Omletbloggen

Behöver jag ge mina marsvin vitaminer?

Marsvin är små och söta djur som har blivit mer och mer populära som husdjur på senare tid. Eftersom de är väldigt tillgivna brukar de uppskattas av barn, men för att de ska må bra är det viktigt att se till att de har allt de behöver. För att dina marsvin ska hålla sig friska och krya behöver de rätt vitaminer och en specifik kost.

Marsvin som äter
Följ våra råd för att se till att ditt marsvin får i sig alla vitaminer det behöver och håller sig frisk.

Snabblänkar:

Varför borde jag ge mina marsvin C-vitamin?

Vilken mat innehåller C-vitamin?

Hur ger jag mina marsvin vitaminer?

Varför borde jag ge mina marsvin C-vitamin?

Precis som oss människor kan inte heller marsvin själva producera C-vitamin (som också brukar kallas askorbinsyra). På grund av en gammal genetisk mutation kan marsvin inte längre producera C-vitamin från glukos och därför är det viktigt att de får i sig tillräckliga mängder genom sin kost.

Marsvin äter salladsblad

C-vitamin gör så att celler åldras långsammare, hjälper att skydda mot infektioner och att snabba på läkande. Det är därför viktigt att dina marsvin får i sig tillräckliga doser eftersom brist på C-vitamin kan ha allvarliga konsekvenser för deras hälsa.

Symptom på C-vitaminbrist (som ibland också kallas skörbjugg) att se upp för är:

 1. Ditt marsvin går ner i vikt, vill inte äta eller äter inte som vanligt
 2. Unga marsvin kan drabbas av tillväxthämning
 3. Ditt marsvins immunsystem försämras vilket kan leda till att de drabbas av fler infektioner. De kan också drabbas av problem med lederna och ha svårare att röra på sig. Det är viktigt att du är uppmärksam på skador eller sår eftersom de kanske inte läker lika snabbt. Om ditt marsvin skriker när du lyfter upp det är det heller inte ett bra tecken.

Borde jag ge mitt unga marsvin C-vitamin?

Svaret är ja, det borde du. Rekommendationen är att du ger dina marsvin C-vitamin från en ung ålder så att de inte får C-vitaminbrist.

Förutom C-vitamin är det också viktigt att de får i sig tillräckligt mycket E-vitamin. Det här är något som inte nämns lika ofta som C-vitamin, men som också är nödvändigt för att dina marsvin ska hålla sig friska och krya. Om ditt marsvin får E-vitaminbrist kan det få muskelproblem och det kan också leda till hög dödlighet hos honor. E-vitamin är viktigt för cellproduktion och det är därför dina marsvin måste få i sig tillräckligt mycket.

Ett tips är att det borde finnas mellan 3 och 5 gram E-vitamin i 100 gram mat.

Mat som innehåller höga doser E-vitamin är fänkål, broccoli, tomater, spenat, paprika och havregryn.

Vilken mat innehåller naturligt höga doser av C-vitamin?

Många frukter och grönsaker innehåller C-vitamin, och du kan lätt köpa dem i mataffären. Men om du har möjlighet att odla egna grönsaker så är det ännu bättre! Det är viktigt att du alltid tvättar frukt och grönsaker innan du ger dem till ditt marsvin och det kan också vara bra att ge dem till ditt marsvin som godis, så att den uppskattar det mer. Det kan också vara bra att variera vilka frukter och grönsaker du ger dina marsvin efter vad som är i säsong.

Viktig information: Det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin för ett marsvin är 20 mg per kilo av ett vuxet marsvins kroppsvikt och det kan ökas till 60 mg per kilo av kroppsvikten för ett marsvin som fortfarande växer, dräktiga honor eller ett marsvin som lider av sjukdom. Din veterinär kan alltid ge dig råd om du är osäker.

Mat rik i C-vitamin baserat på en 150 gram stor portion (men det är viktigt att du inte ger dina marsvin 150 gram av en sak utan varierar och kombinerar vad du ger dem):

 • Pepparrot: innehåller 141 mg
 • Persilja: innehåller 140 mg
 • Grönkål: innehåller 120 mg. Men ge inte dina marsvin för mycket kål av någon sort (gäller också brysselkål, blomkål, vitkål, rödkål och så vidare) eftersom det kan leda till besvär med gaser.
 • Fänkål: innehåller 120 mg
 • Röd paprika: innehåller 126 mg (röd paprika innehåller mer C-vitamin än grön paprika)
 • Broccoli: innehåller 93 mg
 • Maskros: innehåller 58 mg
 • Endiver: innehåller 24 mg
 • Rädisor: innehåller 23 mg
 • Tomater: innehåller 19 mg (förutom C-vitamin innehåller de också mycket vatten)
 • Zucchini/squash: innehåller 10 mg
 • Selleri: innehåller 7 mg
 • Gurka: innehåller 5 mg

Det här är såklart inte alla grönsaker rika på C-vitamin utan bara tips på några passande alternativ

som du kanske redan har hemma! Vi rekommenderar att du ger dina marsvin en varierad kost och hör efter med din veterinär om du är osäker.

Kom ihåg att du inte bör ge dina marsvin rabarber, lök, gräslök, vitlök, avokado och sallad (eftersom den innehåller höga halter av nitrat) och ge dem inte morötter alltför ofta eftersom de innehåller mycket socker.

Vi glömmer också ofta bort att vanligt gräs passar bra som mat till marsvin eftersom det innehåller många näringsämnen. Du kan också ge dem blad från jordgubbar, hallon (men se upp för taggarna), mullbär, pil och många andra växter.

Det är också viktigt att ge dina marsvin frukt, men ge dem inte för mycket eftersom frukt innehåller mycket socker.

Ibland innehåller en varierad kost med grönsaker och andra växter ändå inte tillräckligt mycket C-vitamin. Det rekommenderas då att ge C-vitamintillskott.

Hur ger jag mina marsvin vitamintillskott?

C-vitamin finns i många olika former så du borde kunna hitta något som är lätt att ge till dina marsvin. Precis som oss människor föredrar vissa marsvin tabletter och andra föredrar tillskott i flytande form.

Flytande: Du kan alltid fråga din veterinär vilket märke du borde välja. Du ger vitaminerna med en spruta och den här metoden kan vara komplicerad eftersom du måste se till att marsvinet får i sig tillräckligt mycket genom att placera sprutan på ena sidan i deras mun. Undvik att ge det rakt framifrån eller att trycka in sprutan i svalget eftersom marsvinet kan få kväljningar. Blanda aldrig flytande C-vitamin med vatten eftersom det är känsligt mot luft och ljus och kan därför brytas ner väldigt snabbt. Därför är det också viktigt att skydda flaskan från ljus och se till att du skruvar på locket snabbt igen.

Tabletter: Det här är ett effektivt sätt att se till att ditt marsvin får i sig sin dagliga dos av C-vitamin. Det finns flera olika märken på marknaden så att du kan se till att dina djur får den optimala dosen. Om dina marsvin har svårt att svälja tabletten kan du gömma den i en banan eller annan mjuk frukt som ditt marsvin gillar.

Pulver: Den här formen av C-vitamin bör tas med försiktighet. Så snart som en påse öppnas måste marsvinet snabbt få i sig pulvret eftersom det börjar förlora sin verkningskraft vid kontakt med luft. Det positiva med pulver är att det är lätt att lägga det på en bit gurka eller annan grönsak som ditt marsvin älskar och snabbt äter upp.

Både C- och E-vitamin är viktigt för ditt marsvin under hela livet, men det är viktigt att du inte ger dem för höga doser. För höga doser av C-vitamin kan vara farligt för dina marsvin och ge dem urinstenar. Det är alltid bra att dubbelkolla med en veterinär exakt hur mycket C-vitamin du borde ge dem för att se till att de håller sig friska och krya hela livet.

This entry was posted in Marsvin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *