Omletbloggen

Därför är våren den perfekta årstiden att skaffa höns!

Hönor pickar på gula blommorVåren är den bästa årstiden för att skaffa ett hönshus i trädgården och låta de nya hönorna flytta in! Dina höns kommer att uppskatta de längre (och förhoppningsvis varmare) vårdagarna när tjälen går ur marken, trädgården börjar vakna från sin vintervila och det finns färska gröna blad tillgängliga eftersom dessa är ett viktigt tillskott till dina hönors kost. Hönorna kommer också börja lägga fler ägg när det går mot varmare tider och de kommer generellt att vara gladare och livligare när solen sticker fram och dagarna blir längre och varmare!

När borde jag köpa värpfärdiga höns?

Har du någonsin hört det engelska uttrycket “spring chicken” vilket betyder ungefär “vårhöna”? Det härstammar från det tidiga 1700-talet när bönderna förstod att de kunde sälja höns som fötts på våren för ett högre pris än de som redan hade levt genom sin första vinter. Många hönsuppfödare kläcker sina ägg i december till januari vilket betyder att värpfärdiga höns finns tillgängliga att köpa under våren.
Hönsen börjar lägga ägg när de är 16 till 22 veckor gamla, vilket betyder att ägg som kläcktes till kycklingar under vintern är redo att börja värpa mellan mars och juni. Det här är en bra tid att skaffa höns eftersom de är tillräckligt gamla för att ta hand om sig själva, men inte har några problem med att bli flyttade och introducerade till ett nytt hem. Exakt här hönsen börjar lägga ägg varierar mellan olika hönsraser och andra externa faktorer. Större hönsraser som orpington börjar till exempel inte lägga ägg förrän de är 26 veckor gamla. Du hittar mer information om när dina höns börjar värpa i vår tidigare bloggartikel.

Hur länge kommer hönsen att lägga ägg?

En av de största anledningarna till att många skaffar höns är för att alltid ha goda färska ägg. Därför är det viktigt att välja vilken tid på året du skaffar höns för att få egna ägg så länge som möjligt.
Hönor slutar lägga ägg när de är cirka sex år gamla och de lägger färre ägg ju äldre de är. Att skaffa hönsen under våren när de precis har börjat värpa betyder att du kommer att få minst tre år av pålitlig äggproduktion. För att hjälpa dina hönor att lägga så många ägg som möjligt kan det vara bra att ge dem tillskott av kalcium i kosten för att förbättra äggkvaliteten.

Våren betyder glada och friska höns!

Det betyder såklart inte att dina hönor kommer att vara olyckliga om du skaffar dem under en annan årstid. Om du förbereder på rätt sätt för mer extrema väderlekar under andra årstider kan du ha en flock höns som är friska och glada oavsett årstid.
Men våren gör det lite lättare att skaffa höns eftersom det är årstiden efter den kalla vintern när din flock inte har haft gräs att picka på och har spenderat mer tid inne i hönshuset istället för att vara ute i hönsgården eller frigående i trädgården. Precis som oss människor kan också höns som är lite svagare lättare drabbas av sjukdomar under vintern och under sommaren behöver hönsen mer hjälp att hålla sig svala. Vårvädret däremot är helt perfekt! Varje årstid har såklart sina fördelar och vi kommer att diskutera dem senare i den här artikeln.

Förebygg mot röda hönskvalster

Något att vara uppmärksam på om du skaffar höns på våren är röda hönskvalster. Röda hönskvalster kan vara ett problem i hönshuset men det är inte lika vanligt att de orsakar problem vintertid. Därför är det bra att storstäda hönshuset på vårkanten för att bli av med den här blodsugande ohyran innan vädret blir varmare och det är lättare för dem att föröka sig.
Röda hönskvalster älskar traditionella hönshus i trä där det finns många springor och kvistar att gömma sig i. Det är bäst att försöka förebygga mot röda hönskvalster, men om du drabbas av kvalster i hönshuset finns det produkter som kvalsterpulver och kiselgur för att hjälpa dig att bli av med dem. Men en ännu bättre förebyggande åtgärd året runt är att skaffa ett hönshus som inte drabbas av kvalster lika lätt, som ett av de smarta och toppmoderna Eglu-hönshusen i plast eftersom det inte finns någonstans för röda hönskvalster att gömma sig. Eglu-hönshusen är extremt lätta att hålla rena eftersom de kan sköljas av med vattenslangen, så kvalstren har inte en chans att få fäste!
Det kan också vara bra att behandla dina höns mot parasitiska maskar i förebyggande syfte. Du bör också fortsätta att regelbundet göra hälsokontroller under den här säsongen. Det finns relativt få av de här parasiterna i omgivningarna efter de kallare vintermånaderna så det är den bästa tiden att behandla hönsen i förebyggande syfte.

Att ruva och kläcka ägg under våren

Nu när vi har etablerat att våren är den perfekta årstiden att skaffa värpfärdiga höns, gäller samma sak om du väljer att istället skaffa kycklingar eller själv ruva och kläcka ägg? När du bestämmer om det är bättre att skaffa kycklingar istället för lite äldre värpfärdiga höns är det viktigt att tänka på vad som är viktigast för dig som hönsägare.
Som vi nämnt tidigare, om du skaffar en värpfärdig höna under våren kommer den att börja lägga ägg under våren och sommaren när dagarna är längre och det är mer dagsljus. Det här är något du behöver tänka på om du ruvar och kläcker egna ägg eller köper kycklingar på våren eftersom du kan behöva vänta upp till sex månader innan de lägger sina första ägg. Om ett ägg kläcks i april kanske den hönan inte börjar lägga ägg förrän oktober och när dagarna blir kortare och det är mindre dagsljus lägger hönsen färre ägg.

Men våren är ändå en populär årstid för många hönsägare att skaffa kycklingar. Förutom hur gulliga de är kan det också vara väldigt givande att se de små kycklingarna växa upp till fullvuxna hönor. Våren är också en bra tid att föda upp kycklingar eftersom det är varmt, men inte för varmt. När dina kycklingar är mellan fyra och fem veckor gamla kan de flytta ut i en hönsgård så att de får mycket tid att ha roligt utomhus i solen, något som de inte skulle få tills de är äldre om de föds under vintern.
Om du bestämmer dig för att kläcka dina egna ägg har Omlet många tillbehör och guider för att hjälpa dig på vägen, från ruvning och fram till att hönsen börjar lägga ägg. Vi har tillbehör för ruvning och uppfödning eller läs vår bloggartikel om hur du ruvar ägg i kläckare – steg för steg för tips på hur du börjar.

Utöka din flock med nya hönsraser under våren

Om du har haft höns under en längre tid och funderar på att skaffa fler höns är våren den perfekta årstiden för de nya hönsen att flytta in! Om du expanderar flocken med renrasiga hönor brukar de vanligtvis inte lägga ägg på vintern, och därför är våren den perfekta tiden på året att skaffa hönsen för att få så många ägg som möjligt från dem.
Trots att många säger att det är bäst att alla hönor i flocken är av samma hönsras, så är det inte något som alltid måste följas. Hönor av olika raser kan bo tillsammans i perfekt harmoni, det som är viktigt är att de är ungefär samma storlek och ålder. Det är också viktigt att förstå sig på de olika personligheterna i din flock och vilka karaktärsdrag hönor av den ras du funderar på att skaffa har för att de ska trivas ihop.

En vit höna äter från godsaksbehållaren Caddi från Omlet

Sommarhöns

Om du har valt att ta hand om före detta industrihöns istället för att skaffa unga värpfärdiga höns är sommaren den perfekta årstiden. Även om de här hönorna kommer att uppskatta allt som våren har att erbjuda så kommer de också att tycka om lite mer sol när de äntligen får chansen att leva som fria hönor! Före detta industrihöns är fantastiska som husdjur och trots att deras tidigare ägare har “pensionerat” dem kommer de att lägga många ägg i åtminstone två år till. Det rekommenderas att du skaffar hönsen genom en organisation som har gett dem en ordentlig hälsokontroll så att du kan vara säker på att hönorna är friska.

En annan fördel med att skaffa höns på sommaren är att du kan låta dem gå fritt i trädgården så att de kan picka i sig skadedjur som sniglar och flugor. Men tänk på att hönsen också tycker väldigt bra om att äta späda små växter, så du kan behöva täcka över dina rabatter med känsliga växter.

Om du väljer att skaffa höns på den här tiden på året, oavsett om det är äldre före detta industrihöns eller kycklingar, är det viktigt att se till att de har skydd från extrema temperaturer. Det varma sommarvädret kan därför vara en potentiell nackdel med att skaffa höns på sommaren jämfört med på våren när det är svalare. Om du bor någonstans där det brukar bli riktigt varmt på sommaren är det viktigt att hönsen har tillgång till skugga och ett välventilerat hönshus.


Omlets Eglu-hönshus är perfekta för att hålla dina höns svala och med Eglu väderskydd kommer du att kunna se till att dina höns har skugga hela dagen.


Läs våra
tips och råd för att dina höns ska kunna njuta av sommarvädret för mer information om att ha höns på sommaren.

Skaffa höns på hösten eller vintern

Höns i solsken med sin Eglu Go UP från OmletHösten är en bra årstid både för höns och hönsägare. Det finns massor av smaskiga insekter för hönsen att picka fram i den mjuka marken där de också hittar fallna löv, och om du har fruktträd har hönsen också massor av fallfrukt att picka på.

Höns ruggar (vilket betyder att de ömsar sina fjädrar) ofta på hösten, så de behöver äta en näringsrik kost som hjälper de nya fjädrarna att växa ut. Det kan vara bra att ge dem extra vitaminer och mineraler och lite äppelcidervinäger i dricksvattnet som kommer att se till att de får en ny glansig fjäderdräkt.

De flesta hönorna har inget emot kyla, men de tycker inte om att bli blöta, så det kan vara en bra idé att köpa ett väderskydd för hönshuset eller se till att hönorna har någonstans i hönsgården där de kan ta skydd om det regnar. Det blir sällan för kallt för hönsen, men om du bor någonstans där det blir riktigt kallt på vintern kan de behöva lite extra hjälp. Höns är tåliga fåglar (med undantag av några mer känsliga och dekorativa hönsraser) och kommer att anpassa sig till klimatet. Men det kan vara en bra idé att ge dem lite hjälp på traven när du kan.


Eglu-väderskydd för extremtemperaturer är perfekta för kallare vintrar och ger din flock extra isolering för att de ska kunna hålla värmen. Med ett isolerat hönshus som en Eglu kommer du att ha glada och nöjda fåglar hela vintern.

Något annat att tänka på är att marken i hönsgården ofta blir väldigt lerig! För att undvika att marken i hönsgården blir en lervälling kan det vara bra att täcka den med bark. Om du vill läsa mer om att ha höns på vintern kan du läsa vår bloggartikel med vanliga frågor om vad höns behöver på vintern.
Sammanfattningsvis så kan man säga att även om våren är den bästa årstiden att skaffa höns, så kommer det inte att vara något problem att skaffa en flock någon annan tid på året heller. Med rätt skötsel och utrustning kommer dina hönor vara friska och glada under alla årstider!

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *