Omletbloggen

Vilken är den bästa sortens hamster för dig?

En pojke håller i en hamster, hamster- och gerbil burar Qute från Omlet

Det finns fem hamsterarter som hålls som husdjur. Över lag är de ganska lika, men det finns några saker som skiljer arterna åt när det kommer till dagliga behov.

Den vanligaste hamstern är guldhamstern, som också är den största av de fem. De andra faller alla under gruppen dvärghamstrar: Campbell, roborovski, kinesisk och rysk vintervit.

Ta hand om en guldhamster

Ungefär 75% av alla husdjurshamstrar är guldhamstrar, framför allt eftersom de varit populära under en lång tid, och därför är lättare att komma över. Guldhamstrar är 15-18cm långa, och rör sig relativt långsamt (i jämförelse med de väldigt kvicka dvärgsorterna). Det gör att de är lättare att hålla, och är en av anledningarna att de är så populära. En ovan eller nervös ägare kommer inte ha några problem att hantera en guldhamster, och behöver alltså inte oroa sig för att hamstern ska försvinna upp i ärmen på tröjan eller rusa mot en öppen dörr.

Guldhamstrar är ensamvargar, vilket betyder att ägaren kommer vara deras enda vän. Det är perfekt om du vill skapa starka band med ditt husdjur. Guldhamstern lever vanligtvis 2- 2 ½ år, och kan handtämjas från en tidig ålder, så ni kommer kunna tillbringa mycket tid tillsammans under flera år.

Det finns olika sorters guldhamstrar som varierar i färg, teckning och längd på pälsen.

PERFEKT FÖR: förstagångsägare som letar efter ett avslappnat husdjur som är lätt att ha att göra med.

Ta hand om en kinesisk hamster

Den kinesiska hamstern, också känd som randig, grå eller råttsvansad, är den ovanligaste hamstern i djurhandeln, även om den blir mer och mer populär. Det är lätt att älska dessa små varelser eftersom de är väldigt lugna, och när de är tama kommer de njuta av att tillbringa tid med människor.

Denna art blir 10-13cm lång och är mörkt grå med en ännu mörkare rand längs med ryggen. Den har en lång svans jämfört med andra hamstrar (därav namnet råttsvansad). Kinesiska hamstrar tenderar att leva något längre än guldhamstrar, ofta 2 ½-3 år, och precis som guldhamstrar föredrar de att bo ensamma. Det gör att de ofta kommer nära sina ägare.

PERFEKT FÖR: förstagångsägare som letar efter något ovanligare än en guldhamster, men vill ha liknande temperament.

Ta hand om en Roborovski

Detta är ett livligt litet husdjur som trivs bäst med åtminstone en annan roborovski i par eller små grupper med individer av samma kön. Ensamma individer klarar sig dock bra, så länge de får gott om mänsklig kontakt och interaktion. De är 10cm långa, och otroligt nyfikna på världen runt omkring dem. När du håller en roborovski är det viktigt att vara alert, eftersom de rör sig snabbt och oberäkneligt.

Roborovskihamstrar lever (med hamstermått mätt) länge, ofta 3-3 ½ år. Eftersom de älskar att klättra och utforska måste de ha en bur som är stor nog att stimulera deras nyfikenhet. Potentiella ägare måste därför ha gott om plats att ge dem. De luktar också ganska starkt, så buren måste rengöras mycket oftare än för andra hamstrar.

PERFEKT FÖR: ägare som vill ha fler än en hamster, och som har plats för en stor bur.

Ta hand om en rysk vintervit

Denna art kallas också sibirisk hamster, på grund av skiftningen i färg under vintern. Den är gråbrun större delar av året, med en fin svart linje ner för ryggen. På vintern blir pälsen vit, men randen försvinner inte.

En rysk vintervit blir oftast bara 10cm lång, och kan leva ensamma, vilket gör dem till bra husdjur för någon som har gott om tid att umgås med sitt husdjur, och som klarar av att hantera ett litet djur som rör sig snabbt. Vintervita hamstrar lever bara 1 ½-2 år, vilket är en av anledningarna att de inte är lika populära som de andra arterna.

PERFEKT FÖR: hamsterentusiaster som vill ha variation från de vanligare arterna, och som ser fram emot att se förändringen från grå till vintervit!

Ta hand om en Campbell

En annan hamsterart som inte lever speciellt länge, oftast bara 1 ½-2 years. De bor oftast i samkönade par eller grupper, men kan leva ensamma om de får massvis med tid och uppmärksamhet från sina ägare. Deras storlek, samt att de är både snabba och ömtåliga gör att de är svåra att hålla och hantera, så de passar inte för mindre barn eller nervösa vuxna.

PERFEKT FÖR: en van ägare som vill ha en grupp hamstrar i en större bur.

Två dvärghamstrar som äter

This entry was posted in Hamstrar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *