Omletbloggen

Kattens sju fascinerande sinnen

Det är ingen hemlighet att katter har en fantastisk hörsel och kan se i mörkret, men din katt har också flera andra sinnen som smak, känsel, en kroppsklocka och fantastisk balans.

1. Kattens syn

 

För att föstrå varför katter kan se så bra behöver vi bara ta en titt på deras större och farligare kusiner. Många stora katter väljer att jaga nattetid och en vanlig katt är beredd på att jaga råttor på alla dygnets timmar. Det finns också teorier om att katter kan se på våglängder som vi inte kan se, vilket ger dem en bättre förmåga att se även den minsta rörelsen vilket gör att katten alltid kan vara steget före sitt byte.

Katter har också ett aningen bredare synfält än människor vilket betyder att de kan hålla ett öga på en större yta från en och samma plats. Men kattens syn är faktiskt inte bättre än vår och deras perifera synfält är mindre fokuserat än människans. Kattversionen av “tunnelseende” låter dem bättre hålla koll på ett byte som rör sig snabbt.

2. Kattens smak

Smaken är faktiskt en av kattens svagare sinnen eftersom den har färre smaklökar jämfört med andra däggdjur.

Katten kan heller inte känna viss smaktyper eftersom deras tunga inte har de proteiner som behövs för att känna söta smaker. Och det är inte bara våra tamkatter som inte har sötsug utan alla kattdjur saknar förmågan att producera det här proteinet. Man tror att det beror på att de till största delen är köttätare och att de har utvecklats för att jaga byten som innehåller alla de näringsämnen de behöver istället för att äta söta frukter och bär.

Men det är inte bara dåliga nyheter för kattens matskål eftersom det har visat sig att katter kan känna av bakterier i kött vilket skulle kunna skydda dem mot matförgiftning och från att äta kött som har börjat bli dåligt.

3. Kattens hörsel

Visste du att katter inte bara hör bättre än människor utan att de också hör bättre än hundar? De kan höra många olika frekvenser och deras hörsel är också väldigt känslig vilket betyder att de kan höra ljud på ett mycket större avstånd. Kattens öron är fulla av smarta och fascinerande mekanismer, som att de är självrengörande. Katter undviker också infektioner i öronen under sina första veckor i livet eftersom de föds med förseglade hörselgångar.

Trots att kattens hörsel verkar vara en så viktig del av deras liv kan det ibland vara svårt att veta om en katt är döv eftersom deras andra sinnen är så känsliga. En döv katt kan leva sitt liv som om den faktiskt kunde höra genom att istället använda sina andra sinnen.

Om du har en katt har du säkert sett hur de kan rotera sina öron åt olika håll, nästan som en antenn som letar efter bättre signal!

4. Kattens balans

Det sägs att en katt alltid landar på fötterna och trots att det inte är sant, så har de några speciella trick när det gäller att landa snyggt. Katter har en inbyggd reflex som gör att de kan rotera kroppen när de är i luften genom att känna av riktningen med sitt inneröra och då snabbt kunna rotera kroppen för att landa på fötterna.

Kattens balans, snabba reflexer och unika fysik betyder att de ofta landar utan så mycket som en skråma. Katter har till och med använt den här instinktiva reflexen för att överleva ett fall från nionde våningen! De utvecklar den här fantastiska förmågan redan när de är fyra veckor gamla och börjar då balansera på balkongräcken och staket för att testa den.

5. Kattens känsel

Katter har många fler sätt att känna saker på än människor. Morrhåren kanske är mest kända för att katten ska se majestätisk och sofistikerad ut, men de är faktiskt ett hemligt vapen som ger en förbättrad känsel.

Katter har till och med morrhår på många andra delar av kroppen inklusive på frambenen, käken och öronen. Kattens morrhår låter dem röra objekt och förstå vad de är utan att behöva riskera att röra något som kan vara farligt direkt med huden. Det här är ett sofistikerat sätt att undvika hinder dygnet runt och samtidigt skydda sig mot vassa objekt och andra djur.

Katter använder också känseln för att hitta sin plats i hierarkin. När katter först träffas brukar de ofta gnugga sina nosar och därför tror man att också deras nos har en förbättrad känsel av den här anledningen.

6. Kattens luktsinne

I kattens umgänge är luktsinnet kanske det allra viktigaste. Det är lukten som låter dem identifiera andra katters revir och om andra katter löper. Katter kan till och med använda sitt luktsinne för att känna av hur andra katter känner sig och de kan lukta sig till kemikalierna i en människas svett.

Alla katter producerar en unik lukt med hjälp av åtminstone sju olika doftkörtlar. De markerar sitt hem och sina ägare med de här körtlarna genom att gnugga sig mot dem. Man vet inte om det här är för att katten vill känna sig mer bekväm eller om de markerar sitt revir. De flesta av oss tycker bara att det är ett tecken på deras tillgivenhet!

7. Kattens kroppsklocka

Precis som oss människor har katter en kroppsklocka som känner av vilken tid på dygnet det är så att de vet när det är dags att sova, leka och jaga. Katter är ökända för att väcka sina ägare vid samma tid varje morgon, vilket ibland kan vara mycket tidigare än du har lust att vakna! Det kan bero på att deras naturliga beteende är att gå upp tidigt och sen ta en tupplur på eftermiddagen och sen ge sig ut på jakt på kvällen.

Du kan också se exempel på kattens kroppsklocka när den vet exakt när det är dags för mat. De flesta katter får mat två gånger om dagen och studier har visat att katten förbereder sina matsmältningsorgan strax innan den vanliga tiden de brukar få mat.

Andra studier har visat att kattens vetskap om vad klockan är styrs mest av ljuset och solen eftersom katter som lever i mörker eller konstant ljus börjar glömma bort sina rutiner och bli mer oberäkneliga.

Katter har fått många känsliga sinnen och de kanske kan verka känslolösa och lugna på utsidan, men på insidan får de alla möjliga signaler från sina omgivningar.

 

This entry was posted in Husdjur


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *