Omletbloggen

Vilka färska grönsaker och frukter kan jag ge mina kaniner?

En flicka matar en kanin med frukt genom Eglu Go kaninbur från OmletVisste du att kaniner kan njuta av en mängd olika färska grönsaker och frukter? Det är nämligen säkert för kaniner att knapra på näringsrika grönsaker och små mängder frukt, utöver deras vanliga kost. Ta reda på vilka färska grönsaker och frukter du kan ge din kanin, hur mycket, och fördelarna med att erbjuda dem färska godsaker.

Vad kan jag mata mina kaniner?

Först och främst bör kaniner få en kost med kvalitetspellets som huvudsakligen består av timotejhö. Proteinhalten bör ligga mellan 12-16% för de flestakaninraser, och fiberhalten bör vara minst 15%. Fri tillgång till löst timotejhö bör alltid finnas också för att hålla igång matsmältningen och hålla framtänderna trimmade genom konstant gnagande. Dina kaniner ska också ha tillgång till färskt, rent vatten hela tiden, vilket är lätt med
Eglu Go kaninbur. Öppna helt enkelt den stora luckan på baksidan av buren för att komma åt ströbrickan och få tillgång till det inkluderade höstället och vattenflaskan.

Allt som erbjuds utöver denna kost bör betraktas som godsaker. Färska råvaror är ett mycket hälsosammare alternativ än färdigförpackat kaningodis som finns att köpa, men som du ändå bara bör ge din kanin några gånger i veckan. Kaninsäkra frukter kan också ges i måttliga mängder, då de innehåller mycket socker. Dessa livsmedel är inte lätt tillgängliga för vilda kaniner – och även om dina tama kaniner kan få alla sina behov tillgodosedda av dig, är deras matsmältningssystem fortfarande väldigt likt det som deras kusiner i det vilda har. Genom att replikera den kost som vilda kaniner har i naturen, hjälper du dina tama kaniner att upprätthålla en hälsosam livsstil.

Kaninsäkra färskvaror

Det finns flera kaninsäkra livsmedel som kan hittas i livsmedelsbutiker, ute i naturen eller till och med i din egen trädgård. Färska råvaror bör serveras i en separat foderbehållare än deras vanliga kost för att hålla kaningården ren. En hängande godsaksbehållare är perfekt för att servera färska frukter och grönsaker. Den minskar risken för problem med skadedjur, förhindrar matsvinn och ger dina kaniner en ny upplevelse av att äta mellanmål.

Vissa färskvaror är hälsosammare än andra och vissa bör undvikas helt. Denna lista är inte heltäckande, men den innehåller de vanligaste färskvarorna som kan ges till kaniner.

Grönsaker

Grönsaker kan ges flera gånger i veckan, med några få undantag. Spenat innehåller oxalsyra, som i stora mängder kan orsaka matsmältningsbesvär hos kaniner. Sötpotatis är också en favorit bland kaniner, men är väldigt rik på stärkelse, så den bör ges sparsamt.

Grönsaker som är säkra och näringsrika för kaniner inkluderar:

 • Sparris
 • Paprika
 • Broccoli
 • Brysselkål
 • Kål – röd, grön och savoy
 • Morotsblast (mer om morötter senare)
 • Blomkålsblad och stjälkar
 • Selleri
 • Endive
 • Gurka
 • Sallad – romansallad or grönsallad
 • Palsternacka
 • Rädisa
 • Spenat (max en gång i veckan)
 • Sötpotatis (sparsamt)
 • Majrova
 • Vattenkrasse
 • Zucchini

Morötter – inte en kanins bästa vän

Kaniner är så nära förknippade med morötter att det är svårt att förstå att de kanske inte är så bra för dem. En del fiktiva kaniner som tex Peter Rabbit älskar morötter – och riktiga kaniner älskar dem också. Men morötter innehåller mycket socker och många kalorier, medan de saknar de fibrer som behövs för att en kanin ska kunna smälta dem ordentligt. En kost med mycket morötter kan orsaka förstoppning hos kaniner, och få blodsockernivåerna att stiga farligt. Morötter bör matas som frukter – som ett tillfälligt godis som erbjuds med måtta.

Frukter

Frukt bör erbjudas i små mängder, max 1-2 gånger i veckan. Ge inte frukt till kaniner som är yngre än 7 månader, eftersom deras unga matsmältningssystem kan störas av den höga sockerhalten.

Kaninvänliga frukter inkluderar:

 • Äpplen
 • Bananer
 • Bär – Blåbär, björnbär, hallon och jordgubb
 • Kiwi
 • Melon (utan skal) – cantaloupe, vattenmelon och honungsmelon
 • Päron
 • Tomat

Örter och växter

Vilda kaniner äter många olika växter och även kvistar och blad från träd samt bark. Det finns många växter i naturen som du kan ge dina kaniner, men inte alla vilda växer är lämpliga som kaninmat. Ge aldrig en vild växt till dina kaniner om du inte är säker på att den är säker. Och se alltid till att vilda växter inte har besprutats med gödningsmedel eller bekämpningsmedel – de flesta är skadliga eller till och med dödliga för kaniner.

Örter och växter som är säkra för kaniner inkluderar:

 • Basilika
 • Blad från bärbuskar – björnbär, hallon och jordgubbe
 • Klöver
 • Maskros – blommor och stjälkar
 • Dill
 • Gräs – färska stjälkar, inte gräsklipp som kan innehålla annat växtmaterial
 • Mint
 • Oregano
 • Persilja
 • Groblad
 • Ros – blad, kronblad och stjälkar
 • Rosmarin
 • Solros
 • Rölleka

Farliga växter och grönsaker

Vissa färska livsmedel är dåliga för kaniner. Dessa växter påverkar dina kaniner på många sätt, allt från lätt obehag till att vara giftiga även i små mängder. Om du misstänker att din kanin har ätit något av följande, håll ett öga på dem och ring din veterinär om du märker något ovanligt beteende.

Mata aldrig dina kaniner:

 • Auberginer
 • Avokados
 • Bambuskott
 • Bönor
 • Gräslök
 • Vitlök
 • Isbergssallad
 • Nötter
 • Lök
 • Ärtor
 • Potatis (sötpotatis går bra)
 • Rabarber
 • Tomatblad (i stora kvantiteter)

Mata dina kaniner med Omlet

Att hitta färskvaror till dina kaniner är ett roligt sätt att variera deras kost och fördjupa ditt band med dem. Att ge dina kaniner färska livsmedel i en Caddi godsaksbehållare håller deras kaninbur och kaningård ren och minimerar potentiellt avfall. Eller bygg en skräddarsydd håla åt dina kaniner med vårt Zippi tunnelsystem för kaniner och lägg godsaker strategiskt längs vägen. Hur du än väljer att mata dina husdjur, finns vi här för att hjälpa dig att främja hälsosamma vanor för dina kaniner.

Två barn utomhus med sina kaniner i Omlets kaningård

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *