Omletbloggen

10 skäl till varför du ska undvika hönshus gjorda av trä

Araucana höna i hönshus av trä

Hönshus gjorda av trä har historiskt sett varit den vanligaste typen av hönshus – men det finns flera skäl till att undvika hönshus av trä. Många träslag är billiga och hjälper till att sänka kostnaderna för ett hönshus. Men lägre kostnader innebär också lägre kvalitet. Efter en tid behöver dessa billigt tillverkade hönshus bytas ut, vilket i det långa loppet blir dyrare. Som tur är finns det ett alternativ till rangliga, billiga hönshus i trä som är svåra att underhålla. Fastna inte i den onda cirkeln att ersätta utslitna hönshus i trä. Investera istället i ett hönshus av plast som är byggt för att hålla en hel livstid.

10 skäl till att undvika hönshus av trä

Vi beskriver de vanligaste problemen med hönshus av trä. Och när det gäller hönshus av plast så finns det en klar vinnare.

1. Hönshus av trä ruttnar

Alla hönshus är inte skapade för att hålla. Hönshus i trä kommer så småningom att ruttna, även om de är billigare att köpa till en början. Trä är ett naturligt material som påverkas av väder och vind. Hönshus av plast kommer aldrig att ruttna och förmultnar inte på det sättet som hönshus i trä gör. Omlets hönshus är designade för att hålla en hel livstid.

2. Hönshus av trä är svåra att göra rent

Har du någonsin skrapat insidan av ett hönshus i trä med en spackel eller annat rengöringsredskap? Om du har det, kommer du sannolikt inte att glömma det! Och om du inte har gjort det – bespara dig upplevelsen. Att ta bort spill och noggrant rengöra ett hönshus i trä är verkligen inte lätt. Trä ruttnar snabbare om det rengörs med en högtryckstvätt och tar timmar att torka efter att det blivit blött.

Omlets hönshus i plast är otroligt lätta att rengöra. Alla inre delar kan tas bort för enkel rengöring och hela hönshuset är designat för att tvättas med högtryckstvätt eller torkas rent. Få ett gnistrande rent hönshus på bara några minuter med mycket kort torktid.

3. Hönshus av trä är dyra att laga

Hönshus av trä börjar försämras så fort de utsätts för väder och vind. Taken och ruttna, skeva brädor kommer behöva bytas ut. Hönsnät och tygremsor kommer att lossna från häftklamrar som fästs i träet och kommer så småningom behöva förstärkas. En hel del rutinunderhåll går åt till att bevara ett hönshus av trä i gott skick strukturellt.

Hönshus av plast kräver inget underhåll. Omlets hönshus är lätta att montera och kräver inga reservdelar.

4. Hönshus av trä är inte resistenta mot rovdjur

Rovdjur som äter höns är något som alla hönsägare kommer att stöta på någon gångHönshus av trä är ingen match för dessa listiga rovdjur. Medan trä försvagas med tiden, kommer hönshus av plast att hålla under många år, vilket gör dem mycket tåligare.

Förstärk säkerheten hos ditt hönshus med en automatisk hönshusdörr. Omlets automatiska dörr öppnas och stängs på en horisontell spiralmekanism som är extremt svår för rovdjur att bända upp. Och med ljus- och tidsinställningarna kommer din flock att stängas in säkert varje kväll innan rovdjuren är som mest aktiva.

Den automatiska dörren är designad för att integreras sömlöst med Eglu Cube hönshus, men kan också läggas till valfri hönsgård genom en av våra tilläggs-satser.

Den automatiska dörren är designad för att integreras sömlöst med Eglu Cube hönshus, men kan också läggas till valfri hönsgård genom en av våra tilläggs-satser.

5. Hönshus av trä är inte vattentäta

Trä är ett poröst material som blir mättat när det regnar. Detta leder inte bara till att det ruttnar, utan det skapar också en grogrund för fukt och mögel. Sporer från fukt- och mögelsvampar kan orsaka andningsproblem hos din flock och skapa väldigt obehagliga levnadsförhållanden.

Omlets hönshus är vattentäta och möglar eller ruttnar inte. Dessutom så kommer våra överdrag till hönsgårdar att hålla din flock torr även på regniga dagar. Höns kan tycka om regniga dagar när de är täckta och får vara i ett torrt hönshus.

6. Hönshus av trä är inte isolerade

Ett av de största problemen med hönshus av trä är att de inte är isolerade. Dragiga hönshus kan vara farliga under vinterstormar och kokheta i sommarvärmen. Utan isolering kommer dina höns inte vara skyddade mot väder och vind.

Omlets hönshus har dubbelisolerade väggar för att säkerställa ultimat komfort. Vår serie Eglu hönshus hjälper till att hålla dina höns svala på sommaren och varma på vintern.

7. Hönshus av trä har en kort livslängd

Att byta ut ditt hönshus med jämna mellanrum låter dyrt, eller hur? Men det är just det du behöver göra med hönshus av trä. De bästa hönshusen är designade för att hålla en hel livstidoch kan växa med dig och din flock.

Omlets hönshus håller inte bara länge, utan har även tillhörande hönsgårdar på upp till 4 m. De kan integreras sömlöst med våra robusta Walk in-hönsgårdar som kan förlängas hur mycket som helst.

8. Hönshus av trä tillåter kvalster att frodas

Röda hönskvalster är en mardröm för både hönsägare och höns. De ställer till problem för din flock och är svåra att utrota, eftersom de trivs i fuktiga, mörka springor. Kvalster är lättare att förebygga än att behandla och ett av de bästa sätten att undvika kvalster från första början är att skapa en ovälkommen miljö för dem.

Undvik kvalster genom att investera i ett hönshus av plast. Regelbunden högtryckstvätt eller avtorkning kommer att förhindra förekomsten av dessa parasiter och ge din flock en mycket mer hygienisk miljö.

9. Hönshus av trä är svåra att flytta

När du sätter ett hönshus av trä på plats så vet du att det inte kan flyttas så lätt. Även om du senare vill flytta hönshuset på grund av röta eller regn, så är hönshus av trä inte byggda för att kunna flyttas lätt.

En del hönshus av trä anses vara hönstraktorer (flyttbara hönsgårdar), men på grund av att de försämras med tiden av väder och vind, blir de svårare och svårare att flytta.

Våra flyttbara hönshus är designade för att kunna flyttas så ofta du önskar och kan lätt flyttas av endast en person. Alla våra hönshus har hjul och handtag, så att det är lätt att flytta dem. De är tillverkade för att stå emot väder och vind, så du behöver inte vara orolig för att de ska gå sönder.

10. Hönshus av trä är svaga

Hönshus av trä är inte lämpliga i dåligt väder eller för att skydda mot stora rovdjur som björnar eller prärievargar. Under stormar kan tak blåsas av och brädor kan lossna av hårda vindar och regn. Rovdjur kan lätt tränga sig igenom hönsnät eller gräva under hönsgårdar.

Omlets Eglu Cube hönshus är starka nog att stå emot stormigt väder, attacker från björnar och fallande träd. Dessutom är alla våra hönshus tillverkade av robust armeringsnät i stål och har en en smart grävsäker golvlist, för att förhindra att rovdjur gräver sig in.

Omlets Eglu Cube hönshus

Vi har en självklar vinnare: Eglu Cube hönshus, exklusivt designad av Omlet. Men du behöver inte bara lita på vad vi säger — se varför tusentals hönsägare över hela världen litar på att Eglu Cube ska förvara deras flockar säkert . När du väljer Eglu Cube, investerar du i det enda hönshuset som du någonsin kommer behöva köpa.

Höna på Omlet fristående sittpinne med Omlet Eglu Cube hönshus bakom

Omlets hönshus i plast

Som alla Omlet hönshus, har Eglu Cube designats för att hålla längre än hönshus i trä. Med tillbehöret Autodoor, kommer din Eglu Cube stå emot envisa rovdjur, parasiter och tuffa väderförhållanden. Investera i din flocks framtid när du väljer en Eglu Cube och oroa dig aldrig mer för att behöva reparera eller byta ut ditt hönshus.

Man som står framför Omlet Eglu Cube hönshus med hönsgård

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *