Omletbloggen

Vad är FIV och hur påverkar det min katt?

Foton av Erik-Jan Leusink på Unsplash

Vad är FIV?

FIV, eller Feline Immunodeficiency Virus, är en viral infektion som drabbar katter över hela världen. Den är inte i sig direkt farlig, men försvagar gradvis kattens immunförsvar, vilket gör att hen är mer benägen att drabbas av andra infektioner.

FIV hittas hos 2.5-5% av alla katter i världen, men är mindre vanligt hos friska tamkatter som våra husdjur.

Hur kan min katt smittas?

FIV sprids genom direktkontakt med en infekterad katt, allra oftast genom bett och sår, vilket är anledningen till att okastrerade hanar som ofta hamnar i bråk över revir är överrepresenterade bland fall världen över. Studier har visat att det är möjligt för honor att föra vidare infektionen till sina kattungar, men det är ovanligt. Smittspridning genom gemensam pälsrengöring, att dela mat- och vattenskålar eller genom allmän nära kontakt är väldigt ovanligt.

FIV kan inte smittas till andra arter, så drabbade katter kan leva med människor och andra husdjur. För att vara på säkra sidan är det dock bäst om de inte bor med andra katter.

Hur påverkar det min katt, och hur upptäcker jag det?

FIV börjar med en kort och vanligtvis ganska hanterbar sjukdom som inte alltid upptäcks av ägaren. Efter det börjar kattens immunförsvar sakta försämras, men det kan gå år innan sjukdomen börjar påverka din katt på något sätt.

Något som kan få en veterinär att reagera och testa för infektion är en katt som verkar ha svårt att återhämta sig från mindre infektioner och sjukdomar. Katten måste inte nödvändigtvis vara väldigt sjuk, det handlar mer om hur ofta hen måste åka till veterinären, eller om hen konstant verkar vara lite sjuk.

FIV-positiva katter är mer benägna att drabbas av vissa sorters tumörer, allvarliga luftvägsinfektioner och inflammationer i mun och svalg. Med det sagt visar studier att infekterade katter har en liknande livslängd som friska katter, och i de flesta fall kommer de kunna leva långa och lyckliga liv om de hålls inomhus och tas hand om på rätt sätt.

Kan man bota FIV?

Det enkla svaret är nej, det finns inget botemedel för FIV, men eftersom det är sekundära sjukdomar och infektioner som framför allt påverkar katten finns det i de flesta fall behandlingar. Det finns alltså ingen anledning att en FIV-positiv katt inte kan bli ett fantastiskt husdjur i många år framöver.

Man har utvecklat ett vaccin för FIV, men huruvida det är effektivt är något omdiskuterat, och det används i nuläget bara på vissa ställen i Amerika.

Vad kan jag göra om min katt har drabbats? 

Eftersom FIV sprids genom direktkontakt med andra katter är det väldigt viktigt att infekterade katter hålls inomhus. Det hindrar inte bara katten från att smitta andra, men minskar också risken för sekundära sjukdomar som på grund av det försvagade immunförsvaret kan göra en drabbad katt väldigt sjuk.

Om din katt har en bekräftad FIV-smitta och du inte kan släppa ut honom eller henne fritt kan frisk luft fortfarande vara väldigt bra. Omlets kattgård gör det möjligt för din katt att vara utomhus och interagera med världen runtomkring, utan att riskera att stöta på andra katter. Inred gården med leksaker och klätterställningar och låt katten leka medan du påtar i trädgården, eller ställ in en stol och ta tillfället i akt att tillbringa lite kvalitetstid med ditt husdjur i solen.

Andra saker du kan göra för att hjälpa din katt är att ta med hen till veterinären för regelbundna kontroller, och att kontakta veterinären så fort du upptäcker några som helst förändringar i kattens hälsa eller beteende, även om de är små. Se också till att ge katten en nyttig och välbalanserad kost. Råkost rekommenderas inte till FIV-positiva katter eftersom rått kött och ägg kan vara farligt för katter med ett begränsat immunförsvar.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *