Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Omletbloggen

Därför är våren den perfekta årstiden att skaffa höns!


Våren är den bästa årstiden för att skaffa ett hönshus i trädgården och låta de nya hönorna flytta in. Dina höns kommer att uppskatta de längre (och förhoppningsvis varmare) vårdagarna när tjälen går ur marken, trädgården börjar vakna från sin vintervila och det finns färska gröna blad tillgängliga, eftersom dessa är ett viktigt tillskott till dina hönors kost. Hönorna kommer också börja lägga fler ägg när det går mot varmare tider och de kommer generellt att vara gladare och livligare när solen sticker fram och dagarna blir längre och varmare.

När borde jag köpa värpfärdiga höns?

Eftersom många hönsuppfödare kläcker sina ägg i december till januari brukar värpfärdiga höns finnas tillgängliga att köpa under våren. Hönsen börjar värpa ägg när de är 16 till 22 veckor gamla, vilket betyder att ägg som kläcktes till kycklingar under vintern är redo att börja värpa ägg mellan mars och juni.
Att skaffa hönsen vid den här tiden på året, när de precis har börjat lägga ägg betyder att du kan förvänta dig ungefär tre år av regelbundna ägg från dina höns. Det här är något som är viktigt för många hönsägare eftersom det är de färska äggen som de flesta är ute efter!

Förebygg mot röda hönskvalster

Röda hönskvalster kan vara ett problem i hönshuset men det är inte lika vanligt att de orsakar problem vintertid. Därför är det bra att storstäda hönshuset på vårkanten för att bli av med den här blodsugande ohyran innan vädret blir varmare och det är lättare för dem att föröka sig.
En ännu bättre förebyggande handling är att skaffa ett hönshus där kvalstren har riktigt svårt att få fäste. De trivs nämligen bäst i traditionella hönshus i trä där det finns många springor och kvistar att gömma sig i. Om du skaffar ett modernt hönshus i plast som våra Eglu-hönshus har de röda hönskvalstren ingenstans att gömma sig och det är lätt att regelbundet städa hönshuset!
Det kan också vara bra att behandla dina höns mot parasitiska maskar i förebyggande syfte och vidta förebyggande åtgärder under vintermånaderna Foto: Myriam från Pixabay                                                                    eftersom kylan betyder att de inte är lika vanligt förekommande.

Sommarhöns

Om hönsen du skaffar är före detta burhöns är det bäst att göra det på sommaren eftersom vädret är bättre. De här fåglarna är inte vana att vara utomhus och det varma sommarvädret passar bäst för att vänja dem vid ett liv ute i det fria. Det kan också gå bra för dem att vänja sig vid att vara utomhus under våren, så länge det inte är allt för kallt, men sommaren är den ultimata årstiden för dem!

Före detta burhöns är fantastiska husdjur och trots att de har “gått i pension” från sitt jobb som äggproducent så kommer de att fortsätta värpa ägg i ytterligare två år.
Om du låter dina höns gå fritt i trädgården sommartid kommer de att äta upp oönskade skadedjur som sniglar och flugor. Men du behöver skydda nya plantor och blomsterplanteringar eftersom hönsen brukar tycka om att äta upp späda nya blad.
Om du bor i en del av landet där det brukar bli väldigt varmt på sommaren är det viktigt att fåglarna har tillgång till skugga och ett välventilerat hönshus.
Eglu Cube passar perfekt eftersom det är relativt kallt inne i hönshuset även när solen steker under högsommaren, och om du skaffar ett Eglu väderskydd som kan fästas på hönsgården har de skugga hela dagen.

Skaffa höns på hösten eller vintern

Hösten är en bra årstid både för höns och hönsägare. Det finns massor av smaskiga insekter för hönsen att picka fram i den mjuka marken där de också hittar fallna löv och om du har fruktträd har hönsen också massor av fallfrukt att picka på.

Höns ruggar (vilket betyder att de ömsar sina fjädrar) ofta på hösten, så de behöver äta en näringsrik kost som hjälper de nya fjädrarna att växa ut. Det kan vara bra att ge dem extra vitaminer och mineraler och lite äppelcidervinäger i dricksvattnet som kommer att se till att de får en ny glansig fjäderdräkt.

De flesta hönorna har inget emot kyla, men de tycker inte om att bli blöta, så det kan vara en bra idé att köpa ett väderskydd för hönshuset eller se till att hönorna har någonstans i hönsgården där de kan ta skydd om det regnar. För att undvika att marken i hönsgården blir en lervälling kan det vara bra att täcka den med bark.
Hönorna lägger generellt färre ägg vintertid, men det beror lite på vilken hönsras du har, och de kommer aldrig helt att sluta lägga ägg. Du kan se till att dina höns håller igång genom att köpa en Caddi godsaksbehållare och pickleksaker för att de ska få i sig näringsrik mat också vintertid när de                                                                        inte kan hitta lika mycket mat ute i hönsgården!
Vintertid kommer hönsen att hålla sig varma genom att kura ihop sig inne i hönshuset. De är tåliga fåglar (med undantag av vissa mer ömtåliga och dekorativa raser) och kommer att kunna anpassa sig till klimatet. Men det är alltid bra att hjälpa dem att hålla värmen där du kan, speciellt om du bor någonstans där vintrarna brukar vara riktigt kalla och hålla i sig länge, och om du har ett isolerat hönshus som en Eglu kommer dina hönor inte att ha några problem att hålla sig varma vintertid.
Sammanfattningsvis så kan man säga att även om våren är den bästa årstiden att skaffa höns, så kommer det inte att vara något problem att skaffa en flock någon annan tid på året heller.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *