Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Vilka frukter och grönsaker kan jag ge min kanin?

Det bästa sättet att mata kaniner på är inte att strö maten på golvet utan att istället lägga färska grönsaker och blad i en behållare eftersom det ger kaninen något lite mer spännande att göra. Det här är också det mest hälsosamma sättet att ge dem färsk mat på eftersom det undviker kontakt med smuts på marken och förebygger också att blad och grönsaker trampas in i marken. Det reducerar också matavfall och håller skadedjur borta.

Kaniner som äter

En behållare som går att fästa på kaningården som godsaksbehållaren Caddi passar perfekt och kan också användas för hö. När kaninen får sin mat i en behållare ger det dem också mental stimulans eftersom de inte bara kan äta vad som ligger framför dem på marken.

Vad kan jag mata min kanin med?

Listan på frukt och grönsaker som en kanin kan äta är lång och inkluderar många av de vanliga grönsakerna som finns i mataffären. All frukt och alla grönsaker bör sköljas innan du ger den till kaninerna, och det är ännu bättre om du kan ge dem ekologiska produkter. Ge kaninerna frukt som godis då och då men inte som huvudföda eftersom det alltid borde vara grönsaker.

Problemet med frukt är att den innehåller mycket socker, något som det inte finns mycket av i vilda kaniners kost med undantag av vilda bär och fallfrukt på sensommaren, så det ska inte vara en del av deras kost varje dag. Din kanin må vara tam, men den är fortfarande en vildkanin när det gäller kosten.

Äpplen, björnbär, vindruvor, päron, plommon, hallon och jordgubbar är kaninvänliga men bör bara ges i små portioner. En åttondel av ett äpple eller päron eller två bär är en lagom portion. Och du bör inte ge dina kaniner dessa oftare än två gånger i veckan.

Vilka grönsaker kan jag ge min kanin?

Foto: Iñigo De la Maza från Unsplash

Bra grönsaker att ge kaniner inkluderar:

 • Sparris
 • Basilika
 • Broccoli
 • Brysselkål
 • Kål (rödkål, savojkål och grönkål)
 • Morötter och morotsblast (men bara då och då som godis)
 • Blad och skaft från blomkål
 • Selleri
 • Endiver
 • Courgette
 • Gurka
 • Salladsblad (men håll dig till romansallad eftersom andra varianter kan vara vattniga och orsaka diarré)
 • Persilja (men bara en gång i veckan)
 • Palsternacka
 • Rädisor
 • Ruccola
 • Spenat (men bara en gång i veckan)
 • Paprika (grön och gul är bäst eftersom de röda innehåller mycket socker och ge dem aldrig chilipeppar!)
 • Rovor
 • Tomater (men bara som godis då och då eftersom de innehåller mycket socker)
 • Vattenkrasse (men bara en gång i veckan)

Grönsaker som är giftiga för kaniner

För mycket oxalsyra som naturligt finns i gröna bladgrönsaker är giftigt för kaniner och kan skada deras lever. Men mängden som finns i många grönsaker som persilja, vattenkrasse och spenat är med största sannolikhet inte tillräckligt höga för att skada dina kaniner och de kan äta dem så länge det inte är oftare än en gång i veckan.

Stärkelse och socker är de två viktigaste sakerna att undvika. Detta eftersom de orsakar matsmältningsproblem genom att ändra pH-värdet i kaninens matsmältningssystem och i extrema fall kan det leda till gastrointestinal sjukdom. Mat som orsakar problem när kaninen får för mycket av det är spannmål som vete, korn och havre, baljväxter som bönor och ärtor och all frukt eftersom den innehåller mycket socker.

Kaniner borde inte äta följande:

 • Aubergine/äggplanta
 • Avocado
 • Gröslök
 • Vitlök
 • Lök
 • Potatis och potatisblast
 • Rabarber (både stjälken och bladen)
 • Blad från tomater

Inga morötter?!

Kaniner förknippas så ofta med morötter att alla kanske inte inser att den här grönsaker inte alls är speciellt bra för dem. Från Peter Kanin till Snurre Sprätt, tecknade kaniner älskar morötter och det gör riktiga kaniner också. Men eftersom morötter innehåller mycket socker och kalorier, men inte lika mycket fiber som finns i många andra kaninvänliga grönsaker, kan en kost som innehåller mycket morötter göra dina kaniner förstoppade och ge dem farligt höga sockervärden.

Morötter

Foto: Oriol Portell från Unsplash

Därför bör morötter ses som en frukt, något som är okej som godis då och då, men som kaninerna inte borde äta för mycket av.

Örter och växter som är säkra för kaniner att äta

Vilda kaniner äter många olika växter och även trä och bark. Men om du inte är säker på vilka vilda växter som dina kaniner säkert kan äta är det bäst att du håller dig till de här vanliga arterna för att undvika matsmältningsproblem och allvarligare sjukdomar:

 • Vinda
 • Blad från björnbär, hallon och jordgubbar (de här är bra för dålig matsmältning)
 • Våtarv
 • Klöver
 • Björnloka
 • Maskrosblad (men inte för många eftersom de har en laxerande effekt)
 • Pelargoner (vilda varianter)
 • Gullris
 • Snärjmåra
 • Gräs (saftiga handplockade grässtrån och inte gräset som du klippt ner med gräsklipparen eftersom det kan innehålla giftiga växter)
 • Kirskål (men INTE träd eller buske)
 • Hassel
 • Klintsläktet
 • Groblad
 • Blad, kronblad och trä från rosor
 • Lommeört
 • Kålmolke
 • Röllika
 • Blad och trä i form av nyskurna kvistar av pil

Spot the rabbit

Det är viktigt att gröna blad som du matar din kanin med inte har besprutats med bekämpningsmedel, ogräsmedel eller gödselmedel eftersom dessa är giftiga och kan vara dödliga för kaniner och andra husdjur.

Vilka vitaminer och mineraler behöver kaniner?

Kaniner behöver en hälsosam blandning av vitaminer och mineraler och det får de vanligtvis i sig genom att äta ett nyttigt

pelletsfoder och ha bra tillgång till hö. Kaniner behöver få i sig mycket A-vitamin men de får i sig mängden de behöver från att äta hö. Hö innehåller också all D-vitamin och kalcium de behöver.

Till skillnad från många andra djur kan kaniner producera sitt eget C-vitamin så det är inget de behöver få i sig genom kosten.

Kaniner äter en varierar kost – det är något som är riktigt bra med dem eftersom det är lätt att ge dem olika saker. Du kan byta ut vilka grönsaker du ger dem med jämna mellanrum och använda favoriterna morot och äpple endast som godis när du tränar den. Så länge de får ett bra pelletsfoder och mycket hö och så länge du undviker de giftiga grönsaker som vi listat i den här artikeln kommer dina kaniner att vara friska och glada.

 

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *