Omletbloggen

Hur du hjälper en katt komma på plats i ett nytt hem

katt kommer på plats i ett vitt maya katthus

Vare sig din nuvarande katt ska flytta med dig till ett nytt hus eller du välkomnar en ny katt in i ditt liv kan ett nytt hem vara stressande och förvirrande för våra fyrbenta vänner. De första dagarna är speciellt svåra, och det är viktigt att du som ägare gör allt du kan för att se till att flytten blir så smärtfri som möjligt för ditt husdjur. Fortsätt läsa för att få reda på hur du hjälper en katt komma på plats i ett nytt hem.

Innan du flyttar

Om du ska flytta med en katt, försök att behålla kattens rutiner så normala som möjligt under dagarna innan flytten. Väldigt oroliga och blyga katter kan möjligtvis behöva vänja sig vid flyttlådor innan du börjar packa ihop dina ägodelar.

I ert nya hem (eller ditt nuvarande om du adopterar en katt), förbered ett rum där du kan låta katten vara när ni kommer fram. Bäst är ett gästrum eller ett badrum en bit bort från allt liv och rörelse. Katter kommer av naturen tycka att ett nytt hem är läskigt och luktar konstigt, så att ge dem en mindre yta att vänja sig vid först kan vara mindre stressande.

Ge din katt platser att gömma sig på i rummet, och en mysig plats att vila, helst med någonting han eller hon redan känner sig bekväm med, som en supermjuk kattbädd eller en filt från katthemmet. Ställ också fram en kattlåda, skålar med mat och vatten och lite leksaker.

Ett katträd som klösträdet Freestyle som är högt och stabilt kommer hjälpa din katt göra av med lite energi, samt låta honom eller henne lämna bekanta dofter från körtlar i tassarna, vilket kan vara lugnande.

Om du kan, förbered rummet med allt din katt behöver innan flytten.

Medan du flyttar

Det viktigaste att komma ihåg är när du hjälper en katt komma på plats i ett nytt hem är att ha tålamod och alltid låta katten ta första steget när det kommer till att närma sig nya saker eller nya människor. De flesta katter älskar att känna att de har kontroll, och genom att dra ut dem ut transportburen eller plocka upp dem för att gosa kommer du förmodligen bara göra dem mer oroliga.

Var medveten om att det kan ta veckor, eller till och med månader, innan din katt känner sig bekväm i sitt nya hem. Det tar tid att vänja sig vid nya områden, för att inte tala om andra katter eller barn de aldrig träffat tidigare.

Om det går är det bra att ge dina husdjur någonting bekant som får dem att känna sig säkra. Om du har adopterat en katt, fråga på katthemmet om de har en filt eller en leksak som din nya vän har använt, eller om du flyttar med din katt, packa upp hens saker först. Ändra inte matvanor eller köp en ny kattlåda eller säng i detta läget.

Hur du introducerar ett nytt hem för en katt

Se till att platsen där din katt får vara är helt kattsäker. Det kan, till att börja med, bara vara ett rum, men om du låter missen utforska hela huset är det viktigt att hålla fönster och dörrar stängda. Kolla potentiella kattluckor, eller till och med skorstenar, innan du släpper ut ditt husdjur. Ge alla som är på plats och hjälper till strikta instruktioner, eller sätt en lapp på dörren för att informera om var katten är. Det nya hemmet kommer kännas hotfullt för din katt, och instinkten kommer troligtvis vara att smita.

När du har ställt iordning ett rum eller en yta där din katt kan komma på plats, bär in honom eller henne och öppna dörren till transportburen. Du kan stanna och se vad som händer, men tvinga aldrig ut katten, låt hen utforska i sin egen takt. Om du tror det är bättre kan du också gå därifrån och komma tillbaka senare.

När du kan se att din katt är bekväm i sitt rum kan du öppna dörren och öppna upp resten av huset. Katter är naturligt nyfikna, så de kommer så småningom vilja se vad som händer på andra ställen.

Om du har andra djur eller husdjur i huset som din katt inte träffat tidigare, introducera dem försiktigt efter ett par dagar. Försök att sprida ut stressiga moment över flera veckor för att inte överväldiga din katt.

Det är normalt att en ny katt, eller en katt i ett nytt hem, till att börja med inte äter så mycket eller låter mycket under nätterna. Såvida du inte tror att det är skadligt för din katts hälsa, eller att hen faktiskt är i fara, låt katten vara. Det kommer förmodligen bara pågå i några dagar. .

katt på grå maya donut kattbädd i nytt kök

Transportera din katt ett nytt hem

Se till att du har en bra kattbur som är stor nog för din katt. Om du kan är det bra att se till att din katt är van vid att åka bil innan flytten, men det är givetvis svårt om du åker för att hämta en ny katt.

Lägg någonting mjukt i buren och säkra den i bakluckan eller med ett bilbälte i baksätet. Det är viktigt att den är fastsatt och inte rör sig, eftersom det kan vara väldigt stressande för din katt. Anpassa temperaturen i bilen så att det är svalt men inte kallt.

Håll resan så kort som möjligt; ta inga onödiga omvägar eller stanna om ni inte måste. Om det krävs att ni gör stopp är det oftast bäst att inte ta ut katten ut transportburen, eftersom rymningsrisken är stor. Det är dock viktigt att aldrig lämna en katt utan uppsyn i bilen. Det kan snabbt bli väldigt varmt.

Flytta lång med katter

Om resan är så lång att ni måste stanna och släppa ut katten så hen kan kissa eller äta och dricka är det viktigt att hitta en plats där det kan göras på ett säkert sätt. Prova ett koppel, eller släpp ut katten någonstans där han eller hon inte kan springa iväg. Är resan jättelång kan det i vissa fall vara bättre att söva katten, men prata med din veterinär och se om det är en möjlighet hen skulle rekommendera.

När kan du släppa ut katten

Om din katt vanligtvis tillbringar mycket tid utomhus kan känslan vara att det är bäst att ge dem deras frihet tillbaka så fort som möjligt, men det är överlag bra att hålla en katt på en ny plats inomhus i ett par veckor. Flyttar är en av de vanligaste anledningarna att katter försvinner, antingen för att de inte känner sig säkra i det nya hemmet, eller att de kommer bort, så var försiktig. Du kan läsa mer om detta i en äldre blogg: Varför springer katter bort?

Flytta med en utekatt

Medan du håller en utekatt inomhus är det bra att se till att de får tillräckligt med stimulans och möjligheter att röra sig. Ett system som katträdet Freestyle kan anpassas att inkludera klättringsutmaningar, massvis med platser att klösa och stretcha, samt lugna platser att vila på.

När du tror att din katt är redo att släppas ut kan det vara en bra idé att strö lite använd kattsand runt tomten. Det gör att platsen känns familjär för katten, och andra katter i området varnas att någon ny har flyttat in.

De första gångerna du släpper ut katten, håll det kort och stanna kvar i trädgården för att se hur han eller hon reagerar. Kalla tillbaka katt efter att par minuter, och förläng gradvis tiden utomhus. Det är bäst att stanna kvar så att katten vet att hen inte behöver oroa sig, och lämna dörren eller kattluckan öppen så att det är lätt att komma in igen.

Om du har flyttat någonstans där din katt inte kan gå fritt på samma sätt som hen tidigare gjort, kanske på grund av trafik, naturen eller grannar kanske du kan fundera på att skaffa en kattgård. Omlets kattinhägnader låter din katt känna frisk luft i pälsen och massvis med motion, utan att du behöver oroa dig för att han eller hon ska springa bort eller skada sig. Det finns också en balkonggård för katter om du bor i lägenhet.

Flytta till ett nytt hus med din katt

Även om mång saker gäller vare sig du skaffat en ny katt eller flyttar med din nuvarande katt finns det några specifika saker som kan hjälpa om du kommer till ett nytt hem med en katt du redan känner.

Eftersom din katt bott med dig tidigare kan en flytt vara lättare än att ta med en ny katt hem. Kanske har ditt husdjur en kattkoja eller en kattsäng som de kan gå till för att känna sig som hemma. Om du vill att din katt ska börja använda ett katthus eller koja kan detta vara ett bra tillfälle, eftersom katten redan kommer vara på jakt efter en säker lugn plats. Du kan läsa mer om detta i vårt blogginlägg om hur du vänjer en katt vid ett katthus.

Beroende på personlighet kommer du förmodligen släppa ut katten från det initiala säkerhetsrummet ganska fort. Han eller hon är van vid dig och din familj, och att hålla hen instängda kan vara mer stressande. Men som vi sagt, vänta tills katten visar tecken på att vara redo.

En sak som kan hjälpa din katt att anpassa sig snabbare är att ta en bit tyg och försiktigt gnugga den mot din katts hals och ansikte för att plocka upp doften. Sen kan du dra tygbiten över möbler i huset i höjd med katten. Feliway eller andra feromonprodukter fungerar också bra ibland.

Kom ihåg att uppdatera adressen på halsbandet, och ändra informationen på id-chippet.

Om du inte flyttat långt finns det alltid en risk att katten försvinner i jakt på sitt gamla hem. Ibland kan det hända att de som flyttat in ger katten mat och ställer ut vattenskålar åt den gulliga besökaren, vilket gör att katten kommer fortsätta komma tillbaka. Om det går, be de nya ägarna kontakta dig om katten skulle dyka upp. Om du vill undvika att ditt husdjur söker sig tillbaka till sina gamla områden är det bäst att hålla honom eller henne inomhus de första veckorna efter flytten. Det är inte säkert att det kommer få dem att glömma var de bodde tidigare, men de har åtminstone vant sig vid sitt nya hem och förhoppningsvis förstå var de hör hemma.

två katter leker i en kattgård med ett katträd

Flytta med flera katter

Om du bor i ett hem med flera katter kan det givetvis bli lite svårare, men med rätt förberedelser kan flytten bli i stort sett fri från stressi! Flytten i sig skiljer sig inte direkt, men du har givetvis fler djur att ta hänsyn till. Läs vår blogg om att skapa ro i ett hem med flera katter för tips och råd om hur du skapar en bättre dynamik mellan dina katter, vilket kan göra övergången till ett nytt hem lättare att hantera.

Sammanfattning

En flytt är en spännande aktivitet för både katter och människor, speciellt för de katter som flyttar från ett katthem till ett riktigt hem. Men de flesta djur finner också säkerhet i vad de vet, och ett nytt hus kan vara väldigt skrämmande för en katt. För att göra flytten något mer avslappnad har Omlet massvis med fantastiska kattprodukter, så att du kan se till att din fluffiga vän har allt han eller hon behöver. Se till att du förbereder dig på att de kommande dagarna eller veckorna kommer bli lite stressiga. Men med dessa tips kommer det givetvis vara värt det i slutändan!

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *