Omletbloggen

Vilka lagar och regler gäller för hönsägare?

En pojke hämtar in ägg från värpredet i en Eglu

Det är kul att plocka in färska ägg från hönshuset Eglu!

Ett färskt ägg varje dag, det är bara en av fördelarna med att ha en egen flock höns i trädgården. Men det är inte så enkelt som att bara köpa några höns eftersom det finns lagar och regler som måste följas av hönsägare och dessa är olika i olika länder.

För att alltid vara uppdaterad om den senaste informationen och eventuella nya eller ändrade regler är det bäst att kontakta relevant myndighet för vad som gäller och din veterinär kan också ge dig tips och råd.

Behöver man registrera att man har höns?

Beroende på vilket land du bor i kan du behöva registrera dina höns. I vissa länder, som USA och Storbritannien måste du registrera innehav av höns inom en månad om du har 50 eller fler fåglar. Det är viktigt att följa de här reglerna eftersom man annars bryter mot lagen. De här lagarna gäller också om man har har flockar som innehåller olika fåglar som höns, ankor, gäss, pärlhöns, rapphöns, fasaner, duvor eller kalkoner samt fåglar avsedda för konsumtion av kött och ägg.

I Tyskland måste varje höna registreras samma dag vilket görs hos en veterinär och den måste också rapporteras till en fond för djursjukdomar.

Detta gäller alla sorters fjäderfä och anledningen är att reducera risken för att eventuella sjukdomar sprider sig.

I Sverige gäller enligt Jordbruksverket att “du måste registrera platsen där du håller fjäderfän om du håller dem för kommersiellt bruk eller om du har mer än 350 värphönsplatser”. Vi rekommenderar att du själv läser vidare hos Jordbruksverket för att se vad som gäller för din flock, även om det är troligt att du inte behöver registrera den om det är en hobbyflock.

Hur många höns borde jag ha i min flock?

Höns pickar på matFör att svara på den här frågan är det viktigt att veta hur mycket plats du har för dina höns och hur många ägg du vill ha varje dag.

En vuxen höna lägger i genomsnitt ungefär två ägg på tre dagar så tre till sex hönor kommer att se till att du alltid har ägg till familjen. Men om din familj verkligen älskar att äta ägg och kanske bakar mycket, eller om du planerar att ge bort ägg då och då, kanske du behöver en lite större flock.

Generellt sett så är det bra att börja med minst tre hönor eftersom om en av dem oväntat skulle dö får du inte bara en ensam höna kvar. I en flock avsedd för avel behöver en tupp fyra till sex hönor.

Hur mycket plats dina höns behöver varierar beroende på vilken hönsras du har och hur stora de är samt hur ofta hönsen har möjlighet att vara frigående. Det brukar rekommenderas att ha minst 0,3 kvm per höna, men kom ihåg att ju större ju bättre! Det finns mer information om vad som gäller hos Jordbruksverket.

Det är också viktigt att ha en hönsgård utomhus som en Walk in-hönsgård så att dina hönor är skyddade från rovdjur. Ett annat bra skydd från oönskade nattgäster är en hönshusdörr. Om du brukar komma hem sent på kvällen och behöver ett alternativt sätt att stänga om hönsen på så att de är säkra kan en automatisk dörröppnare till hönshuset rekommenderas. Du kan programmera dörren så att den öppnas och stängs på en specifik tid eller baserat på när solen går upp och ner.

Omlets automatiska hönshusdörr öppnas i sidled vilket betyder att rovdjur inte bara kan lyfta upp den och dina hönor kan sova säkert inne i hönshuset med vetskapen om att de har världens säkraste hönshusdörr som skydd.

Om du har rovdjur på marknivå kan du också skydda din flock med ett elstängsel.

Behöver jag vaccinera mina höns?

Olika länder har olika regler när det gäller vaccinationer av höns, så det är bäst att höra efter med din veterinär vad som gäller och vad som rekommenderas.

Några av de sjukdomar som det är extra viktigt att du ser upp för är fågelinfluensa, newcastlesjukan och mareks sjukdom.

Fågelinfluensa kan drabba höns liksom andra fåglar och om en flock drabbas av sjukdomen måste hela flocken avlivas. Det här viruset utgör generellt sett ingen fara för människor och du hittar mer information i vår bloggartikel Vad du behöver veta om fågelinfluensan år 2020.

I Sverige är det generellt sett inte tillåtet att vaccinera mot fågelinfluensa, men det kan enligt Jordbruksverket göras undantag för “särskilt genetiskt värdefulla individer om smittläget motiverar vaccination”.

Newcastlesjukan kan variera från mild till allvarlig och dessvärre finns det ännu inget botemedel mot sjukdomen. Newcastlesjukan kan också smitta människor. Om kycklingar vaccineras när de är mellan 14 och 21 dagar gamla kan det förhindra sjukdomen, men i Sverige vaccinerar vi inte heller mot newcastlesjukan, utan den kontrolleras på andra sätt. Mer finns att läsa hos Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

En annan sjukdom att hålla ett öga på är mareks sjukdom som orsakas av ett herpesvirus och som angriper hönsens centrala nervsystem. Precis som många andra herpesvirus gäller att när djuret en gång har infekterats så bär de på smittan livet ut. Men inte alla smittade fåglar blir sjuka och den här sjukdomen kan inte smitta människor. Det går att vaccinera mot mareks sjukdom, men enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) vaccinerar man inte regelbundet så kallade hobbyhöns, det vill säga höns som du har i trädgården för att få egna ägg.

I Sverige är det alltså ovanligt att vaccinera så kallade hobbyflockar mot de här sjukdomarna, men hör efter med din veterinär om du är orolig eller har frågor.

Kom också ihåg att isolera en ny medlem i flocken i minst 30 dagar!

Behöver jag tillstånd för att ha höns?

Beroende på i vilket land och stad du bor kan det finnas restriktioner och regler gällande att ha höns. Dessa kan gälla hur många höns man får ha, hur stort hönshuset bör vara eller hur långt det bör vara till grannens hus. På vissa platser får man heller inte ha en tupp på grund av det oväsen de kan föra och hönsen måste ha ett märkband på benet så att de kan identifieras.

Om du hyr ditt hus kan det finnas regler i ditt hyreskontrakt som säger att du inte får ha höns eller andra husdjur och det kan finnas andra regler för vad som gäller om du vill ha en hobbyflock i trädgården, så det kan var bra att dubbelkolla vad som gäller där du bor innan du skaffar höns.

Även om det är tillåtet att ha höns, kan det vara bra att tänka på grannarna innan du skaffar en flock. Många är lätta att vinna över med ett löfte om färska ägg då och då, men det kan vara bra att prata med dem först. Och se till att din trädgård är säkrad så att inte dina hönor kan rymma till grannens trädgårdsland!

Höns går ut ur en Eglu Cube från Omlet

Hönshuset Eglu Cube från Omlet har plats för upp till 6 höns eller 10 dvärghöns!

Är det något annat jag bör tänka på innan jag skaffar höns?

Vissa lagar och regler är avsedda för att se till att minimikrav alltid uppfylls. I Spanien finns det till exempel lagar som säger att du måste hålla ljudnivån så låg som möjligt, att hönshuset måste ha bra belysning och att hönsen regelbundet måste kontrolleras av en veterinär. I många länder finns det också restriktioner för hur många höns man får ha och om man ens får ha en tupp i tätbebyggda områden.

Australien är ett intressant exempel på hur olika lokala regler kan vara. I delstaten Victoria kan innevånare ha max fem höns, men i New South Wales är det tillåtet att ha upp till 10 höns i tätbebyggda områden. I Western Australia är det tillåtet att ha upp till 12 hönor. Det är heller inte tillåtet att ha en tupp i delstaterna Queensland, New South Wales och Western Australia.

Trots att det finns många olika lagar och regler som gäller när du har höns finns det några självklara saker som gäller i alla länder: dina höns måste alltid ha tillgång till färskt strö, halm eller spån på golvet och såklart mat och vatten!

Se alltid till att du har läst på om vad som gäller för hönsägare innan du skaffar dina första hönor. Lagar och regler kan ändras så även om du tidigare har haft höns kan det vara bra att läsa den senaste informationen. Alla länder har sina egna lagar och regler och det är viktigt att dessa följs! 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *