Omletbloggen

Så här fungerar hackordningen bland höns

Olika typer av höns i Eglu Cube hönshus och hönsgård

En flock höns kan lätt ge intryck av att vara fredliga och jämlika, men så är det inte från början. Det finns en “hackordning” bland höns som etableras tidigt och som kan ifrågasättas och även ändras då och då. Varje flock höns, oavsett om den består av två hönor eller 200, har en hackordning. Denna naturliga hierarki bestämmer vilka som är de högsta och lägsta hönsen i hackordningen. Att förstå hur hackordningen bland höns fungerar kommer att hjälpa dig att fatta beslut om hönshus, vilken hönsgård du ska ha och hjälper dig att upptäcka potentiella problem i flocken.

Vad är en hackordning bland höns?

Att följa en hackordning är naturligt beteende bland höns och kräver vanligtvis ingen inblandning från oss människor. Den etableras genom att de mer dominanta hönorna hävdar sig själva – och de mer undergivna hönorna hittar sin plats. Dominanta höns kommer vanligtvis att vara först till matbehållaren när det är dags att äta och först in i hönshuset när det är dags att sova, men de kommer också se till att de lägre rankade medlemmarna i flocken tas om hand. Ungefär som en monarki där de högst uppsatta hönsen kommer att se till att deras undersåtar tas om hand.

Höns som föds upp tillsammans från att de är kycklingar har redan bestämt sin hackordning. Men om du lägger till fler höns till en existerande flock, var beredd på att hackordningen kan ändras igen. Varje gång nya medlemmar läggs till i flocken kommer hackordningen att ifrågasättas.

Intressant nog finns det en del saker som tyder på att höns kammar kan spela en roll när det gäller hackordningen. Höns med stora, upprättstående kammar tenderar att vara högre i hackordningen än höns med mindre imponerande kammar. Men varje flock är olika, och hackordningen kan ifrågasättas och ändras när som helst.

Förändringar i hackordningen

Ibland kan en annan höna utmana den översta hönan om topplatsen i hackordningen. Detta är vanligt när nya höns läggs till en flock, eller i etablerade flockar när dominerande hönor blir liggsjuka, äldre, eller sjuka. Och ibland utmanar lägre rankade höns helt enkelt sin plats i flocken.

I allmänhet är de mest aggressiva eller självsäkra hönsen högst upp i flockens hackordning. Men ibland behöver dominerande höns försvara sin plats på toppen. Vanligt beteende bland höns när de försöker bestämma hackordningen är:

  • De bråkar med varandra så att deras fjädrar ibland reser sig längst halsen
  • Små gräl med pickande eller de drar fjädrar från varandra
  • Ett högljutt tumult av skrik eller kluckande som varar en minut eller två

Ibland kan en höna flyttas högst upp i hackordningen med väldigt lite hackande inblandat. Om en dominerande höna inte längre finns i närheten förändras hackordningen, och det kan bli nya bråk innan en ny hackordning etablerar sig.

Ibland kommer hönsen att vara överdrivet aggressiva eller slå sig ihop mot en ny flockmedlem, eller mot en som är särskilt blyg. Håll utkik efter farligt beteende som:

  • Överdrivet hackande, så att en höna börjar blöda eller en höna som ger en annan höna kala fläckar
  • Lägre rankade höns hålls borta från mat eller vatten
  • Lägre rankade höns blir utknuffade ur hönshuset på natten

Om du märker att en höna blir mobbad måste du isolera den tills den återfår sin styrka. Alltför aggressiva höns bör hållas med andra viljestarka höns, och bör inte släppas in till en flock med väldigt skygga höns. Det händer inte ofta att en höna utnyttjar att den har en högre rang, men de hönor som gör det kan vara väldigt envisa.

En sund hackordning

Att vara högst upp i hackordningen betyder inte att den högsta hönan skrämmer de andra hönorna. De högst rankade hönorna skyddar flocken genom att hålla utkik efter faror, leder flocken till nya matkällor och meddelar de andra när det är dags att gå och lägga sig. I sunda hackordningar ser dominerande höns till att alla hönsen är inne i hönshuset på natten och har en plats att sova på. Se till att det finns gott om plats i ditt hönshus så att alla hönsen kan sova bekvämt på natten – en dominant höna som bryr sig om sin flock kommer bli stressad om resten av flocken är orolig.

Om du har en tupp i flocken kommer den nästan alltid att vara högst upp i hackordningen. Deras naturliga skyddsinstinkter är det som kan göra dem aggressiva (även mot människor), men är också det som håller dem i en upphöjd position i flocken. Ibland kan en påstridig höna rankas högre än en mer undergiven tupp, även om det är ovanligt. Att hålla sig till tumregeln att inte ha mindre än 10 höns för varje tupp i din flock kommer att hjälpa till att skapa balans i hackordningen och öka välbefinnandet hos dina höns.

Se till att ge din flock gott om utrymme utanför hönsgården också. En walk-in hönsgård kan utökas för att rymma växande flockar och hönor kan utnyttja det vertikala utrymmet för att bestämma deras plats i hackordningen. Höns kommer att etablera en sund hackordning på egen hand, och genom att hålla stressen nere och ge dem gott om utrymme att sprida ut sig, hjälper du dem att behålla lugnet.

Din flock och Omlet

Även om hönor i en flock själva kan bestämma sin hackordning betyder det inte att lite mänsklig hjälp inte är välkommen. Genom att ge dem ett säkert och rymligt hem som Eglu Cube hönshus och en rymlig plats utomhus med en walk-in hönsgård, kommer din flock att vara bekväm och säker från yttre stressfaktorer som kan rubba deras naturliga hackordning. Med våra genialiskt designade hönsprodukter kommer dina höns att kunna leva ett så bra liv som möjligt och få utlopp för sina medfödda beteenden.

En hönsägare tittar på sina höns i deras walk-in hönsgård från Omlet

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *