Omletbloggen

Varför är vissa människor allergiska mot katter?

En vit ragdoll ligger på en bolsterbädd i memory foam

Allergi mot katter är den vanligaste av alla pälsallergier, nästan dubbelt så vanlig som motsvarande allergi mot hundar. Man tror att upp till 3 av 10 människor upplever någon nivå av allergisk reaktion mot katter, men till vilken grad det påverkar folks möjlighet att tillbringa tid med katter varierar stort.

Vanliga symptom på kattallergi inkluderar en eller flera av följande reaktioner efter att ha varit nära en katt, eller tillbringat tid i ett hem där en katt bor:

  • Hosta och väsande andning
  • Kliande och fläckiga utslag på bröst och i ansikte
  • Röda och kliande ögon
  • Nysningar

Mer extrema allergiska reaktioner kan vara andningssvårigheter, allvarliga svullnader, och i vissa fall anafylaktisk chock. Om allergin är närvarande men inte stark kan många till att börja med inte uppleva några problem med att vara nära katter, men kommer över tid uppleva obotlig trötthet och konstant halsont.

Vad orsakar dessa symptom?

De flesta tror att det är pälsen som orsakar allergier mot husdjur, men det är faktiskt ett protein som produceras i oljekörtlar på huden och som hittas i kattens saliv, urin och mjäll (torkade hudflagor som ofta sitter på katthår). Detta protein heter Fel d. Världshälsoorganisationen erkänner 8 olika allergener, Fel d 1-8, och av dessa utgör Fel d 1 60-90% av alla allergiska reaktioner. Proteinets exakta biologiska funktion är okänt, men det är tydligt att det vet hur det ska irritera människor!

Allergiker har ett överkänsligt immunsystem som misstar ofarliga saker, som ett kattprotein, för livshotande inkräktare och skickar ut starka attacker för att förstöra dessa inkräktare. Symptomen som allergikern känner är bieffekter av kroppens försvar mot allergenerna.

Vad finns det att göra?

Hankatter producerar mer Fel d 1 än honor och kastrerade hanar. Skillnaden är dock relativt liten, så om du har svårt att vara nära katter kommer det förmodligen inte göra så stor skillnad.

Samma gäller för så kallade hypoallergena kattraser. De fungerar väldigt bra för vissa kattälskande allergiker, men de producerar fortfarande Fel d 1. Så om du känt tydliga reaktioner mot vissa katter är det inte troligt att du kommer kunna leva med en som producerar något mindre mängd mjäll. Det enda du kan göra är att tillbringa tid tillsammans med rasen du funderar på att potentiellt köpa eller adoptera innan du slår till, och se hur det går.

Antihistaminer kan hjälpa vissa allergiker; om de tas regelbundet kan de minimera symptom och göra det möjligt att tillbringa tid hemma hos någon som har katt. De fungerar oftast bäst om de tas i förebyggande syfte, så att kroppen är beredd om den skulle komma i kontakt med triggande allergener. Vi skulle dock inte rekommendera att ta antihistaminer dagligen för att kunna skaffa katt. Även om det är väldigt sorgligt kan det vara så att du måste acceptera din allergi och att det kanske inte kommer vara möjligt för dig att skaffa katt.

Slutligen är det värt att nämna att allergier kan utvecklas när som helst under livet, även om du aldrig visat några tecken tidigare. Allergier är inte i sig ärftliga, men benägenhet att utveckla allergier kan ofta överföras från föräldrar. Det betyder att om du är allergisk mot katter är det mer troligt att dina barn kommer utveckla allergier mot någonting. Det kanske inte nödvändigtvis kommer vara mot katter, men eftersom det är en av de vanligaste allergierna är det värt att låta dina barn tillbringa tid med andras katter innan ni skaffar en själva.

En brun katt sover på kattbädden Maya Donut

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *