den bästa källan till vitamin C för marsvin?

Marsvinsfoder från seriösa djurbutiker är ofta berikade med vitamin C, så ditt marsvin kommer få i sig större delen av vad de behöver från det.

Vid sidan av fodret bör du också ge dina husdjur en handfull eller två med färska grönsaker varje dag. Grönsaker, och gröna blad i synnerhet, innehåller gott om vitamin C, och genom att ge dina husdjur en varierad kost kan du se till att de får i sig alla näringsämnen och vitaminer de behöver.

Människor vänder sig oftast till citrusfrukter när vi vill boosta vårt vitaminintag, men det är inte ett bra alternativ för marsvin. Frukt i allmänhet är oftast för sött för att ges på en daglig basis, och faktum är att många grönsaker har lika mycket, eller till och med mer vitamin C än t.ex. apelsin. Några av dessa är:

 • Paprika
 • Tomat
 • Spenat, grönkål och persilja
 • Broccoli och sparris

Ett bra foder, färska grönsaker och konstant tillgång till hö bör hålla dina marsvin friska och glada, men det finns också andra sätt att öka vitaminintaget. Det är speciellt användbart om du har ett husdjur som inte mår bra och har svårt att äta, eller om du av någon anledning inte har tillgång till färska grönsaker. Du kan till exempel ge dina husdjur:

 • Vitamin C-tabletter
 • Flytande vitamin C
 • Vitamin C-berikade godisbitar

Se till att det du ger dina husdjur är speciellt utformade för marsvin, och läs alltid på förpackningen för att se till att du ger rätt dos. Det är möjligt att du till och med vill fråga din veterinär innan du börjar ge vitamintillskott regelbundet.

Undvik vattenbaserade vitamin C-droppar. När de spätts ut i dricksvattnet är koncentrationen väldigt låg, så ditt marsvin måste dricka väldigt mycket för att få några fördelar. Dropparna kan dessutom göra att vattnet smakar annorlunda, vilket istället kan få ditt husdjur att sluta dricka, och det är ännu mer allvarligt..

Vad händer om ett marsvin får i sig för mycket vitamin C?

Om ditt husdjur någon gång ibland skulle få i sig mer vitamin C än den rekommenderade dagliga dosen är det ingenting att oroa sig över, överskottet som kroppen inte behöver kommer ut i urinet. Överlag är det svårt för ett marsvin att överdosera vitaminer, men om de regelbundet får mer än 30mg per dag kan det resultera i allvarliga hälsoproblem, bland annat en minskad känslighet för vitaminer.

För mycket vitamin över en längre tid kan också orsaka njur- och blåssten, och kan minska tillväxten hos unga marsvin.

Om du ger dina marsvin en balanserad kost med högkvalitativt foder behöver du överlag inte oroa dig över detta, det är i stort sett bara ett problem om du ger vitamin C i form av tillskott.

Annan viktig vitamin C-information

Det är bra att veta att även om du gör allt du kan för att se till att dina marsvin får allt de behöver, så kan de fortfarande drabbas av brist på vitamin C. Ofta orsakas detta av mat som blivit gammal, eller inte förvarats på rätt sätt. Vitamin C har ett bäst före datum, och näringsinnehållet minskar allt eftersom maten ligger orörd.

Detta gäller frukt och grönsaker, men också köpt foder och vitamintillskott, så se till att du alltid håller dina marsvins mat fräsch, och att du förvarar den på rätt sätt. Gör dig av med saker som blivit för gamla, och ge aldrig dina husdjur mögliga eller på annat sätt dåliga grönsaker.

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *