Omletbloggen

Det är dags att vårstäda ditt Eglu-hönshus

en kvinna städar hönshuset Eglu Go UP som står på ben

Nu är våren snart här och samtidigt som vädret blir varmare och snön smälter är det dags att upptäcka hur hönshuset ser ut efter vintern. Hönorna har spenderat mer tid än vanligt inuti hönshuset, de har förmodligen dragit in lera från trädgården och du kanske har väntat med underhåll av utsidan tills vädret är varmare.

Men nu är det dags att ta tag i det årliga underhållet och att storstäda! Om du har ett hönshus i trä kan du behöva planera in en hel dag för de här jobben, men om du har ett Eglu-hönshus kommer du att vara klar med vårstädningen innan familjen ens har märkt att du har gått ut.

Så här lätt är det att göra rent i ett Eglu-hönshus!

1 -Töm spillningsbrickan

Alla Eglu-hönshus har en spillningsbricka där all spillning från hönshuset samlas upp när hönorna uträttar sina behov från sittpinnarna på natten. Dra bara ut brickan, töm den på komposten (det kommer att bli riktigt bra gödning nästa år!) och spola eller torka av brickan så att den blir skinande ren igen!

2 – Ta ut och rengör alla löstagbara delar

När brickan är ren, ställ den åt sidan och ta bort alla andra löstagbara delar i ditt Eglu-hönshus. Luckan på baksidan, värpredet och sittpinnarna kan alla tas ut och göras rena. Om du har en Eglu Cube kan du också ta ut skiljeväggen mellan värpredet och resten av hönshuset.

Foder- och vattenbehållare, pickleker och andra tillbehör behöver också tas ut och diskas. Ta också bort sittpinnar och Omlets hönsträd med sittpinnar från hönsgården.

Djuprengör alla delar med vattenslangen eller en hink vatten och en trasa. Om du har en högtryckstvätt kan du bara sprida ut delarna på gräsmattan eller altanen för att snabbt rengöra alla delar på en gång.

barn vårstädar ett hönshus

3 – Spola och torka av alla släta ytor

När du har tagit ut alla löstagbara delar är det dags att göra rent insidan av hönshuset ordentligt. Eftersom alla ytor i Eglu-hönshusen i plast är släta och det inte finns några vinklar och vrår som är svåra att komma åt som i ett hönshus i trä, är det lätt att komma åt all smuts och tvätta rent.

Tack vare de tåliga och slitstarka materialen som hönshusen är tillverkade av kommer det inte att bli svagare av att du skrubbar och gör rent dem eftersom plasten inte absorberar vatten eller rengöringsmedel. Du behöver heller inte använda några starka rengöringsmedel för att få rent i hönshuset, för det mesta räcker det med varmt vatten och diskmedel, men om du har några riktigt ingrodda områden kan du spraya dem med ett husdjurssäkert rengöringsmedel.

Om du har det stora isolerade hönshuset Eglu Cube eller det flyttbara hönshuset Eglu Go UP kan du göra hela vårstädningen ståendes och utan att behöva krypa runt på marken. Perfekt om du vill spara på knäna!

4 – Flytta hönshuset till en ny plats på gräsmattan

Om du har hjul på ditt Eglu-hönshus, och det inte är fäst i en vägg eller ett staket, är det här det perfekta tillfället att flytta det till en ny plats i trädgården. Du kanske vill att det ska stå någonstans med mer skugga eller bara flytta på det för att låta gräset återhämta sig.

Spillningsbrickan och de avtorkningsbara sittpinnarna hjälper din Eglu att se fräschare ut längre.

hönshuset eglu cube är lätt att göra rent

5 – Låt hönshuset och alla delar torka

Du måste alltid låta hönshuset torka innan hönsen flyttar in igen eftersom fuktiga omgivningar är dåliga för hönsens andningsvägar. Om du har ett hönshus i trä kan det här ta flera timmar, men med en Eglu, och kanske lite hjälp från solen, behöver dina hönor inte vänta länge. Om du vill att det ska gå ännu snabbare kan du torka av alla delar med en handduk innan du sätter tillbaka dem.

6 – Gör hönshuset redo för hönsen

Innan hönsen flyttar in igen behöver du fylla på med nytt underlag i värpredet, fylla på med mat och vatten och sätta tillbaka alla tillbehör. Det kan också vara bra att strö ett kvalsterpulver i hönshuset och framförallt runt sittpinnarna för att undvika att några jobbiga skadedjur som röda hönskvalster attackerar dina hönor när de sover.

Det borde inte ta mer än en halvtimme att vårstäda i hönshuset, men det kan bero lite på hur grundligt du har rengjort det varje vecka. Hönshuset kommer att se bättre ut i trädgården och dina hönor kommer att uppskatta att ha ett skinande rent hem att flytta in i igen! Om du inte redan har höns kan du läsa mer om varför våren den perfekta årstiden att skaffa höns i den här bloggartikeln.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *