Omletbloggen

Fem roliga lekar för påskhelgen

Påskägg bland påskliljor framför det flyttbara hönshuset Eglu Go UP från Omlet

Ser du fram emot den äggstra långa påskhelgen? Med lediga helgdagar och hela familjen samlad kan ni passa på att leka lekar och pyssla tillsammans! Påsken kanske inte blir som vanligt i år, men ni kan ju såklart fortfarande umgås och ha kul tillsammans, så vi har samlat fem lekar som hela familjen kommer att uppskatta!

1-Tre i rad med påsktema

Det här är en enklare variant av luffarschack som kanske oftare spelas av barn än vuxna, men det är ett fantastisk spel för alla åldrar! För att göra det extra “påskigt” kan ni måla och använda riktiga ägg i olika färger eller dekorera dem för att se vems pjäs det är.

Reglerna är enkla, spelarna turas om att placera ett av sina ägg i en av de nio rutorna och den spelare som först har tre ägg i rad antingen vågrätt, lodrätt eller diagonalt vinner!

2- Kasta ägg i rockringar

Det här är ett roligt spel för familjer eller grupper och passar ju extra bra för tillfället eftersom det är en lek som passar bäst utomhus. Reglerna är enkla, lätt fem rockringar på golvet eller marken om ni är utomhus och ge varje ring en viss poäng (den ring som är närmast kanske ger 10 poäng, den som är lite längre bort 20 poäng och den längst bort 50 poäng, men ni kan själva välja hur många poäng varje ring är värd). Ge sen varje spelare fem plastägg som de turas om att kasta i ringarna för att se vem som kan samla flest poäng!

Om ni har tid kan ni måla eller dekorera plastäggen så att varje spelare har en egen färg eller ett eget mönster. Sen kan utmaningen börja!

En kvinna kör en skottkärra full av vårblommor och tittar till sina kaniner i kaninburen Eglu Go

3- Säcklöpning med kanintema

Det här är en gammal goding och en av våra favoriter! Eftersom kaniner hoppar fram så är det här kanske en av de mest passande påsklekarna och barnen kommer att älska att tävla mot äldre syskon eller föräldrar!

Varje deltagare behöver såklart en säck, gärna en jutesäck, men en tålig plastsäck går också bra. Eftersom det är påsk är det nästan ett måste att också fästa en kaninsvans på varje säck så att ni kan hoppa runt som riktiga påskharar. Sen är det bara att alla radar upp sig och tävlar om vem som först kan ta sig över mållinjen. Eftersom risken för vurpor är stor kan det vara bra att tävla på en mjuk gräsmatta och inte på asfalt eller grus. Det kan också vara roligt att baka något gott som ett pris till vinnaren (och tröstpris till alla andra)!

4- Sätta svansen (eller så många svansar som möjligt) på kaninen

Det här är en lek som uppskattas av hela familjen!
Köp små färgglada pom pom-bollar eller om ni vill påskpyssla lite kan ni göra era egna bollar i antingen garn eller silkespapper. Fäst dubbelsidig tejp på alla pom pom-bollar. Sen ska alla som är med och leker försöka fästa så många av bollarna på de andra spelarna som möjligt. Den som har flest bollar på sig efter fem minuter har förlorat!
När leken är över kan barnen använda pom pom-bollarna till mer påskpyssel! Eller så kan ni hitta på nya lekar, det finns många möjligheter!

5- Gör din egen påskäggs-piñata

Piñatas är lika roliga att göra som de är att slå på och barnen kommer att ha lika roligt när de gör sin egen som de har när de senare försöker få ner den!

Det här behöver du för att göra en egen:

  • Ballonger (små, mellanstora och/eller stora)
  • Lim
  • 500 ml vatten
  • Silkespapper och/eller crepepapper
  • 250 ml mjöl
  • Dekorationer
  • Tidningspapper                                                                                                                    
  • Liten kniv eller sax
  • Tråd, snöre, band eller rep (för att hänga upp din piñata)
  • Brännbollsträ eller liknande för att slå på piñatan

Steg 1: Blås upp ballongen och knyt ihop den. Riv eller klipp tidningspappret i remsor.

Steg 2: Blanda vatten och mjöl till en smet. Doppa remsorna av tidningspapper i smeten och fäst de blöta remsorna på ballongen. Repetera tills ballongen är helt täckt av tidningspapper och det rekommenderas att göra tre lager för att din piñata ska vara tålig. Täck inte över knuten på ballongen eftersom det är där du fyller på med godis i ett senare steg. Att täcka ballongen med tidningspapper är den del av pysslet som är kladdigast, men barnen kommer älska att hjälpa till! För att ballongen ska stå still när du täcker den med tidningspappret kan det vara bra att ställa den på en plastburk som fungerar som en stabil bas.

Steg 3: Låt din piñata torka i minst 24 timmar och snurra på den då och då så att alla sidor torkar ordentligt.

Steg 4: När den här helt torr är det dags att dekorera den! Klipp silkespapper i olika färger i remsor och låt barnen börja klistra fast dem på din piñata så att det täcker hela ballongen, sen är det dags att dekorera och här finns det absolut inga regler utan låt fantasin flöda (kanske har ni glitter och fjädrar kvar från annat påskpyssel). Sen är det dags att skära av ballongknuten och dra ut ballongen. Slå två små hål runt det större hålet för att fästa snöret så att du kan hänga upp den.

Steg 5: Nu är det dags att fylla din piñata med godis som små påskägg i choklad eller annat lösgodis. Det kan vara bra att välja godis i papper om ni planerar att vara utomhus eller om godiset kommer att ramla på golvet, men här finns det inga regler utan välj era egna favoriter!

Steg 6: Klistra fast lite crepepapper över hålet, eller tejpa igen det med maskeringstejp så att godiset inte ramlar ut om pinatan ramlar ner eller om du tappar den innan leken börjar. Sen är det bara att hänga upp den någonstans och turas om att slå på den för att få ur godiset!

Här hittar du en video som visar hur man gör en piñata och vem förklarar bättre än barnen själva?

BONUS

Vi kunde inte hålla oss till bara fem lekar, så här kommer en äggstra lek! Brukar ni gömma påskäggen i huset eller ute i trädgården? Varför inte göra jakten på påskäggen lite extra spännande i år!

Låt både barn och vuxna leta efter påskägg antingen inne i huset eller ute i trädgården, men istället för att de bara ska hitta dem kan du göra det lite klurigare. Skriv en bokstav antingen på ägget, eller på en papperslapp som du lägger inuti ägget. När alla ägg har hittats så bildar bokstäverna ett ord vilket är en ledtråd till var ytterligare ett påskägg är gömt. Om du till exempel gömmer det sista ägget i garaget, skriv bokstäverna “G”, “A”, “R”, “A”, “G”, “E” på individuella ägg. Du kan såklart göra det lite klurigare med en rebus eller flera ord beroende på hur gamla barnen är och hur påhittig du är!

Omlet önskar er alla en glad påsk och lycka till med lekarna!

This entry was posted in Husdjur


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *