Omletbloggen

10 tips för en lyckad lekstund med andra hundar

Två hundar som springer sida vid sida

Organiserade lekstunder med andra hundar blir mer och mer populära bland hundägare. Att dessa supersociala husdjur tycker om att umgås med andra bör inte komma som en överraskning, men det finns saker att tänka på och bättre sätt att låta din hund leka med andra än att bara släppa ut en flock hundar i trädgården och hoppas på det bästa!

Våra tio tips kommer se till att din hunds lekstund blir en succé!

1. Bjud inte in fiender

Gästlistan är kanske det viktigaste när det kommer till att planera sociala tillställningar, men den ignoreras förvånansvärt ofta när det kommer till hundar. Din bästa kompis har kanske t.ex. en Jack Russell som din labradoodle verkligen hatar, men du fortsätter naturligtvis bjuda över din kompis. En territoriell eller aggressiv hund som inte kommer överens med din kommer givetvis inte heller uppskattas.

2. Blanda inte äpplen och päron

Hundar tenderar att leka bäst med vänner i liknande storlek och ålder. En äldre hund kommer inte tycka det är roligt att attackeras av exalterade valpar, och en liten terrier kommer inte uppskatta uppmärksamheten från en grupp hoppande retrievers. En överviktig hund, eller en hund med artros, kan också få det svårt; de kommer vilja vara en del av leken men riskerar att skada sig om de tar ut sig för mycket.

Undantaget är när två hundar känner varandra väl. Om du redan vet att de kommer överens, bjud in dem. Se dock till att du är uppmärksam på reaktionen från andra potentiella fyrbenta gäster.

3. Begränsa antal

Skillnaden mellan en glad grupp lekande hundar och en ostyrig flock är hårfin. Som tumregel är det bra att begränsa lekkamrater till sex eller färre, så att du vet att du kan hålla dem under kontroll.

4. Bjud in människor

En hunddejt är inte samma sak som att lämna sin hund på ett hunddagis ett par timmar. Det fungerar bara om ägarna också är med. Helst bör det finnas en människa per hund närvarande.

5. Se till att du har tillräckligt med plats

Du kan låta din hund umgås med andra hundar i stort sett var som helst, både inne och ute, men se till att ytan matchar gästlistan. Sex huskies i ett kök är förmodligen inte en bra idé, och öppna grindar eller hål i staket kan orsaka problem. Se till att du hundsäkrar rummet eller trädgården och tar bort allting som är ömtåligt, giftigt, ätbart eller farligt. Värdhunden och hens gäster bör inte ha egna leksaker eller ben i närheten, allting som ligger framme bör vara neutralt. Om värdhunden håller hårt på sitt revir kommer det helt enkelt inte fungera om alla inte är på samma nivå.

6. Första mötet

Det är bäst om hundarna presenteras för varandra innan de släpps lösa att leka, även om de träffats förut. Gå med hundarna i koppel och säg åt dem att sitta där de kan se varandra. Sen kan de mingla, fortfarande i koppel. Först när ni märker att de verkar komma överens kan ni släppa kopplet. Om någon av hundarna börjar bråka är det bäst att koppla bråkstaken och leda bort hen tills situationen lugnat ner sig.

7. Låt dem vila

Vissa hundar har mer energi, tålamod och mod än andra. När de leker med andra hundar är det bra att ge dem ett gömställe dit hundar som behöver vila sig lite kan gå för att få lugn och ro. För mindre hundar kan detta vara ägarens famn. Större hundar behöver en tyst hörna någonstans, vare sig nu är inne och ute. I en större trädgård kommer de förmodligen hitta en plats att vila på. Hundar är väldigt bra på att läsa kroppsspråk, och de andra kommer kunna se att hunden vill vara för sig själv.

8. Ställ fram vatten och snacks

Lekande hundar måste dricka, så flertalet skålar är ett måste. Det kan också vara bra att se till att du har gott om godisbitar till hands, så att ni kan belöna gott uppförande och se till att ingen går hungrig.

9. Planera lekar

Lekar som apport, kurragömma, agility eller hinderbanor är perfekta för att hålla kalaset roligt och aktivt. Varför inte fixa några roliga priser till vinnarna?

10. Undvik stark sol

Om det är en väldigt varm dag kräver en lekstund utomhus massvis med skugga och vatten, och bara friska och tåliga hundar bör involveras. Värme kan vara en riktig fara för svagare djur. Kom ihåg att det alltid går att ändra era planer!

Två dvärgschnauzrar som leker tillsammans

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *