Omletbloggen

Doga: Är det verkligen möjligt att göra yoga med hunden?

En kvinna sitter på en yogamatta med sin hund

banner]

Långpromenader med din hund hjälper er båda att koppla av, men när dagarna är korta eller vädret grått och regnigt är inte tanken på en promenad lika lockande. Då behöver du hitta andra sätt att underhålla och stimulera din hund på. Låt oss introducera er till doga…

Vad är “doga” och vad behöver man?

Du har förmodligen redan hört talas om yoga, men vad är “doga”? Kombinera ordet yoga med “dog”, som är det engelska ordet för hund, så får du: Doga. Det här är en trend som började i USA i början av 2000-talet och har spridit sig till många andra länder. Det här är en aktivitet som är perfekt för att spendera kvalitetstid med din fyrbenta vän och också är rolig underhållning för hunden.

För att börja med doga är allt du behöver en yogamatta och bekväma kläder! Doga kan utövas utomhus på en gräsmatta om vädret tillåter, men om det är kallt och grått går det lika bra att göra det inomhus! Om ni testar att göra doga inomhus kan det vara bra att välja ett speciellt rum för passen där hunden kan känna sig som hemma. Att ha en rutin för hunden gör att den känner sig mer bekväm och den kommer snart att koppla ihop yogamattan och rummet med en rolig aktivitet som den gör tillsammans med dig.

Fördelarna med doga

Doga är inte alltför olikt vanlig yoga och inkluderar element som avslappning, koncentration, meditation och att fokusera på sig sjäv. Men att göra de här rörelserna tillsammans med din hund har också andra fördelar.

Gör hundens dag mer avslappnad

Våra hundar kan känna av när vi är stressade, vilket i sin tur påverkar hundens humör. När ni gör doga tillsammans har du chansen att ta en stund och andas, slappna av och låta stressen rinna bort, vilket också kommer att ha en lugnande effekt på din hund.

Det finns inga regler att följa när det gäller doga, vilket betyder att ni kan anpassa yogapasset för att passa hunden. Om din hund vill delta i passet och vara aktiv tillsammans med dig är det toppen, men om den föredrar att bara sitta och titta på utan att delta är det viktigt att du inte tvingar den. Kom ihåg att det här ska vara en rolig aktivitet för er båda.

Lär dig prata hundspråk

Du kanske inte kan prata hundspråk, men du måste guida din hund igenom dogapasset. Det är viktigt att du leder så att din hund känner sig bekväm och säker, och på samma sätt som när ni tränar på ett nytt trick är repetition viktigt för att ni ska ha ett lyckat dogapass tillsammans eftersom din hund måste lära sig rörelserna. Det här kommer att vara ett bra tillfälle för dig och din hund att komma varandra närmare.

Förbättrad sömn

Hundar älskar att sova och vi vet hur viktigt det är för dem att få tillräckligt mycket sömn. Om din hund har svårt att få till en bra sömnrutin kan en aktivitet som är både mentalt och fysiskt stimulerande, som doga, vara ett bra sätt att hjälpa hunden. Glöm heller inte att ge hunden en mysig hundsäng från Omlet för att den ska kunna sova ännu bättre efter ert dogapass!

Kan min hund göra doga?

Doga passar för alla olika hundar oavsett om de är unga, gamla, stora, små, oroliga eller lugna! Doga kan vara speciellt passande för äldre hundar eller hundar som har skador eftersom stretching, så länge det görs på rätt sätt, och massage kan ha väldigt positiv inverkan på din hunds kropp. Men det kan vara bra att prata med veterinären innan ni börjar om du inte är säker på om doga är en bra aktivitet för din hund.

Hur gör man doga?

Det finns flera olika böcker där du kan lära dig mer om hur du gör yoga med din hund. Författarna berättar fördelarna med yoga och visar också hur du gör yoga med din hund. Eftersom doga ännu inte är en stor trend i Sverige är många av böckerna på engelska, men några finns också som e-bok som brukar vara lite billigare. Här är ett par böcker som rekommenderas för doga-nybörjare:

Det är viktigt att du spenderar tid med din hund så att den kan utveckla sin fulla potential. Att bara göra ett enda pass kommer inte att ge er en bättre relation och hunden kanske inte ens riktigt hinner förstå vad det är som händer. Om ni istället gör det till en rutin som ni utövar tillsammans kanske du blir förvånad över fördelarna som kan komma från dogapassen.

Glöm inte heller att förutom den här roliga aktiviteten är det också viktigt att din hund äter rätt kost, får röra på sig varje dag och får all den uppmärksamhet den behöver för att må bra.

Skärmdump av en kvinna som leder doga

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *