Omletbloggen

Aggressiva kaniner: Vad du behöver veta och hur du kan hjälpa dem

Två grå, arga och aggressiva kaninerKaniner är vanligtvis lugna individer som älskar att leka och umgås med sina ägare. Men vad ska du göra om din kanin börjar visa tecken på aggression? Det är aldrig roligt att se sitt husdjur stressat och det är naturligt att vilja hjälpa dem. Här tipsar vi om hur du kan undvika att din kaniner visar aggression och börja uppskatta att spendera tid med dem igen!

Varför är en kanin aggressiv?

Att din kanin är aggressiv beror vanligtvis på en av två anledningar där den vanligaste är att kaninen visar aggression för att skydda sin vana miljö och sitt hem. Om din kanin försöker bita dig när du sträcker in handen i buren eller gården är det troligt att de försöker försvara sig och att beteendet är territoriellt eftersom kaniner har revir. Den andra vanliga anledningen till att dina kaniner är aggressiva är när de bråkar med varandra och leken spårar ur till ett slagsmål.
Det kan vara upprörande att se din kanin skadas av en annan kanin och svårt att veta vad du ska göra. En del bråk mellan dina kaniner är normalt, men om du ser blod på pälsen eller i buren är det möjligt att det har gått för långt och att betten börjar bli elaka.

Hur undviker man aggression och bitande när kaninen försvarar sitt revir?

Om dina kaniner biter eller försöker bita din hand ska du överväga när och hur du närmar dig kaninen. Buren är ofta den plats där kaninen känner sig säker och spenderar den mesta av sin tid. Om du sträcker in handen när kaninen inte är beredd är det ett naturligt beteende att den blir rädd och försöker försvara sig. När kaniner lever vilt måste de hela tiden vara på sin vakt och skydda sig och de kan därför bli extra rädda och aggressiva om de känner sig hotade i sin trygga hemmiljö!
Om du istället närmar dig kaninen någonstans utanför buren som i kaningården eller en annan öppnare plats är det större chans att ni kan ha en lugnare interaktion utan aggressioner. Försök att sitta med din kanin i gården ett par timmar varje dag och börja sen långsamt närma dig kaninen med något den gillar. Efter att ha spenderat tid tillsammans på det här viset kommer du att märka att din kanin börjar komma till dig mer och mer och om det är den som kommer till dig är det mindre troligt att den är aggressiv.
Genom att spendera tid med din kanin utanför buren lär du den att du inte är ett rovdjur eller ett hot och att den kan lita på dig. När din kanin börjar lita på dig bör du kunna närma dig den utan problem också när den är i buren.

Så här stoppar du aggressivt beteende mellan dina kaniner

Om du har märkt att dina kaniner bråkar mer med varandra än vanligt och visar tecken på ett aggressivt beteende som verkar mer än att de bara bråkar under lek kan det bero på att de inte har tillräckligt mycket plats i buren. Om kaninerna har växt sen du köpte dem kan de nu ha växt ur buren, även om det fanns gott om plats när de flyttade in. De kanske också har spenderat med tid än vanligt i buren under vintern och inte varit ute i gården lika mycket och därför trampar varandra på tårna.
Oavsett anledningen till att dina kaniner verkar vara på dåligt humör så är det viktigt att de ska känna sig säkra och trygga i sin bur och det är troligt att de slutar bråka med varandra om de får mer plats. Kaniner har vanligtvis sitt eget revir och behöver sin egen del av buren liksom ett gemensamt utrymme.
Testa att distrahera dina bråkiga kaniner genom att klappa händerna eftersom ljudet kommer att distrahera dem och förhoppningsvis vänja dem av med det aggressiva beteendet. Om din kanin är extremt aggressiv kan du försöka vänja den av med beteendet genom att spruta vatten på nosen, men det är inget som du ska göra allt för ofta så om du har testat det ett par gånger och det nte verkar göra någon skillnad är det dags för reservplanen.
Om du bestämmer dig för att köpa en större bur och dina kaniner fortfarande verkar vara aggressiva kan du behöva flytta dem till två olika burar. Det är reservplanen!

Fördelarna med att kastrera kaniner

Kastrering är när man genom en operation stoppar kaninerna från att kunna få ungar. Beroende på hur gamla dina kaniner var när du köpte dem och var du köpte dem kanske de redan har blivit kastrerade. Men det är alltid bra att höra efter när du köper en kanin och om du köper kaninen från någon du känner som har en kanin som precis fått ungar är det något du själv måste prata med en veterinär om.
Om din kanin inte är kastrerad är det mycket större risk att den är aggressiv mot andra kaniner som den delar bur med.
Det är vanligt att kaninägare väljer att ha antingen två honor eller två hanar vilket ibland kan leda till parningsrelaterat bråk som ingen av dem kan vinna. Kaninerna kan ibland bråka om vem som är den mest dominanta i deras gemensamma revir, men det är mindre troligt att du ser det här beteendet om båda kaninerna är kastrerade.
Om du har valt att ha en hane och en hona tillsammans är det en riktigt bra idé att kastrera dem eftersom kaniner kan få upp till 50 ungar varje år! Det kanske låter gulligt med 50 fluffiga kaninungar, men tänk på hur mycket jobb det kommer att vara att ta hand om så många djur!
Det finns också andra fördelar med att kastrera dina kaniner förutom att de blir mindre aggressiva, det minskar bland annat risken att de drabbas av bröst-, äggstocks- eller testikelcancer. Kastrerade kaniner är också mycket lättare att träna och är generellt mer sociala.
Om du precis har köpt en kanin kan den behöva lite tid att vänja sig vid sina nya omgivningar innan den känner sig bekväm. Det är naturligt att ett husdjur som precis har kommit hem till sin nya ägare är nervös och lite skygg till att börja med och det kan leda till att de verkar aggressiva och försöker bita dig till att börja med.
Det är viktigt att komma ihåg att din kanin är mer rädd för dig än du är för den och bara för att den har bitit dig betyder det inte att ni inte kan bli bästa vänner! Om du är nervös för att försöka närma dig din kanin kan det vara bra att prata med en kompis som har haft kaniner lite längre eller läsa några guider på nätet.

Kom ihåg att det är otroligt givande att ha en kanin och det är värt att spendera tid med att vänja din kanin vid din hand från början. Så länge som de har gott om plats och inga aggressiva “parningsrivaler” så kommer de att vara så lugna och gosiga som du förväntade dig.

Två grå, arga och aggressiva kaniner

This entry was posted in Husdjur


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *