Omletbloggen

Vilka av dessa hönsmyter är sanna?

Höns som går fritt utomhus

Höns är färgblinda

FALSKT – Höns har faktiskt bättre färgseende än människor. Tack vare fem ljusreceptorer i ögat (människor har bara tre) kan de se fler nyanser och variationer än vi kan.

Höns kan vara halvt hona, halvt hane – delat på mitten

SANT – Tack vare ett fenomen som heter bilateral gynadromorfi finns det höns hos vilka en sida av kroppen är manlig (stort slör, sporrar och muskulöst bröst etc) och andra sidan är kvinnlig (färgfattigare fjäderdräkt, mindre kam, mindre muskulös kropp etc). Värt att googla!

Det finns lika många höns som det finns människor på jorden

FALSKT – Det finns nästan fyra gånger fler höns än vad det finns människor, ungefär 25 miljoner. Faktum är att det inte finns någon fågel som förekommer i större mängd än höns.

Höns använder magnetiska fält för att navigera

SANT – Precis som andra fåglar använder höns jordens magnetiska fält för att orientera sig i både kända och okända miljöer. Studier visar också att höns använder solen för att se vilken tid på dygnet det är. Ljusintensitet är också vad som berättar för tuppar när det är dags att gala på morgonen, och när det är dags att gå och lägga sig på kvällen.

Höns är kannibaler

OSÄKERT – Du kanske har hört om kannibalism bland fågelfä, och det händer att höns börjar picka på andra höns kroppar. Det är dock inte ett beteende som man ser i det vilda, utan är troligtvis ett resultat av en stressande miljö med begränsat utrymme att röra sig på i stora ägg- eller kycklingfabriker. En glad höna kommer inte äta sina kompisar.

Höns har inga smaklökarHöns som pickar i gräset

FALSKT – Även om det kan verka som att höns äter i stort sett allting du ger dem har de faktiskt smaklökar, och personliga favoriter. En höna kan inte känna sötma eller kryddighet, men smakar sälta, surhet och beskhet.

Färgen på ägget påverkar näringsinnehållet

FALSKT – Till skillnad från vad vissa äggförsäljare försökt lura i oss under året är bruna ägg inte nyttigare än vita, och vice versa. Färgen på skalet beror bara på hönsrasen som värpt det, och kommer inte påverka färgen eller näringsinnehållet.

Om du hugget huvudet av en höna fortsätter hen springa

SANT – Vissa höns kommer faktiskt fortsätta springa efter att de blivit av med sitt huvud. Trycket från yxan triggar nervändar i nacken som skickar tillbaka information till musklerna och säger åt dem att arbeta, utan att hjärnan är involverad.

Hönan rör sig då trots att hon är död, men i fallet Mirakel-Mike siktade bonden som försökte döda honom lite högt och lämnade av misstag kvar en bit av hjärnan som hos höns sitter långt ner på nacken. Det gjorde att Mike levde i ytterligare 18 månader (!) utan huvud.

Du kan hypnotisera höns

SANT – Det finns flera sätt att försätta en höna i trance, men det vanligaste innefattar att hålla hönan med huvudet nära marken och rita en linje i gruset bort från näbben. Det kommer förlama hönan, och hon kommer ligga still tills du klappar händerna eller petar på henne.

Det skadar troligtvis inte din höns att hypnotisera henne på detta sätt, men det är oklart hur stressande det är, så se till att inte göra det för regelbundet.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *