Omletbloggen

Halsband eller sele, vad är bäst för din hund?

En hundvalp har på sig ett halsband bredvid en labrador som har på sig en sele
Det kan vara svårt att veta om det är bäst för din hund att ha halsband eller sele när ni går på promenader. Vad som är bäst beror också mycket på hunden själv, vilken ras det är, hur gammal den är och hur aktiv den är. Men oavsett hundras behöver hunden då och då kopplas så att ni kan gå på en härlig promenad tillsammans och de två vanligaste alternativen att fästa kopplet i är antingen en sele eller ett halsband.

Oavsett om du precis har skaffat hund, eller om du funderar på om det finns ett alternativ som passar din hund bättre är det viktigt att förstå både för- och nackdelarna med båda alternativen innan du bestämmer dig.

Halsband

Fördelar

Hundhalsband passar bäst när du behöver kontrollera en hund som kan vara aggressiv, är en liten valp eller hundar som är i träning och det ger ägaren självförtroendet att de kan ta med sin hund på promenader utan att behöva oroa sig.
Det har många direkta fördelar samtidigt som det ger den som håller i kopplet bättre kontroll. Hundträning är en av de viktigaste anledningarna att köpa ett halsband och det är en av de första redskapen en ny hundägare behöver. Det hjälper till att guida din hund och se till att du har hundens fulla uppmärksamhet om den har svårt att fokusera.

Din hund kanske blir uppspelt och drar i kopplet när ni är ute och promenerar. Då är det halsbandet som hjälper dig att kontrollera och lära hunden hur den ska uppföra sig. Hundar kan ibland hoppa över staket, leka i skogen eller busa till det, så det kan vara bra att köpa ett halsband med en säkerhetsöppning som öppnas om hunden fastnar.
Ett hundhalsband är mer praktiskt än en sele och den största fördelen är att hunden kan ha det på sig hela tiden till skillnad från en sele som hunden bara borde ha på sig när ni är ute på promenader. Det är också mycket lättare att sätta på ett halsband än en sele.

En annan fördel med halsband är att det går att fästa ID-taggar eller namnbrickor med kontaktinformation på det, vilket kan göra det lättare att snabbt få tillbaka hunden om den skulle rymma eller komma ifrån dig.
Är du en fashionista eller gillar du att uttrycka din personlighet? Då kanske en fluga eller snusnäsduk är något för din hund.

Nackdelar

Vad kan gå fel när du fäster kopplet i ett halsband? En hel del verkar det som.
Det är viktigt att halsbandet är säkert för din hunds hals. Om hunden hela tiden drar i kopplet vilket också drar i halsbandet kan den skada sig eller reducera hur mycket luft den kan andas in. Vissa mindre raser som dvärgtax och pudel kan ofta drabbas av trachealkollaps, vilket är när luftstrupen plattas till och hunden får svårt att andas, och då kan ett halsband som trycker över luftstrupen snabbt bli en nödsituation.
Vissa andra hundraser har ett huvud som är lika stort som deras nacke, som mopsar och whippet, vilket gör det lätt för dem att backa ut ut halsbandet. Även om du har en stark och tålig hund eller en hund som arbetar kan upprepat tryck på halsen leda till problem med sköldkörteln eller ryggraden. Undvik att använda koppel på hundar med sjukdomar som glaukom, med en historia av glosögdhet, nackskador eller ryggradsmissbildningar.
Halsband ska heller inte användas för mindre raser och trubbnosiga raser med trånga andningsvägar som chihuahua, chinese crested, italiensk vinthund, malteser, toypudel, yorkshireterrier, fransk bulldogg, bostonterrier, mops och boxer.

Sele

Fördelar

Den största fördelen med att använda en sele istället för halsband på din hund är att det är lättare att kontrollera en överexalterad hund eftersom du har bättre kontroll över hunden. När det gäller säkerhet är en sele generellt sätt bättre på att förebygga skador eftersom de sitter säkrare runt hela hundens kropp och är det säkraste och mest bekväma sättet att fästa kopplet. Selen täcker hundens bröst, skuldror och rygg vilket sprider ut kraften om du behöver rycka i kopplet över en större yta, men ett halsband gör det lättare att kontrollera din hund. Det är också lättare för en hund att lyckas ta sig ur ett halsband och springa ut i trafiken eller på andra ställen där de inte borde vara och en sele är därför ett säkrare alternativ.

Med en bra sele drar din hund inte lika mycket, det ger dig bättre kontroll över din hund och din hunds nacke och leder är inte lika ansträngda. Den får också några bonuspoäng eftersom den fästs närmare hundens tyngdpunkt vilket betyder att den inte lika ofta fastnar i kopplet och hjälper också med att förebygga att hunden hoppar.

För den som gillar att visa sin personliga stil på hundens tillbehör finns det många olika varianter av selar som både är tuffa, söta eller praktiska med förvaring för godis eller miljövänliga hundpåsar.

 

För vissa raser eller hundar med specifika sjukdomar kan en sele vara bättre för din hund:

  • Trubbnosiga raser: De här hundraserna har plattare ansikten och ett “kortare huvud” och inkluderar raser som mops, shih tzu, chihuahua, chow chow, pekingese, fransk bulldogg eller bulldogg. Luftvägsproblem kan hanteras bättre med en sele.
  • Trachealkollaps: Det här är när de broskringar som håller luftstrupen utspänd blir mjuka så att luftstrupen plattas till vilket leder till att hunden får svårt att andas och hosta. Om din hund drabbas bör du inte använda halsband eftersom det kan göra tillståndet värre genom att öka trycket på halsen.
  • Riskfaktorer för ryggradsproblem: En åkomma som heter intervertebral disc disease (IVDD) gör att hundar med långa kroppar som taxar lätt får diskbråck. Genom att använda en sele kan du lätt minska trycket på nacken och ryggen och förebygga skador.
  • Ortopediska sjukdomar: Hundar som lider av ortopediska sjukdomar kan ha svårt att ta sig upp för att gå och en sele kan då hjälpa dig att få upp dem för att de ska röra på sig.

Nackdelar

En sele är inte lika praktisk som ett halsband för husse och matte. Halsbandet är lätt att sätta på, men en sele tar lite mer tid och måste fästas på rätt sätt.
Selen kan också vara lite obekväm eftersom den är klumpigare än ett halsband och din hund kan tycka att den är obekväm. Vissa hundar tycker inte alls om att ha på sig en sele så det kan ta lite tid för den att vänja sig.
En sele har inte alltid en ring att fästa en namn- eller ID-bricka i så det kan vara bra att försöka hitta en som har det, eller så kan din hund ha både halsband och sele när ni går ut.

Om din hund brukar ha på sig en jacka eller på grund av sjukdom behöver ha kläder på sig kan det vara lite svårare att använda en sele än ett halsband. Kläderna kan täcka ringen som kopplet ska fästas i så att du inte kan koppla hunden. Du kan också fästa selen över kläderna men det är då viktigt att se till att den inte sitter för tight eller för löst.

En hund har på sig ett halsband och ligger på hundsängen Topology med bäddmadrassen i fårskinn

Bäddmadrassen i fårskinn till hundsängen Topology ger din hund en lyxig plats att sova på

Sammanfattning

Så är sele eller halsband bäst för din hund? Här finns det faktiskt inget generellt svar utan det beror på vilken ras din hund är, om den har några problem med hälsan och hur du använder dem. Men det är viktigt att alltid komma ihåg:

  • Ett halsband begränsar inte hundens rörlighet lika mycket som en sele, vilket är bättre för arbetande hundar eller hundar som springer runt hela dagen. Halsband är också bättre för lugna hundar som ändå inte drar i kopplet utan promenerar lugnt vid din sida.
  • En sele är bättre för att kunna kontrollera en överexalterad hund.
  • Mindre och trubbnosiga hundar bör undvika att använda halsband.
  • Det rekommenderar att vänja din hundvalp med att använda båda.
  • Om du har en äldre hund som alltid har använt halsband men där du istället vill börja använda sele måste du ha tålamod eftersom det kan ta lite tid för hunden att vänja sig. Ta med godis på de första promenaderna ni går på med hunden i sele så att du kan distrahera den från den ovana känslan av selen och få hunden att associera den med något positivt.
  • Det beror också på hur du planerar att använda selen eller halsbandet. Om du ska ut på en långpromenad eller om hunden sitter på ett säte i bilen och därför behöver spännas fast med säkerhetsbälte rekommenderas det att använda sele. Men om du bara släpper ut den i trädgården eller tar med hunden hem till en kompis är det inga problem att bara använda halsband.

Sammanfattningsvis är en sele bäst för långa promenader eftersom den inte sliter på hundens nacke. Men halsband är generellt mer bekväma och du kan fästa ID-brickor på dem. Du kan också ha både “hängslen och livrem” (eller i alla fall både halsband och sele) om du inte kan fästa en namn- eller ID-bricka på selen kan du sätta det på ett halsband men ändå använda en sele för kopplet när ni går på promenader.

Om du är ute efter den perfekta lösningen till din hund har vi alternativ både för hundhalsband och hundsele. Du hittar koppel och set här.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *