Omletbloggen

Fantastiska hälsofördelar med ägg: därför är ägg bra för dig

Omlets äggsnurra bredvid ett ägg som steks

De må vara små, men ett enda ägg innehåller många näringsämnen. Dessutom är ägg väldigt mångsidiga och kan användas för att göra tusentals läckra recept som vi alla känner till och älskar. Men vet du vad som är sant och osant när det gäller de ?

Slå sönder de största myterna

Du vet förmodligen om attägg kan orsaka högt kolesterol vilket i sin tur kan orsaka hjärt-kärlsjukdomar. Men sanningen är faktiskt en helt annan.

Medan äggulan i ett medelstort ägg innehåller en hög nivå av cirka 186 mg kolesterol, tillverkas majoriteten av kolesterolet av levern i motsats till genom kosten. Cirka 25 % av kolesterolet i maten vi äter absorberas av tarmen och 75 % av kolesterolet i blodet produceras av levern.*

Snarare kan högt kolesterol vara genetiskt och orsakas av livsstilsval som rökning och brist på motion. Detta betyder dock inte att kosten inte är en bidragande faktor till högt kolesterol, utan snarare att en kost rik på mättade fetter som stekt mat, bearbetat kött och fullfeta mejeriprodukter bör vara en större anledning till oro.

Ägg är inte heller orsaken till hjärt- och kärlsjukdomar. Det är snarare hur du lagar dina ägg, eller vad du äter med dem som spelar mer roll för hjärtat. Att steka dina ägg i smör eller servera dem tillsammans med stekt bacon varje morgon är kanske problemet. Men som med allt annat är det viktigt med måttlighet och du bör alltid rådfråga din läkare för att få skräddarsydd medicinsk rådgivning.

Varför ägg är så bra

En bra källa till mikro- och makronäringsämnen

Oavsett om det gäller äggulan eller äggvitan, är ägg fulla av näringsämnen och vitaminer som behövs för att din kropp ska fungera korrekt. Ägg innehåller karotenoider (naturligt förekommande färgämnen) och antioxidanter som hjälper till att bekämpa åldersrelaterade sjukdomar, särskilt de som är relaterade till synen.

Dessutom är ägg rika på protein (2 ägg motsvarar 100 g kött), vitamin A, D, E, K, B2 och N12, samt fosfor, magnesium, kalium och mineraler, som alla ser till att din kropp fungerar som den ska.

Vitamin B som finns i ägg hjälper din hjärna att fungera när det gäller minne och koncentration. Ägg kan också ätas under en graviditet, eftersom de näringsämnen som finns i ägg, inklusive vitamin B9, hjälper fostrets tillväxt och ser till att det utvecklas som det ska.

Ägg innehåller även zink för hormonreglering och proteiner och vitaminer, vilket gör dem särskilt bra för ditt hår. Det finns många recept på internet för att ta hand om ditt hår med ägg, men vår favorit är att blanda ett ägg, några droppar sötmandelolja (högst 4) och en sked honung. Applicera i håret, låt verka i 10 minuter och skölj noggrant. Resultatet är fantastiskt!

Låga kalorier

Visste du att ett ägg bara innehåller 90 kalorier? Med två ägg på 90 kalorier vardera kan du göra en jättegod omelett som inte innehåller många kalorier. Den aptitdämpande effekten av ägg gör det också till ett livsmedel som du kan inkludera i dina måltider om du vill känna dig mätt längre.

Söt mjuk kaka eller proteinrik lunch?

Förutom de olika hälsofördelarna kan ägg användas på många olika sätt, vilket gör att vi kan variera våra måltider. Oavsett om du gillar stekt ägg, kokt ägg, äggröra, omelett, matpajer, tårtor eller pannkakor, finns det något för alla.

Du kan hitta ett tårtrecept här eller varför inte försöka baka ett gott bananbröd? Och för att få det perfekta pannkaksreceptet, klicka här.

Hur du väljer dina ägg

Inget slår smaken av nylagda ägg från dina egna höns. Och när dina hönor är så glada som möjligt i ett Eglu Cube hönshus, kommer äggen att smaka ännu bättre! Den kärlek du lägger ner för att ta hand om din flock får du tillbaka i deras läckra ägg. Att ha dem så nära till hands, utan att behöva tänka på att gå ut och handla, är också ett rent nöje.

Du kan även visa upp dina hönors ägg i en äggsnurra. Den vackra designen kommer inte bara att se snygg ut i ditt kök, utan den håller även dina ägg snyggt arrangerade i datumordning för att se till att du alltid använder de äldsta äggen först.

Men om du ännu inte har upplevt glädjen i att ha höns och köper dina ägg från livsmedelsaffärer, kan du hålla utkik efter dessa märkningar. Observera att näringsinnehållet kan variera beroende på ursprunget på de ägg du äter. Omega 3-halten kan också bli lägre om du köper ägg som inte är ekologiska.

Ägg av AA-klass – Äggvitan är tjock och fast. Gulan är upphöjd och fri från defekter. Skalet är rent och obrutet.

Ägg av klass A – Äggvitan är mindre fast, äggulan är lagom upphöjd och skalet är fritt från sprickor.

Ägg av klass B – Äggvitan är tunn, äggulan är plattare och dessa ägg kan gärna användas som ingrediens i bakverk, frysta eller torkade produkter.

Omlet och dina ägg

Ägg har en rad fördelar, och med tanke på hur enkelt det är att ha höns med Omlet, varför gå miste om glädjen att hämta färska ägg från din trädgård? Från vårt Eglu Cube hönshus som kan rengöras supersnabbt, till den automatiska hönshusdörren som hjälper till att fösa in din flock för natten och vår walk-in hönsgård för att ge dina höns mer plats, handla från Omlets fantastiska utbud av hönsprodukter, som är designade av våra egna experter på hönshållning.

Omlets äggsnurra på en köksbänk

*Cholesterol Overview: LDL, HDL, Triglycerides, What Cholesterol Levels Mean (webmd.com)

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *