Omletbloggen

Tio tips för att hålla gamla kaniner friska och glada

När kaniner blir äldre behöver de lite mer omsorg än yngre kaniner, men när anses en kanin vara “gammal”? Det beror faktiskt en hel del på vilken ras de är, eftersom större kaniner har kortare livslängd en mindre kaniner vilket betyder att de blir “gamla” snabbare än medelstora och små raser.

En gammal vit och brun kanin i kaninburen Eglu Go från Omlet

Vid vilken ålder anses en kanin vara gammal?

Tumregeln är att små kaninraser som har en livslängd på ungefär tolv år blir gamla i åttaårsåldern. Medelstora kaninraser med en livslängd på upp till tio år anses bli gamla runt sexårsåldern. De stora kaninraserna med den kortaste livslängden på bara cirka fyra till sju år anses vara gamla redan i fyraårsåldern.

Kaninraserna med allra kortast livslängd liknar andra smådjur som gerbiler, hamstrar och råttor i och med att de bara är “gamla” i ett par månader i livets slutskede.

Hur tar man hand om en gammal kanin?

Vi har samlat några tips på hur du tar hand om en äldre kanin på allra bästa sätt:

Se till att du ger dem rätt sorts mat

Att ta hand om kaniner på bästa sätt handlar mycket om att ge dem rätt mat, och hälsosam kost är viktigt oavsett hur gammal din kanin är. När din kanin åldras bör du ge dem pellets som är avsedd för äldre kaniner. Det finns många olika varumärken att välja på, men vad de har gemensamt är att de innehåller alla de vitaminer och mineraler som din kanin behöver för att åldras väl. Det är också viktigt att äldre kaniner inte går upp, eller ner, för mycket i vikt när du byter deras foder, så det rekommenderas att du regelbundet väger dem för att kontrollera deras vikt. Det är också viktigt att dina kaniner får massor av hö och färsk mat som vanligt.

Ge dem inga kosttillskott

Kaniner får i sig alla näringsämnen de behöver från en kost bestående av hö, färsk mat och rätt pellets. Tillskott som extra kalcium kan orsaka matsmältningsproblem eller urinstenar.

Se till att din kanin får tillräcklgt med motion

Att åldras betyder inte att man måste sitta still hela dagarna och kaniner i alla åldrar behöver röra på sig för att hålla sig friska och krya. En kaningård kommer naturligt att låta dina kaniner hoppa och skutta runt, och ett tunnelsystem som Omlets Zippi-system är en nödvändig del av deras “gym”. De här tunnelsystemen håller igång dina kaniner både fysiskt och mentalt vilket hjälper dem att hålla sig friska när de blir äldre. Du kan använda gummimattor på branta eller hala ytor för att se till att dina kaniner får ett bra grepp.

Se till att de har någonstans där det är tyst och lugnt

Äldre kaniner är inte lika aktiva som yngre kaniner och gillar att ha någonstans där det är lugnt. Ett mysigt hörn i buren med ett riktigt mjukt underlag är viktigt och kommer att hålla en trött gammal kanin glad. Det rekommenderas också att ha några liknande tysta och lugna platser i kaningården. Om du har Zippi-plattformar i gården kan du skapa ett lugnt hörn uppe på en av plattformarna och då får kaninen också motion när de tar sig upp och ner för rampen.

Se till att buren har ett mjukt underlag

Äldre kaniner kan utveckla tryckpunkter och sår eller ett fotproblem som kallas pododermatit och som orsakas av hårda ytor eller nät som används på marken i kaningården. Det är viktigt att du tar hand om fötterna på dina kaniner när de blir gamla!

Klipp deras klor

Äldre kaniner rör inte på sig lika mycket som de brukade, vilket betyder att deras klor inte nöts ner lika mycket och kan bli för långa. Det är därför viktigt att du regelbundet klipper dem. Om du inte känner dig bekväm med att klippa klor kan du be din veterinär om hjälp.

Se till att de har skydd från väder och vind

Förutom det där mysiga och tysta hörnet i buren kan det också vara bra att skaffa väderskydd till kaningården för att skydda dem från väder och vind så att de kan känna sig bekväma oavsett väder. Väderskydd till Zippi kaningård är perfekt för att skydda dina kaniner från regn och vind.

Gör regelbundna hälsokontroller

Äldre kaniner drabbas lätt av tandproblem och andra hälsoproblem. Om din kanin inte verkar ha någon aptit, går ner i vikt, dreglar, inte producerar lika mycket spillning eller är svullen runt munnen kan det vara tecken på att den har tandproblem och det är då viktigt att en veterinär undersöker din kanin för att se om den behöver någon behandling. De kan också drabbas av ledinflammationer och en kanin som har saktat ner lite kan dra nytta av antiinflammatoriska mediciner.Gamla kaniner kan också få spillning på bakbenen vilket kan orsaka hudproblem eller angrepp från flugor. Din veterinär kan alltid rekommendera rätt behandling eller skriva ut medicin om det behövs, så se till att din kanin får regelbundna hälsokontroller.

Se till att det inte finns några hinder

En kant runt lådan eller en tunnel som kaninen behöver hoppa över för att ta sig till den andra sidan av kaningården kan vara problematiska för äldre kaniner som inte längre är lika mobila och har det svårare att hoppa över hinder. Om det behövs kan du flytta runt alla eventuella hinder i kaningården så att dina små fluffiga vänner kan ta sig runt utan problem oavsett ålder.

Ta med din kanin på regelbundna veterinärbesök

Det bästa sättet att se till att din kanin inte drabbas av några sjukdomar är att förebygga dem. Regelbundna veterinärbesök kan hjälpa till att upptäcka problem tidigt så att de kan behandlas så snabbt som möjligt.

En svart och vit kanin äter från en Caddi godsaksbehållare

Att bli gammal är något naturligt och en frisk och kry kanin kommer inte att ha några problem så länge som du ser till att den har alla de där små sakerna som gör skillnad.

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *