Omletbloggen

Hur du tränar din katt att gå på lådan

En katt går in i kattlådan Maya från Omlet

De flesta katter behöver inte övertygas att börja använda kattlådor. Det gör träningen väldigt enkel, så länge lådan i sig håller måttet.

En kattlåda måste vara stor nog för din katt att bekvämt kunna använda den. Den måste också stå på en passande plats. Katter känner sig utsatta när de uträttar sina behov, och kommer inte vilja gå på en kattlåda som står mitt i huset där det är fullt med liv och rörelse. De behöver ett tyst och stilla hörn, men inte på samma plats som de äter, eftersom katter precis som människor inte tycker om att blanda dessa aktiviteter

Kattsanden brukar inte orsaka så mycket problem, du kan välja det märke som passar dig bäst. Fördelen med köpta, något dyrare produkter över vanlig sandig jord är att de är väldigt absorberande, och inte fastnar på kattens tassar. Det är bäst att undvika parfymerad kattsand, såvida den inte består av helt naturliga ämnen. Kemiska doftämnen kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa katter.

Enkel kattlådsträning

En ung kattunge med en svag blåsa, eller en orolig äldre katt som kommit till ett nytt hem, kan ta lite tid på sig att komma underfund med kattlådan, men det är ovanligt att någon katt inte lyckas med denna enkla träning inom relativt kort tid!

  1. Se till att lådan är stor nog. Om du är osäker, ta en större storlek. Det gör att katten kan växa, och lådan kommer inte verka “full” efter bara några besök. Om katten tycker att sanden är för smutsig kommer hen inte vilja gå på lådan.
  2. Om din katt är väldigt försiktig är en täckt låda det bästa alternativet, eftersom det erbjuder en mer privat upplevelse.
  3. Om du har fler katter rekommenderas en låda per katt. Det gör att du slipper problem ifall katterna skulle bli ovänner eller de bestämmer sig för att de inte vill bajsa där en annan katt precis bajsat.
  4. Ta bort all fast avföring varje dag och töm och rengör hela lådan åtminstone en gång i veckan. Om lådan börjar lukta illa kommer katten bli lockad att uträtta sina behov någon annanstans.
  5. När katten är liten är timing viktigt. En kattunge kommer behöva kissa direkt efter att hen lekt, och efter att hen ätit. När din kattunge ätit upp, bär hen till kattlådan. Att lukta och känna på sanden brukar oftast vara tillräckligt för att få hen att förstå vad hen ska göra. Du kan också leka med ditt husdjur bredvid lådan och lyfta ner hen i lådan när leken är över.
  6. Föregå med gott exempel. Inte genom att använda lådan själv såklart, men genom att krafsa lite i sanden med ditt finger. Ta aldrig kattens tass och tvinga ner den i sanden, det är stressande och kan leda till fobi för kattsanden, vilket definitivt inte är något du vill ska hända.
  7. Om det sker olyckor utanför kattlådan, lägg spillningen i lådan för att visa katten var den ska vara.
  8. Ha tålamod, skrik aldrig på katten om det tar tid för hen att få grepp om lådan, överös hen med beröm och kärlek när hen använder lådan på rätt sätt, och lämna hen ifred så fort du är säker på att hen förstått.

Problem med träningen

Om katten inte verkar tycka om lådan och fortsätter använda andra delar av huset som toalett kan det fungera att ställa kattens mat där olyckorna oftast sker. Katter tycker inte om att kombinera matplats och toalett, så det kan få hen att börja använda lådan.

Om det inte fungerar kan du begränsa din katt till ett rum under delar av en dag. Ställ kattlådan i ena sidan rummet och mat- och vattenskålarna i andra, så kommer det bli väldigt tydligt vad du vill. Det kan låta lite som ett fängelse, men så länge rummet inte är för varmt eller för kallt kommer katten känna sig säker. Du kan gå in och leka med ditt husdjur så ofta du vill, och för det allra mesta kan du släppa katten lös i de andra rummen efter en dag.

Katter som envisas med att vägra kattlådan kan vara stressade av någonting i deras närhet. Det kan vara andra katter, en hund, högljudda barn, eller helt enkelt att lådan inte står på rätt plats. Det är också möjligt att din katt har kroppsliga problem som gör att hen har svårt att gå på lådan, så det är värt att kolla upp med din veterinär om träningen inte verkar fungera.

En katt går mellan påsar av Omlets kattsand

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *