Omletbloggen

9 saker vi människor gör som irriterar våra hundar


Matthew Foulds på Unsplash

1. Vi pratar för mycket

Hundar kan inte svenska, och de kommer inte förstå syntax och grammatik hur mycket du än försöker lära dem. Därför kommer det, som du säkert kan förstå, vara väldigt frustrerande att en människa står och skriker obegripliga ljud som de förväntar sig att du ska agera på.

Hundar tycker om att lära sig kommandon och att koppla dem till handlingar, men de kommer inte förstå någonting längre än en kort mening, och kommer bli väldigt förvirrade när du börjar använda nya sätt att berätta för dem vad du vill att de ska göra. Om du lärt din hund kommandot “Släpp” för att ge dig en pinne eller en leksak så kommer “Lämna”, “Tappa” eller “Ge mig den där din lilla bus!” inte göra mycket nytta.

2. Vi släpper in andra på vårt revir

Människor tycket att det är normalt att hälsa på i andras hem, och att låta individer som inte tillhör flocken att komma in på ditt och din hunds revir. Det kommer irritera vissa hundar otroligt mycket, och kan faktiskt göra dem väldigt stressade, så bli inte förvånad om din hund verkar avvaktande mot gäster.

Om du vill bjuda in andra hundar till ert hem kan det vara bra att låta hundarna träffas på en promenad innan, på neutral mark. De flesta hundar kommer inte ha några problem med att dela sitt revir med andra, men det är bäst att minimera riskerna för bråk.

3. Vi stirrar på dem

Vi tycker att ögonkontakt är något fint som krävs för att knyta an till andra, och vi kommer med både våra egna hundar och nya vi träffar se dem i ögonen när vi hälsar. De flesta hundar är tveksamma till detta. Kärleksfulla blickar mellan dig och din hund är en sak, men att en främling stirrar ner rakt i ögonen kan vara väldigt stressande för en hund. De ser fokuserade blickar direkt i ögonen som en utmaning, vilket gör dig till ett hot, så försök att undvika ögonkontakt med hundar du inte känner.

4. Vi kramar dem

Detta är ett något omtvistat ämne, men många menar att även om hundar accepterar våra kramar så tycker de inte om dem. Det beror på hunden, men vissa känner sig otroligt nervösa och stressade när vi kommer för nära, och att lägga dina armar runt en främmande hunds hals kan ses som ett hot.

De flesta hundar tycker om att gosa, och de allra flesta älskar att bli kliade, så om du vill vara på säkra sidan kan du visa kärlek med lite krafsande på magen och plats på soffan snarare än att begränsa hunden med dina märkliga mänskliga armar.

5. Vi låter dem inte sniffa tillräckligt

För hundar handlar inte promenader bara om motion. Vi människor kan stanna och titta ut på en vacker utsikt, men hundar utforskar världen mycket mindre visuellt, och föredrar att sniffa runt efter intressanta lukter. Det ger dem också gott om psykisk stimulans, vilket kommer trötta ut dem lika mycket som att springa och gå, så försök ha tålamod och låt hunden stanna, sniffa och markera så mycket hen bara vill när ni är ute och går.

6. Vi ändrar vårt utseende och vår lukt

Hundar ändrar sin päls ungefär en gång om året, medan människor byter kläder varje dag, använder olika tvålar, sprutar sig själva med parfym och använder rengöringsprodukter i sina hem. Hundar kanske vänjer sig vid detta märkliga beteende efter ett tag, men de kommer verkligen inte förstå poängen. De hade förmodligen föredragit om vi aldrig tvättade oss och vandrade runt i samma kläder hela tiden.

7. Vi är inkonsekventa

Hundar blir väldigt förvirrade av vår inkonsekvens. De förstår inte “bara denna gången” eller “bara när matte är iväg med jobbet”, utan de flesta föredrar att aldrig få sova på sängen snarare än att behöva försöka tyda våra varierande signaler.

8. Vi lämnar dem ensamma

För hundar, som levt i flock i tusentals år, verkar det otroligt korkat och onödigt att lämna flocken. Därför kan de bli förvirrade och irriterade när vi lämnar dem ensamma för att gå till jobbet eller på bio.

Träna din hund att vara ensam från en tidig ålder för att motverka jobbig separationsångest, och försök att aldrig lämna en vuxen hund ensam längre än fyra timmar om dagen.

9. Vi blir frustrerade när de beter sig som hundar

För hundar är det helt naturligt beteende att sniffa, skälla, gräva och leta upp matresten i soporna, och de kan bli väldigt irriterade om du blir arg för att de gör någonting som känns så otroligt naturligt för dem. Det betyder inte att de ska få göra vad de vill hela tiden. Försök att rikta om deras uppmärksamhet och uppmuntra de beteenden du vill se, men det är värt att komma ihåg att hundar är hundar, och att det är en av anledningarna till att vi älskar dem så mycket.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *