Omletbloggen

Passar det min livsstil att ha höns?

En kvinna släpper ut höns från Eglu Pro hönshus från Omlet

När du tänker på hobbyer du kan utöva utomhus, har du någonsin undrat om det passar din livsstil att ha höns? I sådana fall är du inte ensam. Att ha en flock höns i trädgården har vuxit i popularitet eftersom det minskar stress, ger färska ägg och gör att du spenderar mer tid utomhus. Här tittar vi på hur hönshållning kan passa in i din livsstil – oavsett var du bor.

Olika skäl till att ha höns

Det finns flera fördelar med att ha en flock höns i trädgården. Förutom att de är karismatiska och charmiga, ger höns sina hönsskötare många fördelar som:

 • Färska ägg
 • Pestkontroll
 • Gödselmedel
 • Hjälper till att hålla trädgården välskött
 • Bidrar till komposthögen

Men framför allt kan höns knyta an till sina ägare och skapa band som håller livet ut. Beroende på dina höns personlighet kan dessa relationer likna dem du har med dina hundar eller katter.

Eftersom vi känner till några av fördelarna som höns kan ge, är det dags att titta på de finare detaljerna med att ha en flock. Man kan ha höns på flera sätt, så du kan välja en metod som enkelt integrerar dem i din livsstil.

Typer av uppsättning

Du kan designa dina höns uppsättning på flera olika sätt. Flyttbara hönshus, hönsgårdar, och hönsstängsel är några produkter du kan använda när du tar hand om dina höns och de kan anpassas för att passa din livsstil. En del hönsägare låter deras flockar gå ute fritt, men det finns en del risker med detta.

Flyttbara och stationära hönshus

Alla Omlets hönshus kan göras om till flyttbara hönshus genom att lägga till valfria hjul eller handtag, eller så kan de köpas som färdigbyggda hönstraktorer. Hönstraktorer låter dig enkelt flytta runt hönshuset i din trädgård för att minska överbetning av gräsmattan och gödsla den. De gör det också möjligt att snabbt flytta alla dina höns till en skyddad plats när vädret slår om.

Hönsgårdar och hönsstängsel

Stationära hönshus kan fästas på stora walk-in hönsgårdar, eller ställas inuti hönsstängsel. Detta är ett populärt alternativ för många hönsskötare och ger din flock en särskild plats i din trädgård. Hönsgårdar och hönsstängsel ser till att dina höns är där du vill ha dem, och håller dem borta från trädgårdsväxter och andra områden dit du inte vill att de ska gå. Du kan också välja underlaget för dina höns när de har ätit gräset.

Risker med frigående höns

Det finns flera viktiga saker att tänka på innan du låter dina höns gå fritt:

 • Hönsen behöver skydd inomhus på natten. Du kan till exempel installera en Autodörr
 • på hönshuset om det finns rovdjur som kan vara farliga för dina höns
 • Var närmaste trafikerade väg finns
 • Om det finns växter som är giftiga för höns

Frigående flockar har tillgång till ytterligare näringsämnen och kan hitta sina egna områden för sandbad – men dessa bekvämligheter kommer inte utan risker. Dina höns är alltid säkrast inuti ett robust hönshus och hönsgård, och att extra näring ges till dem i form av torkade insekter och örter. Hö och färska grönsaker från din trädgård eller affär är också näringsrikt för dina höns.

Om du väljer att låta din flock gå fritt, se till att vidta lämpliga försiktighetsåtgärder. Stäng alltid in dem säkert i deras hönshus på natten, eller schemalägg din Autodörr så att den stängs strax efter att det har blivit mörkt ute, så att dina höns är i tryggt förvar under natten. Undvik att låta dem ströva omkring fritt när du inte är hemma, så att du vet var de är.

En man tar hand om sina höns i Omlets walk-in hönsgård

Daglig rutin

Varje hönsskötare kan bestämma vad som fungerar bäst för dem när det gäller dagliga rutiner. Det finns några rutinuppgifter som måste göras, och med lättrengjorda hönshus, kommer de bara ta några minuter varje dag. Här är ett exempel på en daglig rutin med höns.

Morgon:

Eftermiddag:

 • Kolla efter ägg i värpredet
 • Kolla så att deras dricksvatten inte har frusit när det är kallt ute och att deras vatten har fyllts på när det är varmt ute

Kväll:

 • Stäng in dina höns i hönshuset
 • Ta bort eventuellt överblivet foder för att förhindra att gnagare kommer på besök
 • Kontrollera värpredet en sista gång

Lämna hönsen när du reser bort

Hönor är ganska självförsörjande, och så länge vädret är milt är det inte ett problem att resa bort över en natt. Extra mat och vatten kan lämnas ute, och en Autodörr kommer se till att dina höns släpps ut och in i tid. Om du planerar att vara borta i mer än två dagar, behöver du hitta en hönsvakt som kan passa din flock.

Flockstorlek

Hönor är flockdjur och behöver sällskap av andra hönor för att trivas. Det är viktigt att ha minst 2 hönor ihop, men ha gärna minst 3 eller 4 hönor tillsammans, så kommer de att få en sund hackordning i flocken.

Kolla upp vilka lagar om hönshållning som gäller där du bor

Innan du bestämmer dig för hur många höns du vill ha, var noga med att kontrollera vilka lagar om hönshållning som gäller där du bor. I en del länder finns lagar som gäller för hönsägare som begränsar antalet höns du kan ha åt gången, var du kan ha dina höns och om tuppar är tillåtna eller inte. I Sverige gäller enligt Jordbruksverket att “du måste registrera platsen där du håller fjäderfän om du har dem för kommersiellt bruk eller om du har mer än 350 värphöns”. Vi rekommenderar att du själv kollar upp med Jordbruksverket vad som gäller för din flock, även om det är troligt att du inte behöver registrera den om det är en hobbyflock.

Tänk på hönsmatematiken

När du vet vad lagen säger om hönshållning, kan du bestämma hur många höns du ska skaffa. Tänk på att “hönsmatematik” är en verklighet, och det drabbar ofta den ovetande hönsägaren. När du väl har startat en flock och upptäcker hur beroendeframkallande de är, är det svårt att sluta med bara några få höns. Och så leder ett fåtal höns ofta till många, vilket resulterar i fler höns än du från början hade planerat.

Ha plats så att din flock kan växa

Det är alltid en bra idé att investera i en uppsättning som har tillräckligt med utrymme för din flock att växa. Om du inte är strikt begränsad till 2-4 höns, är det väldigt troligt att du så småningom kommer att få fler höns än du hade från början.

Upp till 15 höns får plats bekvämt i vår Eglu Pro, och detta hönshus har utökade säkerhetsfunktioner och samma lättrengjorda design som våra andra Eglu hönshus. Genom att välja ett stort hönshus, kan du låta din flock växa spontant.

Integrera dina höns i din livsstil med Omlet

Vi på Omlet gör det möjligt att integrera hönsen i din livsstil. Hos oss hittar du hönshus, hönsgårdar, och vår unika Autodörr som passar både storstadsträdgårdar och trädgårdar på landsbygden och som gör det möjligt för alla att ha glada och välmående höns. Ge dig ut på ett nytt äventyr som hönsägare och upptäck den glädje som höns kan ge utan att du behöver göra avkall på din livsstil.

En kvinna och ett barn leker med hönor i Omlets flyttbara hönsträd med sittpinnar

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *