Omletbloggen

Hur du gör en hälsokontroll på din höna

Att se till att din flock är frisk och glad är alla hönsägares ansvar. Att veta hur du kan ge dina höns en hälsokontroll kommer hjälpa dig se till att alla dina höns är så friska som möjligt. Tillsammans med tak över huvudet, mat och stimulering, kan regelbundna hälsokontroller hjälpa dina höns att leva långa, friska liv. Lär dig när och hur du ska ge dina hönor hälsokontroller och lär dig vad som är normalt, så att du kan upptäcka när något inte står rätt till.

Hönor går i trädgården som är omringad av Omlets hönsstängsel

Varför är det viktigt att hönsen är friska?

Precis som andra husdjur kan höns drabbas av skador och sjukdomar. Eftersom höns är bytesdjur är de mästare på att dölja smärta och svaghet. Så även om vissa sjukdomar eller skador kan tyckas uppstå plötsligt för det otränade ögat, kan det finnas små tecken som kan upptäckas genom rutinmässiga hälsokontroller.

Rutinmässiga hälsokontroller av höns kommer också att ge dig ett riktmärke för vad som är “normalt” för varje enskild höna. Genom att veta hur dina höns normalt ser ut och känns, kommer du snabbare att kunna upptäcka ett potentiellt problem. Att dina höns får hjälp i rätt tid är viktigt när de är sjuka, vilket gör regelbundna hälsokontroller till en viktig del av din rutin när du tar hand om din flock.

Hur ofta ska jag ge mina höns en hälsokontroll?

Du kommer troligtvis hålla ett öga på dina höns varje dag när de går eller springer i trädgården. Men att varje vecka göra en hälsokontroll av allt från deras näbb till bak, är bäst för att förebygga potentiella problem. Du kan gå igenom denna checklista varje vecka.

Ögon

Dina höns ögon ska vara klara, ljusa och helt öppna. Flytningar, oavsett om de är klara, vattniga, tjocka, gula eller gröna, är onormalt. Deras ögon ska också vara ordentligt fuktiga och inte verka torra, och det tredje ögonlocket (blinkhinnan) ska lätt kunna öppnas och stängas.

Näsa

Näsborrar på höns sitter högst upp på näbben nära ögonen. Näsborrarna ska vara rena och fria från smuts, och det ska inte droppa från dem. Andningsljud ska inte kunna höras.

Näbb

Hönsens näbb ska vara slät, utan sprickor eller andra skador. Toppen och botten ska vara parallella, med en något längre topp. Friska hönor håller näbben stängd för det mesta.

Kam

En vuxen höna som inte är liggsjuk eller ruggar bör ha en fast, klarröd kam. Den ska ha samma form som standarden för rasen, dvs om rasens kam är upprätt, så ska den inte hänga eller se skrumpen ut.

Det är särskilt viktigt att kontrollera kammar och skägglappar på vintern, eftersom de lätt kan förfrysa. Större kammar kan skyddas om du stryker på vaselin varje dag.

Kräva

Hönor har ett utrymme som kallas för “kräva” nedanför matstrupen, där maten de äter förvaras innan den förs genom resten av matsmältningssystemet. Du kan känna krävan genom att röra vid bröstbenet på din höna vid nacken. Det är lättast att känna den när din höna precis har ätit – den kommer att kännas fast och ungefär lika stor som en golfboll. När krävan är tom kan den vanligtvis inte kännas.

När du först släpper ut dina höns på morgonen bör deras kräva vara tom, eftersom de bör ha tillbringat hela natten med att smälta maten. Efter att de har ätit kommer krävan att kännas fast, men inte stenhård. Om den aldrig känns tom, om den känns full hela tiden, eller om dina höns andedräkt luktar illa, kan de ha en sur kräva, alltså en svampinfektion.

Fjädrar

Förutom när höns ruggar, ska dina höns fjäderdräkt vara fyllig och glänsande. Kala fläckar och trasiga eller ovårdade fjädrar kan vara tecken på stress, parasiter eller beteendeproblem.

Ben och fötter

Din höns ben ska se släta ut, med fjällen liggande platt mot benet. Upphöjda eller torra fjäll och skrovlig hud kan tyda på fotskabb eller kalkben. Fötternas baksida ska vara slät och fri från skärsår, missfärgade fläckar och knölar. Stora knölar på hönsens fötter kan tyda på fotböld, vilket är en bakteriell infektion.

Kloak

Ägg och oanvändbara rester kommer ut från hönans kropp genom kloaken (hönans bak). Värphöns har rosa, breda och fuktiga öppningar, medan öppningar hos äldre höns kan se torra och blekare ut. Friska kloaker får aldrig sticka ut eller verka skadade. Kvalster och löss dras mot detta område, så kontrollera om det finns svarta prickar av skräp eller irriterad hud.

Spillning

Utdragbara spillningsbrickor, som de som finns på Eglu hönshus, hjälper dig att hålla ett öga på din flocks spillning eller avföring. Spillning från höns bör vara formad och något fast och mörkbrun till färgen. Lösa, vita delar på spillningen är också normalt. Dina höns spillning kommer att variera beroende på deras kost för dagen, men bör alltid återgå till “normalt” utseende inom en eller två dagar efter att de har ätit ny eller annorlunda mat. Längre perioder med lös eller blodig avföring är en indikation på sjukdom eller stress.

Vad du ska göra om dina höns inte mår bra

Om du har hittat något onormalt under din hälsokontroll av dina höns, är det bäst att separera den drabbade hönan från resten av flocken och kontakta din veterinär för att få ytterligare råd. Se till att du har en veterinär som behandlar fjäderfä. En del veterinärer kanske kan komma till dig eller ge dig råd via telefon om hur du ska göra med höns som känner sig dåliga eller som verkar skadade.

Isolera sjuka eller skadade höns tills deras symtom har försvunnit eller tills din veterinär informerar dig om att det är ok att återinföra dem i flocken. Att ha ett reservhönshus som kan fungera som sjukhus eller extra hönshus för höns som är satta i karantän är alltid en bra idé. På detta sätt kan de höns som inte mår bra fortfarande hållas i bästa möjliga boende – vilket kommer att hjälpa till att minska deras stress och skynda på deras återhämtning.

Omlet och dina friska höns

Att ha en frisk flock börjar med deras hem och omvårdnad. Våra hönshus är lätta att rengöra och ger det stöd och säkerhet som din flock behöver. När de inte sover eller lägger ägg i sitt rede, kommer dina höns att njuta av sin tid ute på ett tryggt sätt i våra walk-in hönsgårdar, där de är skyddade från rovdjur. Lägg till väderskydd till hönsgårdar, så är din flock kan vara frisk och glad under alla årstider i deras hem hos dig.

En flicka sitter med frigående höns utanför Eglu Cube

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *