Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Allt du behöver veta om hönsens hackordning

Fyra hönor runt hönshuset Eglu CubeEn flock höns ses ofta som lugn och fridfull, men det är inte alltid sant!

Varje flock, vare sig den består av två eller tvåhundra höns, har en hackordning. Den etablerar vem som bestämmer i hönshuset, och vem har absolut lägst rang.

Hackordningen etableras vanligtvis av sig själv. De mer dominanta fåglarna kommer visa upp sig, och de andra följer helt enkelt efter. Höns som vuxit upp tillsammans i samma hönshus eller lada klarar detta utan några större problem, men om två dominanta fåglar introduceras för varandra senare i livet kommer de slåss om vem som är starkast. Det innebär massvis med flaxande och pickande, men resulterar sällan i fysiska skador. Om du ser två höns som bråkar på detta sätt är det bäst att låta dem vara i en minut eller två, så länge du inte är orolig för att en av dem kommer bli allvarligt skadad. Om du går emellan för tidigt kommer de bara fortsätta bråka så fort du går därifrån.

Resultatet av detta slagsmål är att hackordningen etableras, och du behöver inte gå emellan igen. Det är väldigt ovanligt att en höna är så pass aggressiv att hon letar efter bråk även efter att hierarkin bestämts.

Om du är orolig över två hackande höns kan du separera dem genom att klappa händerna och skrämma bort dem från varandra, och sen lyfta bort en av dem från slagsmålet. Lite vaselin på kammen och slöret minskar risken för skador, om du misstänker att de kommer ryka ihop igen.

Höns behöver gott om plats. Om de stängs in under dagen kan de börja hacka på varandra (ett problem som ibland drabbar större flockar som föds upp för ägg- eller köttproduktion). För att motverka detta måste du se till att dina höns har tillräckligt med plats att röra sig på ute på gården.

Om en dominant höna börjar patrullera framför mat- och vattenbehållare och hindrar andra från att äta och dricka är det bra att fixa en annan matstation. Distraktion är ett annat effektivt sätt att motverka problem. Några majskolvar eller kålblad, ett par CD-skivor eller en pickleksak hängande på gården kan göra att aggressiva höns vänder näbben åt någonting mer passande.

En förändring i hackordningen

För det allra mesta är det de mest aggressiva hönsen som står högst i hackordningen. Men ibland verkar en höna bli den dominanta i gruppen utan att röra vid någon annan. Det finns dock vissa saker som pekar på att fåglarnas kammar kan spela roll i etableringen av ordningen. Hönor med stora, stående kammar är oftast högre upp i hierarkin än fåglar med mindre imponerande kammar.

Om den mest dominanta hönan försvinner påbörjas en period av flytande hierarki, och hönsen börjar om med en ny hackordning. En höna som tidigare inte har haft någonting att säga till om kan nu hamna högst upp. Det är speciellt vanligt om hon är något äldre än många av de andra hönsen; erfarenhet verkar också spela roll.

När du introducerar nya höns till en flock är det bra att hålla nykomlingarna separerade från resten i ungefär en vecka, så att de har möjlighet att vänja sig vid varandra. Att bara släppa in nya höns i en hönsgård kan orsaka stora problem, eftersom de redan etablerade hönsen kan få för sig att gemensamt gå emot nykomlingarna. Om en höna börjar blöda av hackandet tenderar andra höns att fortsätta picka på såret, vilket kan leda till döden.

Hackordningen kan också ändras om en dominant höna blir sjuk, eller får för sig att tillbringa all sin tid på sina ägg. Om hon får leva ett fullt liv och dö av naturliga faktorer kan det hända att hon förlorar sin roll som högsta hönset framåt slutet. Då måste du hålla koll på flocken så att etableringen av den nya hackordningen inte skadar den gamla och sjuka hönan.

Att vara högsta hönset handlar inte bara om att mobbas och sprida skräck dock. De högst upp i hackordningen skyddar de andra genom att hålla utkik efter fara, och visar dem till nya platser där de kan leta efter mat.

Den hönsbaserade hackordningen försvinner inte helt bara för att det finns en tupp i flocken, men hanfåglar kommer i stort sett alltid ta ledningen, såvida han inte är ovanligt tillbakadragen och det finns väldigt dominanta höns i flocken. Honorna kommer fortfarande ha en hackordning mellan sig själva dock. Det är också värt att säga att du aldrig bör ha mer än en tupp på 15 höns, annars kommer saker hamna i obalans, hanarna kommer bråka och hönsen kan bli fysiskt misshandlade.

Att leva i en flock kräver lite organisering. Men så länge du ger hönsen tillräckligt med plats och håller ett öga på saker och ting bör hackordningen inte påverka hönsens välmående; naturen har en förmåga att ordna upp saker och till själv.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *