Omletbloggen

Rosies hönsäventyr – En smak av det fria livet

Rosie har jobbat på Omlet som Social Media Executive i ett år och när hennes chef frågade om hon ville lära sig mer om höns (och skapa roligt innehåll för Omlets sociala medier) med en egen hönsflock sa hon ja på en gång.

Sen vi träffade Rosie för ett par veckor sedan har de fem före detta industrihönsen flyttat in i sitt alldeles egna Eglu Cube-hönshus och Walk in-hönsgård, och nu har de också fått börja upptäcka världen som frigående höns utanför hönsgården.


Vi släppte ut dem en eftermiddag när det var väldigt fint väder och efter att vi hade haft dem i ett par veckor. Först var de lite tveksamma eftersom de inte riktigt visste vad de skulle göra, men så fort som de upptäckte att de kunde gå ut på upptäcktsfärd älskade de det!

Nu spenderar de ett par timmar utomhus varje dag där de kan springa runt på gräsmattan, göra sandbad i rabatterna och picka på allt de känner för. I början kunde vi gå in i hönsgården utan att behöva dubbelkolla att dörren var stängd eftersom de inte var speciellt intresserade av att gå ut. Men nu står de redo och väntar på att bli utsläppta och försöker ofta smita ut mellan våra ben. Så de älskar definitivt att vara frigående höns!

Rosies hönsäventyr - En smak av det fria livet, hönshuset Eglu Cube från Omlet

Hur går det för er hund, Evie, att samsas med hönsen?

Evie är fortfarande inomhus när hönsen är ute i trädgården eftersom jag inte är säker på hur hon skulle reagera. Jag tror att den största chansen är att hon skulle försöka leka med dem, men förmodligen vara lite för hårdhänt.

Vi ska skaffa hönsstängsel som vi kan använda när de är ute samtidigt, så att vi kan skilja dem åt. När de har fått en chans att vänja sig vid att vara i trädgården samtidigt så är jag säker på att det kommer gå bra.

Hur underhåller sig hönsen?

De har det anpassningsbara hönsträdet PoleTree i hönsgården och när vi kommer ut på morgonen sitter de redan i det. De har inte tagit sig upp till de högsta sittpinnarna än, men de vågar sig långsamt högre och högre upp.

Än så länge har de inte varit speciellt intresserade av det flyttbara hönsträdet med sittpinnar. Vi har ställt det ute i trädgården och jag tror att det fortfarande finns för mycket för dem att upptäcka när de har chansen att gå fritt, så de känner inte för att sitta still på en sittpinne. Men jag är säker på att de kommer att uppskatta det när de känner sig lite mer hemma i trädgården, och allt inte är nytt längre.

Har något annat hänt sen vi sågs sist?

Deras fjädrar börjar se mycket bättre ut och man kan verkligen se en skillnad från när de först flyttade in. En av hönorna har nästan en full fjäderdräkt nu med riktigt fina fjädrar och hon var den som såg ämligast ut i början.

Vi får fortfarande 3-5 ägg om dagen, så vi är tvungna att ge bort dem till familj och vänner. Vi är väldigt populära gäster nu!

Jag gav dem också några jordgubbar från trädgårdslandet häromdagen och de älskade dem och blev helt galna!

Har ni haft några problem?

Nej det har vi inte, men vi bor på landet och grannarnas katter har definitivt känt doften av hönsen. De brukar sitta på staketet och titta på hönsen när de är ute i trädgården och häromdagen såg vi en röd glada som cirkulerade i luften ovanför hönsen. Jag vet inte om de faktiskt skulle försöka attackera hönsen, men det känns tryggt att de är i en Walk in-hönsgård när vi inte är hemma, så att vi vet att de är säkra.

Rosies hönsäventyr, frigående hönor

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *