Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Omletbloggen

Omlets goda påsktårta

-De bästa sakerna i livet är sötsaker->

OMLETS omelett-påsktårta

För tårtbotten (använd en tårtform som är 25 cm i diameter):

  • 900 ml mjölk*
  • 250 g socker
  • 250 g smör eller margarin
  • 4 msk citronjuice
  • 5 ägg*
  • 250 g mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 förpackning spegelglasyr (kallas ofta mirror glaze)*
  • 1 konservburk aprikoshalvor (850 g avrunnen vikt)
  • 1 konservburk aprikoshalvor (425 g avrunnen vikt)

För fyllningen:

  • 100 ml mjölk*
  • 2 förpackningar Dr. Oetker vaniljpudding (finns i specialistbutiker, men det går också att byta ut mot till exempel marsansås eller vaniljkräm)
  • 80g socker
  • 1-2 tsk vaniljsocker eller extrakt
  • 500ml gräddfil*


Om du vill göra en växtbaserad/vegansk variant:

Du kan använda valfri växtbaserad mjölk (som havre, kokos eller soja) istället för vanlig mjölk. Istället för ägg kan du använda en halv mosad banan per ägg (5 ägg ersätts alltså med 2,5 mosade bananer) eller 70 g äppelmos (5 ägg ersätts alltså med 350 g mos). Gräddfilen kan du byta ut till en växtbaserad variant eller en växtbaserad yoghurt. Istället för spegelglasyren kan du använda agar agar-pulver som finns i många större matbutiker.

Gör så här

  1. Smörj en tårtform som är 25 cm i diameter. Sätt ugnen på 170°C.
  2. Koka upp 900 ml mjölk i en kastrull. Blanda resten av mjölken, 80g socker och pulvret för vaniljpuddingen i en stor skål. Vispa tills du har en slät smet och häll i den i den kokande mjölken och låt koka i en minut medan du rör om (det är viktigt att röra hela tiden eftersom mjölk lätt kokar över). Häll smeten i en skål så att den kan svalna och rör om med jämna mellanrum.
  3. Blanda smöret/margarinet, 200 g socker och saltet med en mixer tills du har en krämig smet. Rör i ett ägg i taget. Blanda sen i mjöl och bakpulver och rör i 2 tsk citronjuice. Häll smeten i den smorda tårtformen och grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
  4. Häll under tiden av aprikoserna och spar vätskan. Rör om i din vaniljsmet igen och vispa ner gräddfilen. När din tårtbotten har varit i ugnen i 20 minuter, ta ut den och fördela fyllningen jämnt på din tårtbotten. Täck sen tårtan med aprikoshalvorna (den runda sidan uppåt) och grädda i ytterligare 20-30 minuter. Låt tårtan svalna.
  5. Blanda glasyren, resten av sockret, 250 ml av vätskan från aprikoserna och 2 tsp citronjuice i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll sedan glasyren över aprikoshalvorna med en matsked så att det ser ut som äggvita. Låt stelna.

 

 

🛈 Du kan använda persikohalvor istället för aprikoshalvor.

🛈 Om du vill baka en äggstra speciell påsktårta som ser ut som ett ägg, använd en tårtform som är 12 cm i diameter, en tredjedel av ingredienserna och bara en aprikoshalva som dekoration.

Om du föredrar att baka en mer traditionell påsktårta har vi ett recept för det också:

Morotstårta med marsipan

Tårtbotten:

  • 350 g vete- eller dinkelmjöl
  • 4 ägg*
  • 400 g morötter
  • 100 g malna hasselnötter
  • 100 g malna mandlar
  • 200 g socker
  • 1-2 tsk vaniljsocker
  • ¼ tsk vaniljextrakt
  • 1 vaniljstång
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 200 g marsipan
  • 200 ml raps- eller solrosolja
  • 200 ml mjölk*
  • Juice från en halv citron
  • Ett extra mått kärlek!

För att göra en vuxenversion: 150 ml advocaat (ägglikör)

Glasyren:

  • 70 g florsocker
  • 200 g kokosyoghurt (kallas ofta kokosghurt)
  • 30 g kokoskräm
  • Citronjuice

Valfritt: Hushålls- eller karamellfärg

Dekorationer: Till exempel morötter i marsipan, hackade pistagenötter, torkade ätbara blommor eller riven kokos


Om du vill göra en växtbaserad/vegansk variant:

Använd 2 tsk bikarbonat och 2 tsk äppelcidervinäger eller banan/äppelmos istället för ägg (en halv mosad banan eller 70 g äppelmos per ägg).

Du kan använda valfri växtbaserad mjölk (som havre, kokos eller soja) istället för vanlig mjölk.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C och smörj en tårtform som är 25 cm i diameter eller använd bakplåtspapper.

2. Blanda de torra ingredienserna (mjöl, hasselnötter/mandel, socker, bakpulver, bikarbonat, kanel) med äggen i en skål. Blanda i en annan skål ihop de skalade och rivna morötterna med vaniljextraktet, oljan, mjölken och citronjuicen.

3. Värm långsamt upp marsipanen i en kastrull under omrörning tills den smälter. Blanda de torra ingredienserna med de “blöta” ingredienserna och rör långsamt i den smälta marsipanen (och advocaat om du använder det) och blanda väl.

4. Fördela smeten jämnt i tårtformen och grädda i 50 minuter (testa med provsticka).

5. Låt din tårtbotten svalna och blanda ihop glasyren. Blanda det siktade florsockret med yoghurt och kokoskräm och smaka av med mer florsocker och lite citronjuice. Du kan också använda karamellfärg i valfri färg om du till exempel vill dekorera tårtan som en gräsmatta eller ett påskägg, men det går lika bra utan. Bred glasyren över kakan och dekorera som du vill (men tips är morötter i marsipan, hackade pistagenötter eller torkade blommor).

Hoppas det ska smaka!

Bon appétit

från oss på Omlet!

 

Tagga oss på sociala medier om du bakar någon av tårtorna och lägger upp en bild (Instagram: omlet_husdjursprodukter)!

 

This entry was posted in Recept


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *