Omletbloggen

Katter som slagit världsrekord

Din katt är förmodligen helt fantastisk, men kan den hoppa lika långt som giraffens hals? Eller spinna lika högt som en dammsugare? Vi har redan skrivit en bloggartikel som extraordinära hundar som slagit världsrekord och nu är det dags för våra älskade katter att visa vad de går för! Förbered dig på att imponeras av de här otroliga katterna och världsrekorden de har hamnat i Guinness rekordbok med.

Den längsta katten

Först har vi katten med namnet Mymains Stewart Gilligan som innehar världsrekordet som världens längsta katt. Den här katten, som är en maine coon som brukar kallas Stewie, är hela 122 cm lång. Det är lika långt som många 7-åriga barn! Stewie, från Reno i Nevada, USA, var en certifierad terapikatt som följde med sin ägare Robin Hendrickson överallt.

Att ta hand om pälsen på en så här stor katt kräver rätt utrustning. Och om din katt är lika stor som Stewie kanske du behöver ett större badkar!

Den minsta katten

Från störst till minst, den minsta katten (mätt i mankhöjd) är en av världens minsta kattraser. Lilieput är en honkatt av rasen munchkin som bor i Napa i Californien, USA och som endast är 13,35 cm i mankhöjd! För att bättre förstå hur liten den här katten faktiskt är, så är en svensk hundrakronorssedel 13,3 cm lång, så Lilieput var nästan exakt samma höjd!

Christel Young, som är en professionell husdjursvakt, adopterade den här mini-katten när den var hemlös. Till att börja med tyckte många att Lilieput var “konstig” på grund av hennes utseende. Men efter att hon kom med i Guinness rekordbok 2013 ändrade många tonen och blev mycket snällare. Och vem älskar inte en minikatt?

Längsta hoppet av en katt

Katter landar oftast på fötterna när de hoppar, men vad händer om de hoppar lika långt som längden på en king size-madrass? Rekordet för det längsta hoppet sattes av katten “Waffle the Warrior Cat” 2018 när han hoppade 213 cm! Dessutom var Waffle 10 år gammal när han hoppade rakt in i Guinness rekordbok!

Om din katt vill försöka slå det här rekordet behöver du ett katträd för inomhusbruk som katten kan träna i. Du kan anpassa det här klösträdet från Omlet så att det är över 420 cm högt, så kanske kan din katt ge Waffle en riktig match!

En katt hoppar på katträdet Freestyle för utomhusbruk från Omlet

Katten som spinner högst

Året var 2015 när Merlin, en före detta hemlös katt som bor i Storbritannien, utsågs till katten som spinner högst i världen med hela 67,8 decibel! För att förstå hur högt den här katten faktiskt spinner så är det lika högt som en dammsugare eller tvättmaskin. Merlins ägare heter Tracy Westwood och hon säger att hon ofta får frågan “vad är det där ljudet i bakgrunden?” när hon pratar i telefon och måste sen förklara att det är hennes högljudda katt!

Katten med flest tår

Katter har i genomsnitt 18 tår med 5 på varje framtass och 4 på varje baktass. Om du någonsin har besökt Key West, kanske du har träffat några av de kända Hemingway-katterna som är unika med sina 6 tår på varje tass.

Men världsrekordet för katten med flest tår innehas av en kanadensisk katt som har 28 tår. Jake är en orange katt som hamnade i Guinness rekordbok 2002 med det här tå-talt fantastiska rekordet eftersom han har 7 tår på varje tass! High-7, Jake!

Den äldsta katten någonsin

Den äldsta katten som någonsin levt är enligt Guinness rekordbok Creme Puff, en tabbymönstrad katt från Texas, USA. Hon föddes 1967 och levde tills hon var 38 år och 3 dagar gammal innan hon somnade in 2005. Det motsvarar en människa som är 168 år gammal!

Hennes ägare Jake Perry sa att hon levde så länge tack vare en kost bestående av torr kattmat, broccoli, ägg och en pipett rödvin varannan dag! Även om den här kosten verkar ha varit bra för Creme Puff så blev vi inte förvånade att det inte är något veterinärer rekommenderar. Det vill säga att det här är inget att testa med din katt!

Längsta morrhåren

Vi vet att morrhår spelar en viktig roll i kattens liv, men spelar det någon roll hur långa de är? För katten Missi, en maine coon från Finland, är svaret “ja”! Den här katten innehar inte bara världsrekordet för de längsta morrhåren på en katt med 19 cm långa hårstrån, utan hon utmanar också rekordet för det längsta namnet, eftersom Missi är en förkortning på hennes fulla namn som är “Fullmoon’s Miss American Pie” ett passande namn för en katt med ett anmärkningsvärt rekord!

Flest trick utförda av en katt under en minut

Om du trodde att det bara är hundar som kan lära sig trick hade du fel! Året var 2017 när den talangfulla tabbymönstrade katten Didga slog det här världsrekordet genom att genomföra 24 trick med sin ägare, Robert Dollwet, på bara 60 sekunder.

Den här fantastiska katten kan inte bara sitta, skaka och rulla runt på kommando, hon kan också hoppa över en pinne samtidigt som hon åker skateboard! Didga (namnet är en förkortning för didgeridoo) kommer från Australien och älskar att utföra de här tricken för att få sitt favoritgodis, rå kängurufärs.

Längsta svansen på en tamkatt

Cygnus, en silverfärgad maine coon från Farmington Hills i Michigan, USA kom med i Guinness rekordbok 2017 för att han hade världens längsta svans på en tamkatt. Hans svans var 44,7 cm lång och den var till och med längre än hans kropp! Kan du föreställa dig att ha en svans som är längre än dig?

Det är ovanligt att som kattägare ha en katt som slagit ett världsrekord, men Cygnus delar sitt hem och livet i rampljuset med en annan världsrekordhållare! Du hörde rätt, hans ägare Will och Lauren Powers äger också katten Arcturus som innehar rekordet som världens största katt mätt i mankhöjd med sina 50,8 cm.

En katt med en lång svans vilar på kattbädden Maya Donut från Omlet i färgen rubinröd

Världens största tamkatt

Vi sparade det största, och bästa, till sist! Ludo är en maine coon från Storbritannien som har världsrekordet som den största tamkatten i världen. Han är 118 cm lång och väger 15,4 kg! Som jämförelse vägde Ludo lika mycket som 15 mjölkpaket!

Ludos ägare Kelsey Gill visste tidigt att hennes favoritkatt var något speciellt när han vägde över 9,3 kg redan innan sin första födelsedag! Om du har en katt som kan utmana det här rekordet så är en stor kattgård för utomhusbruk perfekt för den eftersom den här robusta lekplatsen passar katter av alla olika storlekar!

Vi hoppas att du har gillat att läsa om alla fan-tass-tiska katter som lyckats komma med i Guinness rekordbok med sina imponerande rekord! Om du vill läsa mer om allt som har med katter att göra rekommenderar vi Omlets katthandbok.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *