Omletbloggen

Nybörjarguide för att ruva och kläcka fram kycklingar

kycklingar på en gräsmatta med sin mamma

Funderar du på att ruva och kläcka fram kycklingar? Då väntar många spännande stunder! Att kläcka fram egna kycklingar är en oförglömlig upplevelse för hönsägare, men innan du börjar kan det vara bra att läsa vår nybörjarguide för att se till att dina små fluffiga kycklingar får den bästa starten i livet!

Varför ska jag ruva och kläcka ägg?

Först och främst så är höns fantastiska husdjur och den här månaden berättar vi också mer om varför höns är så fantastiska! Har du läst vår bloggartikel där vi tacklar vanliga myter om att ha höns och slår hål på vanliga myter om att ha höns?

Förutom hur fantastiska höns är som husdjur så är det också en väldigt givande upplevelse att ruva ägg och kläcka fram egna kycklingar. Från att ruva äggen till att se de små kycklingarna titta fram ur äggen och sen växa till fullvuxna hönor. Du kommer verkligen att få se livet börja för de små kycklingarna!

Kan jag använda vanliga ägg från affären?

Här har vi en väldigt vanlig myt… eller är det? Vi har alla hört en kompis berätta om hur de har ruvat vanliga ägg som de har köpt i affären. Det här kanske låter spännande, men det är faktiskt väldigt osannolikt.

För att du ska kunna ruva och kläcka ett ägg måste det vara befruktat och det är väldigt ovanligt att hitta befruktade ägg i stormarknaden. För att ett ägg ska bli befruktat måste hönan nämligen ha bott med en tupp och det har inte de allra flesta hönorna som producerar ägg till försäljning. Däremot är det möjligt att om du köper dina ägg direkt från en bonde där hönorna har bott med en tupp att de faktiskt har blivit befruktade. Det här betyder ändå inte att du garanterat kommer kunna kläcka fram kycklingar från de här äggen eftersom det också spelar roll hur äggen har förvarats för att de ska kunna utvecklas till en kyckling. Om äggen har förvarats i ett kylskåp kanske luftfuktigheten inte har varit rätt, vilket kommer att hämma den här utvecklingen. Så om du vill kunna ruva och kläcka ägg bör du inte använda ägg som har sålts för att ätas.

Var får jag äggen ifrån om jag inte kan använda vanliga ägg?

Det bästa stället att börja jakten på ägg är att kontakta en pålitlig hönsuppfödare eller bonde. En uppfödare kan aldrig vara 100% säker på att ägget befruktats, men en duktig kommer åtminstone kunna vara trygg med att de allra flesta är. Du kommer att ha den största chansen om du väljer en erfaren hönsuppfödare eller bonde. Metoden de flesta uppfödarna använder är att de håller upp ägget mot lågan från ett ljus. Om ägget inte är genomskinligt när de gör det här är det med största sannolikhet befruktat.

Ett annat alternativ är att försöka hitta säljare på internetforum eller pålitliga webbplatser som säljer befruktade ägg. Också här är det viktigt att välja en säljare som har ett bra rykte eller bra omdömen. Om du inte är säker på vilken hönsras som passar bäst kan du läsa vår guide för att hitta den perfekta hönsrasen för dig!

Oavsett om du köper dina ägg från en uppfödare, bonde eller online så är det alltid bättre att köpa dem från någon i närheten istället för att äggen behöver transporteras längre sträckor eftersom det kan påverka äggen och hur sannolikt det är att du kan kläcka fram kycklingar. Det beror på att ägg som transporteras kan förvaras vis olika temperaturer och skakas om en hel del.

Vad behöver jag?

Det behöver faktiskt inte vara så komplicerat att ruva och kläcka ägg! Det kanske kan verka ganska skrämmande att klura ut hur du får äggen att kläckas till kycklingar, men Omlet har allt du behöver för att guida dig igenom processen. Allt du behöver, förutom de befruktade äggen, är en äggkartong, vatten och det viktigaste tillbehöret är en äggkläckare eller inkubator.

En mindre äggkläckare, som en Brinsea Mini II Advance är perfekt för nybörjare. Den har plats för upp till sju hönsägg, räknar ner tills äggen kläcks och har också ett digitalt alarm.

Om du vill ha plats för ännu fler ägg är äggkläckaren Brinsea Ovation 28 EX perfekt eftersom den har plats för upp till 28 ägg och har flera mer avancerade funktioner som att den automatiskt vänder på äggen och har ett alarm för temperaturen. Den kontrollerar också automatiskt luftfuktigheten och med tanke på att två av de vanligaste problemen när du ruvar ägg är att du har fel temperatur eller luftfuktighet kan det här vara väldigt praktiska funktioner. Den optimala temperaturen är 37,5 grader, men om du vill veta mer om vilken temperatur och luftfuktighet du behöver genom hela processen kan du läsa vår bloggartikel om hur du ruvar ägg i kläckare – steg för steg som förklarar vad du behöver göra varje dag.

Hur lång tid tar det?

De flesta kycklingar kläcks på dag 21, men vissa ägg kan kläckas ett par dagar före eller efter. 25-50% av äggen kommer förmodligen inte bli kycklingar, antingen för att äggen inte var befruktade från första början, för att någonting går fel under ruvningen eller för att embryot har ett genetiskt fel.

Ett annat alternativ är att låta en av dina hönor göra jobbet och lägga de befruktade äggen under en liggsjuk höna. Men om du inte har den möjligheten är en äggkläckare ett bra alternativ!

Vad händer när äggen kläcks?

Det är äntligen dag 21 och den stora dagen är äntligen här! Det första tecknet på att äggen håller på att kläckas är att kycklingarna börja picka fram ett litet hål i skalen med sin äggtand för att ta sina första andetag. Nästa steg är rörelse och under det här steget kommer dina kycklingar att vrida sig inuti skalet innan de bryter sig ut helt! Under den här tiden kan det vara bra att hålla ett öga på äggen eftersom den här processen kan vara så snabb som 30 minuter!

Som vi har nämnt tidigare kan det ta längre tid för vissa ägg att kläckas än andra. Därför är det viktigt att du inte börjar lyfta ur kycklingarna som redan har tagit sig ut ur skalet för snabbt, eftersom det kan störa miljön för de andra äggen som ännu inte har kläckts. Du bör vänta minst 12 timmar innan du bestämmer dig för att hjälpa de sista kycklingarna och det ska du bara göra om det verkligen behövs. Kycklingar klarar sig tre dagar utan mat och vatten så du behöver inte skynda dig in för att kläcka de sista äggen och störa kycklingarna om det inte verkligen är nödvändigt. Vänta till dag 25 innan du plockar bort ägg som inte har kläckts ut kläckaren.

Om det här är första gången du ruvar och kläcker ägg rekommenderar vi också att du läser vår bloggartikel om 6 misstag du kan göra när du föder upp kycklingar
för att hjälpa dig under det här steget efter att äggen har kläckts.

Vad händer med tupparna?

Innan du bestämmer dig för att föda upp kycklingar kan det vara bra att ha en plan för vad du gör om några av kycklingarna är hanar. Inom äggproduktionen anses tuppar vara en biprodukt och många gör sig därför av med dem i ett tidigt skede i livet.

Många hönsägare bestämmer sig också för att bara behålla hönorna. Anledningen är att tupparna kan ha nackdelar, där den största är att de inte lägger ägg! Men det betyder inte att en tupp inte kan passa in i din flock helt perfekt, beroende på varför du har höns. Läs vår guide om allt du behöver veta om att ha tuppar, som kan hjälpa dig att bestämma om en av de här vackra fåglarna är rätt för dig.

Det är värt att tänka på att det kan vara svårt att veta vilket kön en kyckling är tills de är lite äldre och du behöver vanligtvis vänta tills de är mellan fem och nio veckor gamla innan det är möjligt att börja se skillnaden. För mer information om hur du kan se skillnaden, läs vår bloggartikel så här skiljer du på en ungtupp och en unghöna.

Om du beslutar att du inte vill ha några tuppar kan du försöka sälja dem. Bara för att en tupp inte är rätt för dig, betyder det inte att de inte passar in hemma hos någon annan. Det kan vara bra att börja fråga på onlineforum eller i Facebookgrupper om det är någon som vill köpa dina tuppar.

Vad händer nu?

Vi vet alla hur gulliga kycklingar är! Men glöm inte att de här fluffiga små gula dunbollarna snart blir fullvuxna höns. Omlet har allt du behöver för att dina fullvuxna hönor ska ha allt de behöver för att leva sitt bästa liv! Håll dem friska och glada med vårt stora utbud av hönsprodukter som hönshuset Eglu Go från Omlet som hönsen kan flytta in i från 12 veckors ålder!

höns utanför hönshuset Eglu Go i rosa med en hönsgård

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *