Omletbloggen

Hönsläten och vad de betyder

Höns pratar i stort sett hela tiden. Alla dessa kluck och skrianden betyder någonting, och även om några av betydelserna är väldigt tydliga – ett explosivt skrik från en höna som springer iväg i panik, till exempel – är andra mer difusa.

Här är tio olika läten som dina höns kan ge ifrån sig, med en liten beskrivning av vad de egentligen försöker säga.

Två hönor utanför en Walk in-hönsgård från Omlet

Hönsläten och vad de betyder

Ett lungt, något stigande brrrrb

Det här är ljudet hönsen gör när de pickar sig igenom gräset i trädgården, och det betyder en av två saker. Det visar på att hönan njuter av att leta efter goda snacks, och det berättar för de andra hönorna att allt är okej. En flock hönor som tillsammans stämmer upp i ett brrrrb skickar ut signaler om att det inte finns någonting att oroa sig över.

Ett kluckande klagorop

Detta korta, uppspelta skrik betyder oftast att något slags bråk har skett, oftast mellan en svag höna och en mer dominant individ som har puttat sig fram för att se vad den blyga hönan hittat att äta. Du kan också höra det om en höna blir överraskad över någonting, t.ex. om dörren till hönsgården plötsligt öppnas.

Allt på samma gång

Det låter ungefär som att hönan kluckar, smackar och skriker i hysteri, nästan som att hon var på väg att explodera i ett moln av fjädrar. Det här är hönans främsta varningsrop, och hon försöker förmedla rädsla samtidigt som hon berättar för de andra hönsen att de bör springa. Det kan orsakas av t.ex. bilar, hundar, en människa som försöker plocka upp hönan, eller rovdjur.

Kacklande

Detta är vad vi brukar kalla det familjära Buk-buk-buk-badaaak!-ljudet. Om hönan upprepar det högt gång på gång betyder det oftast att hon har lagt ett ägg. Hönan flyttar sig bort från ägget och börjar kackla. Man tror att detta är för att lura bort potentiella rovdjur från redet och ägget.

Buk-buk-buk (men inget badaaak!)

Detta något mer arga och ihållande ljud kommer ofta från en höna som kommit för att ruva i redet men som upptäckt att det är upptaget. Ljudet är en sorts blandning mellan “Jag är här!” och “Försvinn!”

Morrande

Om en höna är liggsjuk och inte vill lämna redet kommer hon ge ifrån sig ett väsande morrande. Det betyder helt enkelt “Rör mig inte!” och “Gå härifrån!”

Kycklingtjatter

En höna som ruvar på ägg kommer muttra små försiktiga kluckanden för att kommunicera med kycklingarna och lugna dem. När kycklingarna har kläckts och springer runt berättar hon för dem var de ska leta efter mat genom att säga tuck-tuck! (Tuppar låter också på samma sätt när de vill visa hönsen någonting). Hönsmammor låter också Rrrrr, vilket är hennes signal till kycklingarna att springa direkt till henne om hon tror att de kan vara i fara.

Galande

Nu pratar vi framför allt tuppar, ett klassiskt kuckeliku, men många höns låter likadant. Galande betyder olika saker. Det betyder att en ny dag har börjar, och att det är dags att gå upp och börja krafsa och picka. Det berättar också för världen vad som är tuppens revir, och vilka hönor som tillhör honom. Om det finns fler än en tupp kommer de underordnade börja gala när chefen slutat. En tupps galande kan uppnå 90 decibel, eller till och med mer!

Hjälp!

En höna som separerats från sin flock kommer ropa efter sina vänner. Ljudet liknar det läte hon ger ifrån sig när hon lagt ett nytt ägg. Man tror att det är ett rop på hjälp till tuppen, så att han kan komma och rädda henne. Att låta är givetvis farligt ifall det finns rovdjur i närheten, så hönan måste väga fördelar mot nackdelar om hon kommit bort.

Surrande

Direkt på morgonen, när hönshuset fortfarande är stängt och låst kommer hönsen börja göra små repetitiva, surrande kluckande, som blir högre och högre allt eftersom tiden går och dörren inte öppnas. Ljudet betyder helt enkelt “Släpp ut oss, vi har massvis med viktiga saker att göra!”

Men denna kunskap om hönssnack kommer du kunna förstå vad dina tjejer pratar om, även om du inte kan se dem. Det är en konstant pågående konversation som kommer underhålla dig otroligt mycket!

Vill du lära dig mer om att ha höns? Varför inte läsa vår hönshandbok för tips och råd! Du kan också besöka Omlets webbshop för att hitta allt du behöver för att ha höns, som hönshus, Walk in-hönsgårdar, hönsstängsel och mycket mer!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *