Omletbloggen

Pride of Omlet: Hönan Henni fick jobb som lärarassistent

Den här artikeln är en del av vår artikelserie ”Pride of Omlet”, en samling fantastiska historier som slår ett slag för extraordinära husdjur och delar berättelser om deras mod, talang, kärlek för människor och medkänsla med världen.

-Av: Anneliese Paul

Hönan Henni jobbar som lärarassistent. Hon är en söt och gosig höna som älskar barn och följer i sin husse Hamish och matte Veritys fotspår.

Varje år brukar Verity kläcka ägg med hjälp av en äggkläckningsmaskin i skolan i Kent där hon jobbar som lärare. Det är en av höjdpunkterna på våren och barnen kan lära sig mycket från att hjälpa till. Sen gör de fluffiga små kycklingarna också påsken lite mer speciell .

Det var naturligt för Henni att bli lärarassistent redan vid ung ålder. Hon hade ju trots allt fötts i skolan och hon hjälpte barnen med många olika ämnen.

Men Hennis största talang är att hon hjälper barnen att läsa. Henni kan inte själv läsa (hon är ju trots allt en höna), men barn som inte tyckte om att läsa högt för vuxna började ta med sig Henni till en beanbag i ett tyst hörn. Henni sitter snällt och lyssnar tålmodigt till den unga högläsaren och ger då och då ifrån sig ett uppmuntrande kluck.

Samtidigt som Henni och hennes systrar blev för stora för buren i klassrummet flyttade Verity och Hamish till ett hus med en trädgård, och istället för att låta hönsen flytta hem till en lokal bonde (vilket är vad de brukade göra) bestämde de sig istället för att själva ta hand om Henni och hennes systrar. De hade pratat om att skaffa en hund, men eftersom de båda jobbade heltid verkade det som en mycket bättre idé med höns.

Henni är oftast utomhus där hon kan gå och skrota och picka på marken som en vanlig höna. Men Verity och Hamish tränade henne så att hon är rumsren eftersom hon älskar att komma in i huset och gosa och så måste hon ju såklart vara inomhus på jobbet också.

Under lockdown i Storbritannien saknade barnen Henni. Så istället höll hon i både inspelade och live-klasser från hemmakontoret som hon delar med Verity. Verity läste sagor och Henni satt på hennes axel och såg till att barnen lyssnade. Skolans rektor ringde regelbundet för att se till att allt var bra med Henni.

Eftersom Henni är en omtänksam höna gav hon och hennes systrar också tillbaka till samhället där de bor. Tillsammans värpte de sex ägg om dagen så Henni och Verity bestämde sig för att leverera ägg till grannarna. Klockan 10 brukade Henni lägga ett ägg och sen föra en hel del oväsen så att grannarna visste när deras ägg var redo. Sen hoppar hon upp på Veritys axel och tillsammans levererar de äggen till husen på sin gata.

När hon kom hem igen brukade hon ofta hoppa upp på sin favorit-sittpinne (på garagetaket) och grannarnas barn brukade hälsa på för att se “hönan på taket!”

Henni och hennes systrar Megg, Gertie, Margot, Ginger, Rona och Nora brukade bo i ett hönshus av trä i trädgården och sen flytta in garaget vintertid när det blev kallt, men Verity och Hamish köpte förra året en Eglu Cube från Omlet så nu kan de bo i hönshuset utomhus året runt utan att behöva frysa.

Men Henni gillar ändå att komma in i huset för att gosa och hittas ofta på soffan mellan Verity och Hamish för en filmkväll efter en lång vecka på jobbet.

Hon är en helt vanlig brun höna och hon är långt ner i hackordningen men hon har höga förväntningar på världen. Barnen i skolan älskar henne och det gör hennes grannar och husse och matte också. Hon är definitivt värd en guldstjärna för ett fantastiskt utfört arbete.

This entry was posted in Höns


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *