Omletbloggen

Hur du gör en hälsokontroll på din höna

En svart och orange höna med en stor hätta på huvudet
En svart och orange höna med en stor hätta på huvudet och näbben vidöppen

Som hönsägare är du ansvarig för att se till att dina höns håller sig så friska och glada som möjligt. Genom att ge dem ett hygieniskt hem, gott om plats, bra mat och roliga leksaker gör du allt du kan för att skydda dem från sjukdomar och parasiter. Det betyder dessvärre inte att ingenting dåligt någonsin kommer hända din flock.

Olyckor sker, och precis som människor blir höns ibland sjuka. Eftersom de är bytesdjur är de otroligt bra på att gömma smärta och svagheter, så när de väl visar sjukdomssymptom är de troligtvis redan ganska illa däran.

Efter att du tillbringat tid med dina höns och lärt känna dem kommer du snart kunna säga vad som är normalt beteende och vad som är ett tecken på att något inte står sätt till, men för att vara säker på att du upptäcker problem tidigt nog är det bra att regelbundet genomföra en grundlig hälsokontroll. Vi rekommenderar att du går igenom hönsen, näbb till stjärtfjädrar, en gång i veckan. Gå bara igenom listan:

Ögon

Hönans ögon ska vara klara, rena och helt öppna. Du ska inte kunna se någon slags utsöndring, och de ska inte vara tårfyllda eller rinnande.

Näsa

Näsborrarna, som sitter högst upp på näbben, ska vara rena utan några torra bitar eller rinnande vätska.

Näbb

Hönans näbb ska vara jämn, utan några hack eller andra skador. Övre och undre näbb ska sitta jämna mot varandra, med den övre något, något längre. Friska höns håller för det mesta näbben stängd.

Kam

En fullvuxen höna som inte är liggsjuk eller ruggar ska ha en fast, klarröd kam. Den ska vara positionerad utifrån rasstandarden, d.v.s. om rasen har en stående kam ska hönans inte hänga på sidan eller se skrumpen ut.

Det är speciellt viktigt att hålla koll på kammar och slör under vintern, eftersom de kan drabbas av frostskador. Större kammar kan skyddas genom ett dagligt lager vaselin.

Kräva

När du släpper ut hönsen på morgonen ska krävan vara tom, eftersom hönan ägnat hela natten åt att bryta ner maten. Efter att hönan ätit känns krävan fast, men inte stenhård. Om den aldrig verkar tom eller om hönans andedräkt luktar väldigt illa kan det handla om en blockerad eller sur kräva, vilket kräver behandling.

Fjädrar

Såvida hon inte ruggar ska hönan ha en skinande och täckande fjäderdräkt. Kala områden eller ovårdade fjädrar kan vara ett tecken på stress, parasiter eller beteenderelaterade problem i flocken. Det är viktigt att du vet hur hönan ser ut när hon ruggar eftersom det händer åtminstone en gång om året, och det bör inte blandas ihop med andra fjäderproblem.

Ben och fötter

Kolla fjällen på benen och se till att de är mjuka och ligger jämnt mot benet. Upphöjda eller torra fjäll kan vara ett tecken på kvalster eller kalkben. Kolla också under fötterna och ta bort smuts för att leta efter sår eller svarta prickar. Dessa kan göra hönan obekväm eller leda till en potentiellt dödlig infektion som kallas bumblefoot.

Kloak

En höna som lägger ägg ska ha en rosa, bred och fuktig öppning till kloaken, medan den hos äldre höns ser torrare och blekare ut. Kloaken ska aldrig sticka fram eller se skadad ut, eftersom andra höns kommer börjar picka så fort de ser blod.

Kvalster och löss älskar området runt kloaken, så det är speciellt viktigt att kolla efter små svarta prickar eller irritation i huden.

Spillning

Utdragbara spillningsbrickor under hönsens sittpinnar, som på Eglu-hönshusen, gör att du enkelt kan inspektera hönsens bajs när du rengör hönshuset. Spillningen ska vara fast och mörkbrun med vita, mer flytande delar. Spillningen kommer variera något beroende på vad hönsen ätit, men om du ser tecken på blod eller diarré är det troligtvis något som inte står rätt till.

Om du följer denna lista och går igenom den regelbundet med alla dina höns är det troligt att du kommer upptäcka potentiella problem tidigt. Vissa kan behandlas hemma, som olika parasiter eller små sår, men om du är osäker är det alltid bäst att rådfråga din veterinär. Du kan läsa mer om vanliga hönsproblem i vår handbok.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *