Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Doga: Är det verkligen möjligt att göra yoga med hunden?

Långpromenader med din hund hjälper dig att koppla av, ladda batterierna och ha en mysig stund med ditt husdjur. Men när dagarna är korta eller vädret grått och regnigt är inte tanken på en promenad lika lockande. Så vi har en ny aktivitet för dig och din hund! Doga är en ny trend som är både rolig och lekfull samtidigt som det låter dig spendera kvalitetstid med din hund och hjälpa er båda att stänga resten av världen ute i en liten stund.

Foto: cottonbro från Pexels

Att involvera din hund i dina yogapass kan hjälpa dig att förbättra dina rörelser men det kan också vara ett roligt och underhållande sätt att spendera tid med ditt husdjur.

Vad är doga? Behöver man något speciell utrustning?

Du har förmodligen redan hört talas om yoga, en avslappnande aktivitet som hjälper utövaren att fokusera på sig själv och sin kropp. Yoga kan utövas i hemmet eller i större grupper i en yogastudio eller på ett gym och har blivit populärt på senare år eftersom det har många fördelar.

Kombinera ordet yoga med “dog”, som är det engelska ordet för hund, så får du: Doga. Det här är en trend som började i USA i början av 2000-talet och har spridit sig till många stora städer, framförallt i Asien. Än så länge är doga relativt nytt och okänt i Europa och det finns ännu inga officiella studios eller grupper för att utöva det.

Doga handlar inte bara om att hitta något att göra med din hund, utan det handlar istället om en stund som du och din hund delar där du kan anpassa yogapositionerna så att de involverar din hund så att ni kommer varandra närmare.

Precis som med vanlig yoga behöver du ingen speciell utrustning förutom en yogamatta eller annat mjukt underlag och bekväma kläder som gör det lätt att röra sig. Doga kan utövas utomhus på en gräsmatta om vädret tillåter, men om det är kallt och grått går det lika bra att göra det inomhus! Om ni testar att göra doga inomhus kan det vara bra att välja ett speciellt rum för passen eftersom rutinen snabbt kommer att få din hund att koppla ihop yogamattan och rummet med en rolig aktivitet som den gör tillsammans med dig.

Foto: Karolina Grabowska från Pexels

Fördelarna med doga

Doga är inte alltför olikt vanlig yoga och inkluderar element som avslappning, koncentration, meditation och att fokusera på sig själv…men att göra de här rörelserna tillsammans med din hund har också andra fördelar.

Doga hjälper dig att koppla av

Din hund kan ofta känna av när du är stressad eftersom den märker det på ditt beteende och ditt humör, vilket i sin tur påverkar hundens humör. När ni gör doga tillsammans har du chansen att ta en stund och andas, slappna av och låta stressen rinna bort, vilket också kommer att ha en lugnande effekt på din hund.

Det finns inga regler att följa när det gäller doga och för att din hund ska tycka om det och känna sig avslappnad är det viktigt att den måste vara fri att röra på sig. Om din hund vill delta i passet och vara aktiv tillsammans med dig är det toppen, men om den föredrar att bara sitta och titta på utan att delta är det viktigt att du inte tvingar den. Yogapasset kommer att ha en lugnande effekt på dig,vilket din hund kommer att känna av och slappna av tillsammans med dig.

Doga förbättrar kommunikationen mellan dig och din hund

Du måste guida din hund igenom dogapasset. Det är viktigt att du leder så att din hund känner sig bekväm och säker. För att din hund ska känna sig lugn är det viktigt att du jobbar på din andning och utför enkla övningar. Repetition är viktigt för att ni ska ha ett lyckat dogapass tillsammans, eftersom din hund måste lära sig rörelserna. Visa den hur man ska göra och uppmuntra den att delta, men som vi sagt tidigare är det viktigt att du aldrig tvingar den.

Genom att börja med doga kommer du och din hund att kunna spendera kvalitetstid tillsammans och komma varandra närmare.

Tack vare alla de här fördelarna kommer doga att kunna hjälpa din hund att sova bättre. Precis som oss människor drömmer hundar och det handlar ofta om något som hänt under dagen och genom att dela en lugn aktivitet utan stress från omvärlden kommer din hund att ha en lugnare natt.

Passar doga alla hundar?

Doga passar för alla olika hundar oavsett om de är unga, gamla, stora, små, oroliga eller lugna. Den här aktiviteten borde inte ses som träning för din hund, utan som en stund ni delar och godis ska inte vara nödvändigt eftersom din hund kommer att uppskatta den här stunden med dig.

Doga kan vara speciellt passande för äldre hundar eller hundar som har skador eftersom stretching, så länge det görs på rätt sätt, och massage kan ha väldigt positiv inverkan på din hunds kropp.

Syftet med doga är att ha roligt tillsammans med din hund, det finns inga regler och det är viktigt att ni inte tar det på största allvar. Det är därför det passar alla olika hundar, eftersom hunden inte tvingas till något. Det värsta som kan hända är att du får avsluta passet som ett vanligt yogapass medan din hund tittar på och sedan är du avslappnad och redo att mysa med din hund.

Hur gör man doga?

Det finns flera olika böcker där du kan lära dig mer om hur du gör yoga med din hund. Författarna berättar fördelarna med yoga och visar också hur du gör yoga med din hund. Eftersom doga ännu inte är en stor trend i Sverige är många av böckerna på engelska, men några finns också som e-bok som brukar vara lite billigare. Här är ett par böcker som rekommenderas för doga-nybörjare:

Du hittar också många filmklipp på internet, och framförallt YouTube, som kan hjälpa dig att träna med din hund.

Titta på filmen på Youtube

Det är viktigt att ta tid och göra doga till en rutin som du och din hund har tillsammans så att den kan lära sig hur det går till. Att bara göra ett enda pass kommer inte att ge er en bättre relation och hunden kanske inte ens riktigt hinner förstå vad det är som händer. Om ni istället gör det till en rutin som ni utövar tillsammans kanske du blir förvånad över fördelarna som kan komma från dogapassen.

Glöm inte heller att förutom den här roliga aktiviteten är det också viktigt att din hund äter rätt kost, får röra på sig varje dag och får all den uppmärksamhet den behöver för att må bra.

 

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *