Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Omletbloggen

Kaniner som gräver

Gräver kaniner för att de har tråkigt, för att de tycker att det är roligt eller bara för att de är busiga? Låt oss titta närmare på våra fluffiga vänners beteende och gräva oss längre ner i kaninhålet för att lära oss mer om varför de gräver. Det finns också en del enkla trick att ta till för att förhindra oönskat grävande!

En brun vildkanin i högt gräs

Vilda kaniner

Vildkaniner bor i tunnelsystem och underjordiska gångar där de de kan känna sig säkra och skyddade från rovdjur som rävar och hundar. För vilda kaniner är grävandet en fråga om överlevnad eftersom de utan sina gångar skulle vara lätta byten för rovdjur, och det är därför de har utvecklats för att vara riktiga grävmaskiner!

Har du tänkt på hur stora deras tassar är? Det är för att de ska kunna gräva sig ner i marken och använda sina vassa klor och tänder för att skrapa i marken. Det är också mycket jobb att underhålla alla gångar och ingen annan kommer att göra det åt dem!

Alla kaniner har sin egen personlighet och sina egna speciella beteenden, men honor brukar gräva mest eftersom deras instinkt säger åt dem att göra i ordning sitt bo. Vissa beteenden som det här brukar märkas också hos tamkaniner eftersom de har ärvt det från sina vilda släktingar.

Underhållning och motion

Men att gräva är inte bara någon som kaniner gör för att det är en instinkt, de tycker också att det är roligt och det är riktigt bra motion (lite som Zumba för kaniner!) så istället för att försöka få dem att sluta kan det vara en bra idé att ge dina kaniner utlopp för det här naturliga beteendet utan att de behöver förstöra delar av ditt hem.

På Omlet designade vi Zippi tunnelsystem för kaniner så att våra kaniner ska kunna känna sig som hemma utan att behöva gräva i trädgården!
Tunnlarna ger kaninerna en rolig lekplats av sammankopplade tunnlar som liknar de underjordiska gångar som deras vilda släktingar känner sig som hemma i, och de ger kaninerna rolig underhållning.

Det är viktigt att kaninerna har en chans att leka för att de ska må bra både fysiskt och psykiskt och det är alltid ett gott tecken när du ser att kaninerna har roligt, även om vissa hittar på mer rackartyg än andra.

Två barn leker med en vit kanin som befinner sig i en Zippi-lekhage med en grön Zippi-tunnel som är ansluten till Omlets gröna kaninbur EgluDe har tråkigt

En kanin som hela tiden gräver kommer inte bara att vara irriterande och kanske oroa dig, men det kan också vara ett tecken på att kaninen har tråkigt eller känner sig ensam. Kaniner är väldigt sociala små djur och älskar att ha sällskap, oavsett om det är andra kaniner, marsvin eller till och med katter och hundar (men tänk på att det beror på hur bra djuren kommer överens!). Vi rekommenderar att ge din kanin en kompis eller två eftersom de trivs mycket bättre när de inte är ensamma.

Om du har bara en kanin kommer den att behöva mycket mer uppmärksamhet och underhållning än om du har två som kan underhålla varandra.

Mer utrymme att gå på upptäcktsfärd

Om du börjar märka att din kanin visar tecken på ett aggressivt och störande beteende kan det vara för att den inte har tillräckligt mycket utrymme att röra sig på. Trots att de är små djur behöver de en större yta att röra sig på och de kommer att uppskatta att ha någonstans att gå på upptäcktsfärd. Zippi kaningårdar och lekhagar från Omlet ger din kanin mer utrymme att röra sig på samtidigt som de kan känna sig säkra.

De är enkla att montera, flytta och underhålla och de är också lätt att förlänga så de ger både dig och dina kaniner oändliga möjligheter och massor av underhållning!

Tre lekfulla kaniner utforskar sina Zippi-plattformar i en kaningård i dubbel höjdHåll dem sysselsatta

“Sysslolösa händer är djävulens verktyg” och det gäller också för kaniner! Ju mindre de har att göra, desto mer rackartyg kommer de att hitta på. Så att se till att de alltid har något att göra betyder att de inte kommer ha lika mycket tid att gräva! Här under har vi listat några tips på hur du kan se till att din kanin alltid kan hålla sig sysselsatt.

En låda att gräva i

Placera en kartong eller plastlåda (som kommer att hålla längre) i kaninburen och fyll den med jord, papper, grenar och andra saker som ger kaninen något roligt att sätta tassarna i, så att den har chansen att gräva av sig samtidigt som den också gör sig av med överskottsenergi!

Belöning

Strö kaninens favoritgodis där du vill att den ska gräva för att belöna den när den gräver där, istället för att den gör det någonstans där det inte uppskattas lika mycket. Det kanske inte fungerar på första försöket, men efter ett tag vänjer den sig vid den här rutinen samtidigt som den blir belönad med godsaker.

Omorganisering

Både kaniner som bor inomhus och de som bor utomhus älskar att hålla ordning och organisera om saker! Det betyder att de gillar att dra i, bita på och riva på materialen som omger dem. Det här är något som både underhåller kaninerna och också ger dem mental och fysisk stimulans. Använd gamla mattor eller handdukar för att hålla dem sysselsatta och samtidigt hindra dem från att gräva stora hål i rabatten. Men akta dig för material som de väldigt lätt kan dra sönder i mindre bitar eftersom det finns en kvävningsrisk. Det är också viktigt att alltid hålla ett öga på kaninerna och byta ut tyget om det blir för tunt.

Kastrering

Vissa kaniner gräver för att de är frustrerade och kommer att försöka rymma för att hitta en annan kanin att para sig med. Om du kastrerar din kanin kommer den inte att ha det här beteendet som också kan leda till andra beteendeproblem. Det rekommenderas också att kastrerar kaniner om de bor tillsammans med andra kaniner, även om de är av samma kön.

Golvlist som inte går att gräva sig under

Kaninburen Eglu Go från Omlet är tillverkad av starkt armeringsnät i stål som håller rovdjur ute! Den har också ett golvnät som du lägger under gården. Det hindrar inte bara dina kaniner från att gräva i den, utan det stoppar dem också från att gräva sig ut och rymma. Det rekommenderas ändå att du har områden med gräs för dina kaniner, men om du är orolig över att de ska rymma är det här den perfekta lösningen. Det är mer hygieniskt än ett täckande golv och maskorna i nätet är tillräckligt stora för att dina kaniner fortfarande ska kunna gå på gräset och inte på den hårda marken eller ett golv i metall.

en brun och vit kanin i den gröna kaninburen Eglu Go med ett golvnät som kaninen inte kan gräva sig under

 

På Omlet dedikerar vi vår tid till att designa produkter för både husdjur och deras ägare. Vi vill att de ska vara lätta att använda, bekväma och säkra samtidigt som de ser snygga ut! Det perfekta tillbehöret i djurälskarens hem. Utforska alla våra kaninprodukter och bli en del av den stora Omletfamiljen!

This entry was posted in Kaniner


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *