Omletbloggen

Ska jag avmaska mina höns?

Hönor i hönshuset Eglu Go UP

Precis som de flesta andra djur kan höns drabbas av mask. Dessa maskar är s.k. endoparasiter som lever inne i din fågels kropp.

Har mina höns mask?

De tre sorter av parasitisk mask som dina höns mest troligt kommer drabbas av är:

  1. Rundmaskar. Det finns en rad olika sorters rundmaskar, men spolmask är den allra vanligaste. De lever någonstans i fågelns matsmältningssystem, och kan ibland vara så pass stora att de ses i spillningen.
  2. Gapmaskar. Dessa otrevliga parasiter sätter sig på hönans luftstrupe, och flyttar sig inte när de väl hakat sig fast.
  3. Bandmaskar. Dessa maskar lever inuti tarmen och kan bli väldigt långa och otrevliga. De är inte lika vanliga, men kommer påverka fåglarna mer om de drabbas.

Det är inte alltid lätt att se om dina höns har drabbats av mask, men symptom inkluderar blekare kam, minskad äggproduktion, diarré och ökad aptit utan viktuppgång. En höna som drabbats av gapmask kommer sträcka på nacken och dra efter andan. I många fall kommer du inte märka av en infektion förrän det är väldigt allvarligt och kanske omöjligt att behandla.

Att avmaska eller inte avmaska

Hönsägare väljer ibland att regelbundet avmaska sina höns för att motverka att potentiella angrepp blir allvarliga, vanligtvis en gång på våren och en gång på hösten. Det finns medel du kan få hos veterinären som kommer döda både masken och dess ägg. Se till att du får ett maskmedel som är avsett för höns, och kolla med veterinären om du bör göra dig av med hönsens ägg medan du behandlar. Avmaska alltid alla höns samtidigt.

Detta är dock ganska ovanligt i Sverige, åtminstone i jämförelse med andra länder, och de allra flesta föredrar att bara behandla höns som har en bekräftad infektion. Delvis för att många maskmedel bara är effektiva på specifika parasiter, och de fyller inget syfte om hönan drabbats av en annan sorts mask. En annan anledning är att det kan orsaka hönan onödig stress att behandla henne för ett problem hon inte har. Det kan dessutom bli ganska dyrt att maska av en hel flock två gånger om året.

Om du inte vill behandla dina höns utan att diagnostisera, men misstänker att de drabbats av mask, kan du testa deras spillning efter närvaro av ägg. Fråga din veterinär om hen kan göra detta åt dig, eller om hen kan rekommendera någon annan som har möjligheten. 

Tre hönor med sin pickleksak från OmletMotverka infektioner

Vare sig du bestämmer dig för att bara behandla bekräftade fall eller avmaska i förebyggande syfte är det alltid bäst att göra allt du kan för att se till att dina höns inte drar på sig dess otrevliga parasiter.

En av de bästa sakerna du kan göra är att regelbundet flytta hönsens hus och gård till en ny plätt. Det kommer förhindra allvarliga attacker, eftersom det bryter maskens livscykel. Maskägg drivs ut i spillningen hos infekterade fåglar, och kan överleva på marken förvånansvärt länge innan de plockas upp av pickande höns. Detta kallas en direkt livscykel, eftersom masken inte behöver ett värddjur för att ta sig till dina höns. Maskar med en indirekt livscykel å andra sidan låter sina ägg först ätas av t.ex. daggmaskar, sniglar eller tusenfotingar, där de ligger vilande tills värden äts upp av en av dina höns. Larverna kläcks inne i hönan, som sedan bajsar ut nya ägg, och cykeln upprepas.

För att motverka en obrytbar kedja av maskanfall är det därför viktigt att regelbundet flytta dina höns. Det gör du lätt om du har ett flyttbart hönshus, som Eglu Cube eller Eglu Go UP.

En annan bra sak att tänka på är att hålla gräset kort, eftersom ultraviolett ljus från solen kan ta död på potentiella maskägg i hönsens spillning. Rengör gården varje vecka och skopa upp spillning och fuktigt strö. Om en av dina hönor drabbats kommer det vara väldigt svårt att bli av med alla maskägg, men det är lika bra att försöka. 

Slutligen är det många hönsägare som rekommenderar mineraltillskottet Verm-X. Det är en örtblandning som arbetar genom att skapa en miljö i tarmkanalen som kan utrota och driva ut alla potentiella utmaningar. Det kan regelbundet ges som ett tillskott till din flock för att hjälpa dem att hålla immunförsvaret på topp.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *