Omletbloggen

Hur tåliga och robusta är egentligen Eglu Cube-hönshusen?

Ibland frågar kunder som funderar på att köpa ett Eglu Cube-hönshus hur robusta och tåliga de egentligen är och om de kommer vara tillräckligt säkra för hönor som bor på landet där det är större risk för extrema väderförhållanden och många rovdjur. Sen har vi också kunder som kontaktar oss från alla världens hörn för att berätta häpnadsväckande historier om hur deras Eglu klarade de mest otroliga utmaningarna som en tornado eller ett besök från en björn. Om du är en av dem som undrar hur tåliga och robusta Eglu Cube-hönshusen egentligen är ska du läsa vidare för några ganska övertygande fallstudier!


Kan en Eglu Cube överleva en tornado?

Skadat Eglu Cube-hönshus och flygbild av den förstörda bondgården
“I april utsattes vi av en tornado som passerade precis över vår gård. Den graderades som F3 (nästan F4) i intensitet. Stora delar av vår gård förstördes helt (ladan där vi förvarar hö är borta, den ombyggda ladan, stallet och verkstaden behövde rivas ner till grunden och det går inte att bo i vårt hus för tillfället). Vi förlorade två kor och många träd. Men vi klarade oss oskadda i vårt tornado-skyddsrum tillsammans med våra hundar, och våra två Omlet Cube-hönshus och alla våra höns överlevde också. Ett av Cube-hönshusen hade vänts upp och ner och det andra hade fastnat under trädgrenar och andra lösa delar som slitits loss. Hönsen hade fångats av nätet vi satt upp för att skydda dem från hökar när det ramlade ner tillsammans med trädgrenarna. Det var förmodligen en riktig tur för annars tror jag att de nog hade blåst bort, om de bara kunde berätta sin historia! Vi lyckades vända på hönshuset igen och kunde få plats med dem alla i det den första natten. Ja, det är sant att 12 blöta hönor kan få plats i en Eglu Cube!

Hönsgården och golvlisten är böjda och jag har varit tvungen att ta bort ett par delar av golvlisten, men de fungerar fortfarande. Dörren på baksidan av ett av hönshusen tog en smäll som bröt loss en liten plastbit som gör att handtaget sitter lite löst, men det fungerar fortfarande. Våra Autodörrar fungerar fortfarande, ett av överdragen klarade sig och det gjorde mat- och vattenbehållaren också! Förutom några synliga skråmor, och med missformade hönsgårdar så är de fortfarande okej! Vi har tvättat dem ordentligt och om du inte tittade på den missformade hönsgården skulle du inte kunna gissa vad de utsatts för! Tack för att ni tillverkar en så fantastisk produkt!”

Lori – Texas, USA.

Kommer en Eglu Cube att skydda mina hönor från rovdjur?

En vildkatt försöker bryta sig in i hönshuset Eglu Cube

“Vi är familjen Lloyd och vi bor i San Diego, Kalifornien. Vi har fyra silkeshöns som heter Elsa, Nugget, Ickey och Shuffle. De är det sötaste lilla gänget och de gillar att hålla ihop och krafsa efter insekter, maskar och andra godsaker.

Rovdjuret i videon är en vildkatt (eller bobcat som de också kallas), men vi har också prärievargar, ugglor, hökar och många andra rovdjur. I slutet av vår trädgård ligger det en kanjon eller floddal och vi får ofta besök från olika rovdjur. Vi får så många besök av rovdjur att jag inte låter mina pudlar vara ute i trädgården om de inte är med oss och vi håller ögonen på dem, men jag vet att mina hönor är säkra i sitt hönshus.

Vi köpte en Eglu Cube eftersom vi älskar våra silkeshöns och vi vill att de ska vara säkra. Vi har fortfarande en kamera med rörelsedetektor för att hålla ett öga på dem, men våra silkeshöns kan känna sig glada och säkra i sitt hem!”

Tracy – Kalifornien, USA.

Är hönshuset Eglu Cube tåligt?

En tall som har ramlat på hönshuset Eglu Cube

“Vi har verkligen haft ett par riktigt stormiga dagar! Träd har blåst omkull överallt i grannskapet och ett av dem föll på vår tomtgräns, precis där vi har vårt Eglu Cube-hönshus!

Den enorma tallen föll rakt över vår Cube, men när vi gick ut för att titta hur hönorna hade klarat sig kunde vi inte tro våra ögon. Trädet låg rakt över hönshuset, men det hade inte blivit skadat överhuvudtaget! Så fort autodörren öppnades kom hönsen ut och började krafsa som om inget hade hänt, och vi kunde plocka in färska ägg samma eftermiddag.

Efter en hel del sågande med en motorsåg lyckades vi komma åt vår Cube så att vi kunde undersöka den ordentligt. Det var bara en enda takpanel som hade skadats, men vi kunde böja tillbaka den nästan helt igen. Helt otroligt!”

Anna – Tyskland

Kommer större rovdjur kunna komma åt mina hönor i en Eglu Cube?

Svartbjörn står på hönshuset Eglu Cube

“Vi bor i ett område med svartbjörnar, prärievargar, rävar och andra rovdjur. Förra helgen attackerades vårt Eglu-hönshus av en 135 kg tung svartbjörn och trots att taknätet klämdes till rejält av vikten, så var vår Eglu helt intakt och inga hönor kom till skada. Vi kommer förmodligen behöva ett elstängsel i framtiden, men vi var så imponerade över hur bra hönshuset klarade björnattacken. Väldigt imponerande! En Eglu är också väldigt lätt att göra ren och behöver minimalt med underhåll, vilket är praktiskt eftersom vi har två unga söner och de kan också öppna och stänga dörrarna. Fantastiskt! Det bästa hönshuset man kan ha när man bor på landet!”

Tom – Virginia, USA.

Hur bra klarar sig en Eglu Cube när det blåser stormvindar?Ett träd har ramlat på hönshuset Eglu Cube

“Det stormade rejält över natten och när vi gick ut för att släppa ut hönsen i morse upptäckte vi att en stor trädgren från buskaget bakom huset hade blåst ner och landat på vårt stängsel och hönshus. Stängslet klarade inte vikten, men det gjorde vår Eglu Cube! Vi bytte ut vårt gamla hönshus i trä med det här hönshuset från Omlet för ett par månader sedan eftersom hönshuset i trä hade börjat ruttna i den fuktiga bergsluften, och vi är så glada att vi gjorde det. Det är inte bara superlätt att göra rent men jag tror inte att våra höns hade överlevt en stor trädgren som fallit på det gamla hönshuset. Det nya hönshuset behöver repareras eftersom både hönsgården och hönshuset har skadats, men det är ändå helt otroligt hur tåligt det är!”

Ashleigh – New South Wales, Australien.

Men hur bra klarar de en orkan?

Omlets hönshus Eglu Cube överlevde orkanen Ian

“Vår Eglu överlevde (helt ofattbart) orkanen Ian. Vi bor ungefär 1,2 km från Mexikanska golfen och nära där orkanen Ian tog mark. Venice, och speciellt området där vi bor, skadades svårt.

Hela vår trädgård på baksidan totalförstördes. Staketet är helt borta. Flera stora (nästan 10 meter höga) tallar blåste omkull, inklusive en som ramlade på grannens tak och en som bröt en elstolpe på mitten. Men vår Eglu hade inte en enda skråma, så hönsen kunde flytta tillbaka igen på en gång.”

Jeremy – Florida, USA.

Denna Eglu Cube räddade höns från lågorna

Eglu Cube hönshus efter en brandHöns överlevde en brand tack vare Eglu Cube hönshus

Katastrofen drabbade Erin från Arkansas när deras trädgård gick upp i lågor. Lyckligtvis befann sig deras höns i säkert förvar från elden i sitt Eglu Cube hönshus, som kunde stå emot den förfärliga branden. Medan trädgården fortfarande har spår av eldsvådan, överlevde Erins höns tack vare de slitstarka materialen i Eglu Cube.

Erin – Arkansas, USA.


Vi älskar verkligen att få höra alla de här berättelserna och de kommer att hjälpa andra Eglu-ägare att känna sig trygga i vetskapen om att deras husdjur är säkra på natten. Om din Eglu har räddat dina hönor från väder och vind, ovälkomna besökare eller något annat får du jättegärna mejla oss på blog@omlet.se!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *