Omletbloggen

Hur du skyddar dina höns från röda hönskvalster

Röda hönskvalster är ett ständigt närvarande hot mot din hönsflock och hönshus. Att lära sig hur du skyddar dina höns från röda hönskvalster är viktigt för dina höns hälsa och välbefinnande. Även om röda hönskvalster är irriterande och envisa, kan de förebyggas och behandlas – särskilt när du har rätt kunskap och produkter.

En man tittar in i ett hönshus av trä

Vad är röda hönskvalster?

Röda hönskvalster, eller Dermanyssus gallinae, är små, röda parasiter som väntar i hönshuset, redo att attackera dina höns på natten. De är en av hönsägarens värsta fiender, och dessa knepiga små parasiter kan vara svåra att upptäcka och utrota. Eftersom de är aktiva på natten gömmer de sig i skrymslen och vrår i hönshus och sittpinnar av trä och får i sig sina måltider av hönsblod medan din flock sover.

Hur vet jag om det är röda hönskvalster?

Röda hönskvalster är mest aktiva på våren och sommaren. De första symtomen på att din flock har drabbats av röda hönskvalster är att dina höns verkar bekymrade eller slöa. Bett från röda hönskvalster orsakar klåda och obehag, och eftersom de föredrar att äta på natten, kommer dina höns inte att få sin nödvändiga skönhetssömn. Din flock kan verka sömnig, ha klåda eller ett överdrivet putsande beteende.

Om angreppet av röda hönskvalster fortskrider kan dina höns bli anemiska genom att de förlorar för mycket blod till parasiterna. Deras kammar och haklappar kan verka bleka snarare än röda. Du kan också märka att de inte vill gå in i hönshuset för att sova på natten, eftersom de kommer att associera sovtid med smärtsamma bett.

Så blir du av med röda hönskvalster från ditt hönshus

Om du har upptäckt att ditt hönshus är drabbat av röda hönskvalster, behöver du ta till snabba, aggressiva åtgärder för att få bort dem. Rengör hönshuset noggrant, ta bort allt strö, värpreden och alla lösa delar som sittpinnar. Skrubba hönshuset noggrant med varmt vatten och rengör matbehållare och vattenbehållare. Använd om möjligt en högtryckstvätt för att rengöra alla delarna av hönshuset.

När huset är rengjort, låt det lufttorka i ett väl ventilerat, soligt utrymme. Om du ser hönskvalster som flyr, vänta 10-15 minuter innan du tvättar det med högtryckstvätt igen. Efter eventuella upprepade tvättar, låt hönshuset torka helt och behandla det sedan med en produkt mot röda hönskvalster som är säker för höns. Det finns pulver eller koncentrat att blanda med vatten och spraya på drabbade områden, så välj det du är mest bekväm att arbeta med. Kiselbaserade produkter (kiselgur) är ett bra val för att förebygga och behandla angrepp av röda hönskvalster, och det är helt säkert för din flock. Du kan lägga till denna ingrediens till dina höns sandbad,

Hur du behandlar höns med röda hönskvalster

Om din flock har angripits av röda hönskvalster, måste du behandla alla drabbade höns och deras hönshus. Kiselgur kommer att döda de befintliga röda hönskvalstren, men dina höns hud kommer sannolikt att vara rå och öm av betten. Det finns andra hemgjorda botemedel som vitlök eller andra sprayer med örter som dödar kvalstren, se bara till att alla ingredienser är säkra för höns. Äppelcidervinäger och elektrolyter i din flocks vatten hjälper till att öka deras energi och läkning, och främjar en sund fjädertillväxt. Om din flock verkar vara anemisk, fråga din veterinär om råd om andra kosttillskott som kan vara bra.

Hur du förebygger röda hönskvalster

Det är mycket lättare att förebygga röda hönskvalster än att behandla dem. Att välja ett hönshus i plast gör att du slipper små sprickor och utrymmen där röda hönskvalster kan gömma sig i trä, och de kan tvättas med högtryckstvätt och rengöras på bara några minuter med kort torktid efteråt. Hönshus i trä har alldeles för många bra gömställen för röda hönskvalster, vilket gör dem till populära tillhål för dessa parasiter.

Förutom att ha ett hönshus i plast istället för ett hönshus i trä, kan du behandla insidan av hönshuset och marken runt hönshuset med bekämpningsmedel som kan fungera som ett naturligt avskräckande medel för röda hönskvalster. Regelbunden rengöring hjälper till att hålla parasiter av alla sorter borta och kommer att se till att din flock är bekväm under högsäsongen. Och till skillnad från hönshus i trä, behöver hönshus i plast inte behandlas med bekämpningsmedel för att förhindra röda hönskvalster.

Omlet och din flock

Den släta ytan på Omlets hönshus i plast förhindrar röda hönskvalster från att etablera sig och kommer att hålla din flock bekväm hela sommaren. Är du orolig för utsidan av ditt hönshus? Våra hönsleksaker och sittpinnar är alla gjorda av material som är resistenta mot röda hönskvalster så att din flock kan må bra och ha roligt utan att drabbas av parasiter. Tillsammans med en walk-in hönsgård som har gott om utrymme utomhus, kommer dina höns hem att vara fritt från parasiter hela sommaren, så att ni kan få många avkopplande dagar tillsammans.

Höns i hönsgården till Eglu Pro går uppför stegen

 

 

 

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular Posts