Omletbloggen

Tio saker du kanske inte visste om kattens morrhår

En kattunge sover på den mjuka kattbädden Maya Donut i färgen Earl Grey och med ben

Har du någonsin tittat på din katts morrhår och undrat varför den har dem? Eller varför en katt har kortare morrhår än en annan? Läs vidare för tio saker du kanske inte visste om kattens morrhår.

1. Kattens morrhår kan visa hur den känner sig

Visste du att kattens morrhår kan visa dig hur den känner sig? Morrhåren på en katt som är glad kommer att vara avslappnade och aningen åt sidan, medan en katt som koncentrerar sig eller är ute på jakt har utfällda morrhår som lutar framåt. En rädd eller skygg katt kommer att försöka få sitt huvud att se mindre ut genom att dra bak sina morrhår.

2. En katt föds med 24 morrhår

Katten föds med cirka 24 morrhår, med 12 på varje sida. Och den kommer att ha lika många morrhår under hela sitt liv!

3. Morrhåren är kopplade till kattens nervsystem

Morrhåren kallas ibland också vibrissae, vilket betyder att vibrera. Och eftersom kattens morrhår är kopplade till deras nervsystemet och muskler gör det dem extremt känsliga. Så när katten nuddar något med morrhåren skaper det en vibration som skickar signaler till kattens hjärna för att hjälpa den att navigera.

4. Världens längsta morrhår på en katt var 19 cm!

Det var 2005 som den finska katten Missi, en Maine Coon, slog världsrekordet med sina 19 cm långa morrhår! De flesta katter har morrhår som är i genomsnitt 7,5 cm, men långhåriga katter brukar ofta ha längre morrhår än korthåriga katter.

5. Morrhåren kan göra katten till en bättre jägare

Morrhåren kan hjälpa katten när den är ute och jagar. Först hjälper de katten att bestämma om den kan klämma sig in i ett mindre utrymme för att fånga sitt byte och sen hjälper de katten att identifiera formen på bytet så att den kan bita på rätt ställe.

En katt vilar i den lyxiga kattkojan Maya Nook

6. Morrhåren skyddar kattens ögon

Precis som våra ögonfransar hjälper morrhåren katten att skydda ögonen från damm och andra små partiklar.

7. Katten har morrhår på baksidan av sina ben

Katten har inte bara morrhår i ansiktet! Den har också morrhår på baksidan av sina framben och de brukar kallas carpal vibrissae. Även om de ser väldigt pälslika ut så har de samma funktion som morrhåren på nosen och hjälper katten att beräkna hur stort ett utrymme är, vilket är till stor hjälp när den är ute och jagar.

8. Ibland kan en kattmamma bita av kattungarnas morrhår

Om du någonsin har haft en katt som har fått kattungar kanske du har märkt att deras morrhår ibland har bitits av, antingen av mamman eller av en av de andra kattungarna. Det här är oftast något de gör av vana, som ett tecken på stress, att de har tråkigt eller för att de tvättar kattungen för mycket. För att undvika det här beteendet är det viktigt att katterna har många olika leksaker för att de ska vara både fysiskt och mentalt stimulerade.

9. Katten fäller sina morrhår

Det är nog ingen nyhet att katten fäller sin päls, du har säkert hittat pälstussar i hörnen, men visste du att de också fäller sina morrhår? Katten fäller vanligtvis mellan ett och tre morrhår varje år och det är inget som du behöver oroa dig över. Men om du märker att katten fäller många fler morrhår kan det vara ett tecken på att den har ett hudproblem eller är stressad och då bör du kontakta en veterinär.

10. Kattens morrhår kan byta färg!

När katten blir äldre kommer du med största sannolikhet att märka att att morrhåren ändrar färg precis som resten av pälsen, eller att katten tappar dem. Morrhåren blir oftast grå eller svarta, men det beror på vilken ras katten är.

Om du gillade den här artikeln om kattens morrhår kan du läsa fler fascinerande fakta om både morrhår och kattens sinnen i vår tidigare bloggartikel kattens sju fascinerande sinnen.

This entry was posted in Katter


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *