Omletbloggen

Vanliga myter om att ha höns

Vad är det som stoppar många från att skaffa höns? Idag tacklar vi några av de vanligaste myterna om att ha höns för att se till att ingen blir avskräckt från att skaffa de här fantastiska husdjuren bara för att de har hört något som inte stämmer. Läs vidare om du försöker övertala en vän, partner eller förälder som är en riktig höns-skeptiker!

hönor utanför hönshuset Lenham i trä från Omlet som har en automatisk hönshusdörr

Höns luktar illa

Höns är faktiskt väldigt rena djur som regelbundet badar i sand för att bli av med smuts i sin fjäderskrud. Visst kan de bli leriga ibland, men det är inget som luktar illa.

Det som luktar illa är spillningen och smuts som fastnar i hönshuset, men så länge som du regelbundet gör rent i hönshuset kommer du aldrig att behöva oroa dig över dåliga lukter. Om du har ett hönshus i plast som ett lättrengjort hönshus som Eglu tar det bara ett par minuter att få hela hönshuset skinande rent igen!

Man behöver ha en tupp för att få ägg

Nej, det behöver man inte. Hönor lägger lika många ägg oavsett om det finns en tupp i flocken eller inte. Däremot behöver du såklart en tupp om du vill få äggen befruktade för att få kycklingar.

Det krävs mycket tid att ta hand om höns

Såklart kommer du att behöva spendera lite tid på att ta hand om dina höns, precis som man behöver med alla husdjur. Men jämfört med många andra djur så är höns väldigt självgående. Du behöver släppa ut dem ur hönshuset på morgonen, fylla på med mat och byta vatten samt göra en snabb hälsokontroll. Men sen går de glatt och pickar i trädgården under resten av dagen.

Du behöver såklart också se till att hönshuset är rent och fräscht, men om du har ett hönshus som är lätt att göra rent, som en Eglu från Omlet tar det inte speciellt lång tid. Om du vill spara ännu mer tid kan du köpa en automatisk dörr till hönshuset som släpper ut dina höns på morgonen och stänger om dem igen på kvällen

Höns förstör din trädgård

Det här beror lite på hur många hönor du har och vilken sort det är, men jo det stämmer i och för sig att hönor som är instängda på en relativt liten yta av trädgården kan skada gräsmattan.
Men det finns tre lösningar på det här problemet.

  • Låt dina höns gå fritt så mycket som möjligt eftersom deras pickande kommer att märkas mindre om de har en större yta att röra sig på.
  • Skaffa ett flyttbart hönshus som du kan flytta till nya platser i trädgården när det behövs. Om du flyttar på hönshuset ett par gånger i veckan kommer dina höns aldrig ha möjlighet att förstöra din gräsmatta.
  • Ge dina hönor en egen del av trädgården med en större Walk in-hönsgård eller hönsstängsel eftersom du då kan ge dem ett eget område där det inte gör så mycket om de krafsar i gräset.

en höna pickar på en pickleksak från Omlet

Hönsspillning kan inte användas i trädgården

Det är faktiskt tvärtom! Hönsspillning är riktigt bra som gödsel och om du har konstant tillgång till det från hönshuset kommer det att ha en positiv inverkan på din trädgård.

Däremot bör du alltid kompostera spillningen innan du lägger den i rabatter eller på trädgårdslandet. Eftersom den är så starkt och kraftfull kan den bränna dina växter om den inte först komposteras.

Höns behöver ett stort utrymme

Såklart beror det på hur många hönor du har, men generellt så kommer höns att kunna vara nöjda i en medelstor trädgård.

Helst ska den delen av trädgården där du har dina höns vara inhägnad så att de inte kan vandra över till grannens trädgård för att lägga sina ägg.

De behöver inte heller bo på gräs om du inte har en speciellt stor gräsmatta. Ett lager träflis att gå och krafsa och picka i kan räcka och dina hönor kommer att uppskatta det som underlag.

Höns är högljudda

Det här är inget du behöver oroa dig över. Visst låter höns, och vissa hönsraser mer än andra, men det är ett trevligt kacklande eller kluckande som inte ens den grinigaste grannen kan klaga på. Tuppar är däremot en helt annan femma och de kan vara riktigt högljudda, men som du vet så behöver du inte ha en tupp bara för att du har hönor.

Höns drar åt sig råttor

Hönsen i sig drar inte åt sig råttor till din trädgård och råttor och möss är ofta rädda för hönor och deras vassa näbbar. Problemet är maten eftersom det kan vara svårt för de här djuren att motstå foder och majs som ramlar på marken. Du kan försöka förebygga det här problemet genom att förvara maten i lufttäta burkar och mata dina höns i godsaksbehållare och pickleksar som det är svårare för råttorna att ta sig in i. Vi har skrivit en annan bloggartikel om hur du håller råttor borta från hönshuset.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *