Omletbloggen

Visste du att höns kan hjälpa till att reducera matavfall?

Foto: Erik Karits från Pexels

Höns och ett hållbart levnadssätt går hand i hand. Hönor är en del av en “grön” trädgårds ekosystem och de återvinner mycket mat som annars hade kastats bort.

Att omvandla matavfall som annars bara hade hamnat i komposten till färska frukostägg är en fantastisk symbol för ett hållbart levnadssätt. Att ha egna höns är också ett stort steg i riktningen mot en grön och hållbar livsstil. Här trängs inte hönsen i burar där det enda målet är att de snabbt ska antingen producera ägg eller bli stora nog att slaktas, utan de kan gå fritt och sprätta istället!

Matavfall kan vara ett hälsosamt tillskott till hönornas pelletsfoder. Höns är allätare och kommer att äta det mesta du ger till dem som kokt pasta, grovt bröd (men det bör blötas upp med vatten först så att det inte sväller i hönans mage), gröna grönsaker, spannmål, tillagat kött (men inte om det saltats eller rökts), bananer, solrosfrön, alfalfa, pumpa, squash, sötpotatis och gurka. Om du hänger kål eller broccoli i hönsgården kommer hönorna att vara underhållna när de pickar i sig godsakerna.

Godsaker som bröd, spannmål och pasta bör endast ges sparsamt eftersom de har ett väldigt lågt näringsvärde vilket betyder att dina höns kan gå upp i vikt. Mejeriprodukter och för mycket sallad (framförallt isbergssallad) kan ge hönsen diarré så bör undvikas.

Höns tycker också om många växter som växer i trädgården, som brännässlor och maskrosor. Men det finns också många vilda växter som är giftiga, vilket är något man måste se upp med om hönsen får växter från trädgården. Du kan läsa mer i artikeln ”Växter och mat som är giftiga för höns” i vår hönsguide.

Mat du aldrig ska ge till dina höns

Potatis, tomater och aubergine (eller äggplanta som den också kallas) tillhör alla potatisfamiljen och är giftiga för höns. Det gäller alla dessa grönsaker i rå form eftersom de innehåller en kemisk förening som heter solanin som är giftigt för höns. Solaninet bryts dock ner om växterna tillagas, så kokt potatis och tillagade tomater är vanligtvis helt okej. Om du är orolig är det dock bäst att inte ge dina höns dessa grönsaker.

Andra vanliga matprodukter som du aldrig bör ge till dina höns är äppelkärnor, avokado, choklad och annat godis, salt mat som bacon, ost, chips, torkade bönor som ännu inte tillagats, rå vitlök, lök och purjolök.

Citrusfrukter är också giftiga. De kommer inte att orsaka bestående skador eller vara en fara för hönans liv, men om de får i sig för mycket kan de få diarré och tillfälligt lägga färre ägg.

 

Foto: Tetiana Bykovets från Unsplash

Det är också viktigt att allt matavfall som du ger till dina hönor ska vara färskt. Om maten redan börjat mögla är den bättre lämpad för komposthinken och ska inte ges till dina hönor, andra husdjur eller vilda fåglar.

Övermogna frukter eller grönsaker, vissna blad eller gammalt torrt bröd går bra att ge hönsen så länge du inte kan se något mögel.

Du bör bara ge dina höns vilda växter om du är säker på att de inte är giftiga. Om du inte vet vad något är ska du inte ge det till dina höns.                                                                                                                                                                                                                                                                Foto: Ayda Oz från Unsplash 

…Och glöm inte hönsgödslet

Allt matavfall som du ger till dina höns är såklart inte omvandlat till ägg. Det mesta av det kommer ut i andra änden i form av spillning, vilket är ett fantastiskt gödsel när det har börjat ruttna. Du ska aldrig lägga hönsens spillning direkt på ditt trädgårdsland eller i dina rabatter, utan det bästa är att lägga det i komposten tillsammans med använt strö och halm från hönshuset för att sen använda det som gödsel vid ett senare tillfälle.

Där hönsuppfödning på större skala sker, för till exempel industriell äggproduktion, kan spillningen vara ett problem eftersom vatten som rinner genom stora mängder ansamlad hönsspillning kan förorena vattendrag. Det här är dock inget problem om du bara har ett par höns i trädgården eftersom komposterad spillning från höns är fantastiskt som gödning i trädgården.

Därför hjälper höns dig att sluta slösa mat

När du börjar mata dina höns med ditt matavfall kommer du att märka hur mycket mat som slösas bort, eftersom du bara slängde dem i komposten innan du skaffade ett hönshus och ett par hönor.

Den här insikten kanske får dig att tänka efter lite extra nästa gång du handlar och planerar veckans mat vilket kan resultera i att du kanske slutar laga mer mat än vad du behöver, eller planerar så att det som blir över räcker till en matlåda. Du kanske också tänker lite extra på att bara köpa det du behöver istället för att den där påsen spenat hamnar längst bak i kylskåpet och börjar vissna. Om du handlar på en budget kan såna här små förändringar göra stor skillnad.

Till att börja med kanske du tycker att det är ganska kul att mata hönsen med alla rester, men du kommer snart börja ifrågasätta hur mycket maten du slänger ut faktiskt kostar och hur mycket du “spenderar” på den här extra maten till dina hönor. Dina höns kan trots allt få i sig alla de näringsämnen de behöver från sitt pelletsfoder, frön, grus och maskrosblad. De behöver ju inte allt det där matavfallet.

När du har hittat en balans som passar dig och din familj kan det leda till andra positiva förändringar i din attityd till avfall och hållbarhet i största allmänhet. Dina höns kan alltså lära dig att reducera hur mycket matavfall du producerar och det väcker såklart tanken om det finns något annat avfall du också kan reducera? Listan här har inget slut, men det kan vara lättast att börja med saker som engångsartiklar i plast och andra förpackningar som Foto: Anna Shvets från Pexels         inte är bra för miljön. Vi har kommit långt med återvinning, bättre förpackningar och att allt inte bara är slit och                                                             släng, men det finns mycket mer att göra!

Lokala grupper använder hönor i kampanjer mot onödigt avfall

Vissa grupper har tänkt lite längre och kommit till den logiska slutsatsen att det bästa är att reducera hur mycket avfall vi producerar och också se till att inget slösas bort. Här har hönorna tur eftersom man samlar in passande matavfall från hushåll, restauranger och affärer som sedan ges till en gemensam hönsflock. Hönsen omvandlar avfallet till ägg som alla sen kan äta. Det här kostar inte speciellt mycket så man får, i princip, sina ägg gratis.

Ett sånt här experiment har utförts i större skala i Austin i Texas där en lokal myndighet för ett par år sedan bestämde sig för att testa om man faktiskt kunde undvika att producera något matavfall och betalade befolkningen för att ha höns i trädgården. Hönorna matades enbart med matavfall och man såg till att det var en blandning av hög kvalitet som såg till att fåglarna fick i sig alla näringsämnen de behöver. Målet var att reducera matavfallet som hamnade på soptippen genom att istället mata hönsen med det och som resultat har man sett en markant reducering av metanutsläpp från soptippar i området.

Vissa skolor i Storbritannien, USA och andra länder har tagit sig an den här utmaningen att minimera avfall och samlar in områdets matavfall för att ge till sina höns. Det är helt klart något att ta efter!

Idén att matavfall kan omvandlas till färska ägg är väldigt uppmuntrande, speciellt när det involverar lokala grupper och det är möjligt att det är något som kommer att bli vanligare i många länder.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *