Omletbloggen

Storleksguide för hönshus

Eglu Pro uppsättning i en trädgård med höns i den tillhörande hönsgården

Undrar du hur du väljer rätt storlek på ditt hönshus till din flock? Ditt hönshus ska kunna förvara dina höns säkert och bekvämt och du vill vara säker på att du får rätt storlek för det antalet höns du har. Hitta det hönshus som är perfekt för dig – varken för stort eller för litet, utan rätt storlek helt enkelt – med hjälp av våra tips.

Vikten av rätt storlek på ditt hönshus

Hönshusets storlek är viktig eftersom hönsen behöver tillräckligt med utrymme för att vila på natten och lägga ägg. Hönshus med dedikerade områden för att lägga ägg är idealiska så att dina höns har en plats att vila på och en plats att värpa på. Detta håller dina ägg rena och fria från att krossas av rastande hönor.

Ditt hönshus behöver vara tillräckligt stort för att dina hönor ska känna sig bekväma och säkra. Kom ihåg att ditt hönshusframför allt kommer användas för att sova i på natten och lägga ägg i. Dina höns kommer att leka, leta efter mat och vara aktiva utomhus, så deras hönshus behöver bara vara tillräckligt stort för att bekvämt kunna vila och värpa i.

Det är också viktigt att ditt hönshus inte är för stort – speciellt i kallare väder. Höns kurar ihop sig under kyligt väder och ett mindre hönshus hjälper hönsen att hålla kroppsvärmen. Om du vet att du är begränsad till att ha 3 eller 4 höns, så är det bäst att välja ett mindre hönshus. Men om du planerar att ha fler än 4 höns, kommer deras kroppsvärme att värma upp även ett större hönshus.

Hur mycket plats behövs för varje höna?

Det finns inga strikta regler för hur mycket plats höns behöver och storlekar på hönshus varierar. Olika hönsraser behöver olika mycket plats och varje enskild höna har sin egen åsikt om hur nära de vill vara under värpning. Som en generell regel behöver du ge dina höns så mycket plats som möjligt. Detta kommer att ge gott om utrymme för din befintliga flock, samt utrymme att växa. Fenomenet “höns-matematik” innebär att hönsägare försöker räkna ut hönshus-storleken per höna. Detta är en term som används när hönsägare får fler höns än de från början planerade. Så det är alltid en bra idé att skaffa det största hönshuset som får plats på platsen du har.

En del städer eller kommuner kan kräva specifika dimensioner på ditt hönshus baserat på det antal hönor du har. Kolla i så fall med din stad eller kommun för att se om det finns storlekskrav eller restriktioner innan du väljer hönshus.

Saker att ha i åtanke när du väljer storlek på ditt hönshus

Innan du väljer storlek på ditt hönshus, tänk på detta:

 • Din stad eller kommunkan ha storlekskrav eller restriktioner.
 • Hur många höns du har
 • Hur stor din trädgård är

Du behöver också bestämma om du vill ha ett flyttbart hönshus eller ett som står på samma plats hela tiden. Flyttbara hönshus är bra för att låta dina höns hjälpa dig med att klippa gräset och är särskilt bra i extremt väder. De kan nämligen flyttas både lätt och snabbt – medan din flock är säker inuti.

Hönshus placerade på en permanent plats kommer behöva en hönsgård eller ett hönsstängsel att fästas vid eller placeras inuti. Detta kommer att ge dina höns en säker tillvaro utanför sitt hus och hålla dem borta från områden där du inte vill att de ska gå.

Att välja rätt hönshus är en fråga om personlig preferens. De flesta hönsägare anser att ett hönshus som är lätt att göra rent står högst upp på deras lista när det gäller att välja hönshus. Den ideala storleken på ditt hönshus ska passa dina behov och vara tillräckligt stor för hela din flock.

En flicka tar hand om höns i Eglu Cube från Omlet

Välj rätt hönshus för din flocks storlek>

När du har bestämt vilken hönsras du ska ha är det dags att bestämma hur många höns du ska ha. Du behöver registrera platsen där du har höns hos Jordbruksverket innan du får hem dina höns. Det finns ofta ett max antal höns man kan ha i en kommun utan speciella tillstånd. Det gäller att ta reda på vad som gäller där man bor. I så fall är beslutet om hur många höns man ska ha redan fattat. Det finns hönshus av olika storlekar beroende på hur många höns du har.

Eglu Pro är det största av Omlets hönshus och det som har mest plats. Detta extra stora hönshus är perfekt för:

 • Flockar med upp till 15 hönor
 • Hönsägare som vill utöka sina flockar
 • Både flyttbara och permanenta installationer

Större flockar kan också hållas i ett av våra andra stora hönshus. Eglu Cube rekommenderas för:

 • Flockar med upp till 10 hönor av mindre ras
 • Hönsägare som har restriktioner på hur många höns de får ha
 • Större flockar på en mindre yta

Det finns även andra typer av hönshus att ha i åtanke. Om du bor i ett område med restriktioner på hur många höns du kan ha, kan välja mellan våra hönshus som har plats för 2-4 höns:

 • Vår Eglu Go
  • Perfekt för dig som behöver ett mindre hönshus, eller som har höns som föredrar att sova på marknivå
  • Kan också användas som ett extra hönshus för sjuka eller skadade hönor
 • Vår Eglu Go Up
  • Idealisk för dig som vill ha ett upphöjt hönshus
  • Kan lätt omvandlas till ett flyttbart hönshus genom att lägga till handtag och hjul

Hur du kan utöka storleken på ditt befintliga hönshus

På Omlet har vi stor erfarenhet av höns-matematik. Att utöka din flock kommer sannolikt att vara en pågående process. I slutändan kan du aldrig ha för många höns, så länge inte din stad eller kommun säger det.

Våra walk in-hönsgårdar kan utökas hur mycket som helst för att passa din växande flock. Välj bara dina idealiska dimensioner med vår onlinekonfigurator och lägg till den tillhörande hönsgårds-förlängningen till din existerande walk in-hönsgård. Våra hönsgårdar kan också förlängas upp till 3,7 m.

Lägg till ett extra hönshus för att få extra plats för att sova och lägga ägg i din växande hönsgård. Om du lägger till ett av våra Eglu hönshus så kommer det ge mer plats åt din växande flock. Skapa olika områden i ditt hönsområde med skiljeväggar till hönshus, som kan dela upp din flock enligt ras, storlek eller temperament.

Tips för att ha höns för nybörjaren

Är du redo att börja ha höns?? När du har bestämt dig för storleken på ditt hönshus, finns här några andra saker att tänka på innan du skaffar höns:

 • Undersök vilken typ av foder du kommer fge åt dina höns. Detta kan vara vanligt värpfoder, ekologiskt foder, icke-GMO eller pellets.
 • Bestäm om du vill börja med hönor eller kycklingar. Det finns för- och nackdelar med båda, men kycklingar kommer behöva extra utrustning och omsorg under de första 6-12 veckorna av deras liv.
 • Förbered din trädgård och mät ut var du vill att din hönsflocks hem ska vara. Detta kan hjälpa dig bestämma om du vill ha ett flyttbart eller permanent hönshus.

Den perfekta storleken med Omlet

Att välja rätt storlek på ditt hönshus är ett viktigt beslut. Men med Omlet kan du vara säker på att oavsett storleken på hönshuset, så får du ett hönshus som är designat att vara en hel livstid. Alla våra hönshus är konstruerade av samma robusta, rostfria material. Komplettera med tillbehör som flyttbart hönsträd med sittpinnar eller The Chicken Swing för att hjälpa din flock att göra det mesta av den plats de har.

Höns i Eglu Go hönshus från Omlet

 

This entry was posted in Hönshus


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *