Omletbloggen

Så här blir du av med katt- och hundhår i ditt hem

Alla älskar att klappa och gosa med sin hund eller katt. Pälsen är varm och mjuk och att klappa en hund eller katt kan hjälpa människor att slappna av och känna sig mindre stressade. Men trots alla positiva saker med att ha husdjur finns det också negativa, som när de fäller och ditt hem är fullt av hund- och katthår som fastnar på mattor, soffor, sängar och andra möbler och kan vara svårt att bli av med. Så hur kan du slippa spendera timmar på att städa upp pälstussar från hemmets alla hörn?

Nu är våren äntligen här, men det betyder också att det är dags för djuren att byta från vinter- till sommarpäls.Vi har listat några tips för att göra det enklare att bli av med katt- och hundhår i ditt hem…

En hund ligger på hundsängen Topology från Omlet som har den gula bäddmadrassen beanbag

Avlägsna hår för att undvika allergier

Har du ofta röda och svullna ögon, en rinnande näsa och nyser hela tiden? Det skulle kunna vara på grund av ditt husdjurs päls. Visste du att 40% av katter i Europa bär på bakterien Bartonella henselae? Forskare har länge trott att den här bakterien bara kan överföras genom klösningar, men flera olika studier har visat att bakterien också kan överföras genom päls och loppor. Det är därför det är viktigt att behandla ditt husdjur och tvätta händerna efter att du har klappat det.

Att ha husdjur påverkar också kvaliteten på luften vi andas inomhus eftersom hår och saliv kan innehålla allergener som kan orsaka irritation i näsa, hals och ögon, astma och andningssvårigheter.

Så hur blir man enklast av med hund- och katthår?

Användbara tekniker för att bli av med hund- och katthår

Att bli av med hund- och katthår i hemmet behöver inte vara en tidskrävande uppgift. Vi har listat några tips för att göra det enklare…

Borsta regelbundet ditt husdjurs päls, helst utomhus, men om inte det är möjligt är det bäst att hålla sig till ett mindre utrymme som är lätt att städa efteråt, som badrummet. Genom att regelbundet borsta din hund eller katt blir du av med hår som annars hade fastnat på din soffa eller bildat tussar i hörnen i ditt hem. Nu kan du istället samla allt hår på ett ställe och mycket enklare och snabbare städa efteråt.

Skydda möbler och andra ytor där ditt husdjur gillar att lägga sig ner. Din hund eller katt har säkert någonstans den alltid gillar att sova eller tvätta sig på och här samlas det ofta en hel del hår! Skydda området med en handduk eller filt.

Det bästa vapnet: Dammsugaren. Det är såklart alltid viktigt att städa och hålla ditt hem rent men om du har pälsklädda husdjur blir det ännu viktigare och du behöver dammsuga mycket oftare. Det här kanske verkar väldigt självklart men det är en väldigt effektiv lösning. Det är också mycket effektivare att dammsuga upp hårstrån än att försöka sopa ihop dem och sen plocka upp dem eftersom det får håren att flyga runt i luften och istället hamna på andra ställen. Du kan också byta munstycke på dammsugaren för att komma åt överallt.

Använd diskhandskar! En originell men effektiv lösning. Använd ett par diskhandskar för att plocka upp hår från golvet med en cirkulär rörelse vilket bildar hårtussar som är lättare att plocka upp och håret fastnar också på handsken som du sedan lätt kan skölja av.

Använd fukt för att snabbt samla hår i små hårtussar. Ta en blöt disktrasa eller svamp och torka av området. Några av håren kommer att fastna på trasan och de andra kommer att klumpa ihop sig. Den här metoden kan användas tillsammans med andra lösningar för att effektivt få bort alla lösa hårstrån.

En av de mest välkända metoderna: Klädvårdsrullen. Att använda en klädroller är framförallt effektivt på kläder och om du inte vill använda en blöt svamp. Håret fastnar på rullens tejp istället för att sitta fast på dina kläder. Den här tekniken är väldigt effektiv på små ytor men eftersom tejpen snabbt blir full av hårstrån och då måste rivas av och bytas ut passar den inte lika bra om du har en stor yta av textil, som en soffa, att bli av med hår                                                                                              från.

Använda speciella borstar och verktyg: Sammetsborstar, elektrostatiska dukar osv. Det finns många olika användbara verktyg på marknaden. Med en snabb handrörelse fastnar håret och lyfter från möbler där det har fastnat.

Statisk elektricitet med strumpbyxor! Släng inte bara bort gamla trasiga strumpbyxor eftersom de kan vara väldigt användbara i kampen mot katt- och hundhår. Friktionen skapar statisk elektricitet vilket får håret att fastna på strumpbyxorna.

Ventilation: Att byta ut luften med jämna mellanrum hjälper till att reducera mängden hårstrån i luften. Oavsett om du har husdjur eller inte är det viktigt att alltid vädra ur ditt hem för att förebygga damm och bakterier. Du blir av med dåliga lukter och får in ny frisk luft i ditt hem.

Photo de Andrea Piacquadio provenant de Pexels

Om du har en del av ditt hem som du verkligen behöver hålla fritt från husdjurshår är den mest effektiva lösningen att hålla dem borta från det här rummet eller delen av huset. Det kan låta drastiskt, men det betyder att du till exempel inte behöver oroa dig över hund- och katthår i ditt sovrum som irriterar dig när du försöker sova.

Två katter slappnar av på kattbädden Maya Donut från Omlet

Anpassade möbler som gör livet lite enklare

Är du trött på att din hund eller katts säng verkar suga åt sig hårstrån från deras päls som du sen måste försöka få bort? Då kan det vara bra att investera i rätt utrusning och tillbehör för att tänka långsiktigt.

Det är såklart viktigt att ditt husdjur trivs i sin säng, men överväg att köpa en praktisk hundsäng som gör ditt liv lite enklare. Hundsängen Topology från Omlet ger din hund en bekväm sovplats med fantastisk komfort tack vare madrassen i memory foam och den är också den perfekta hygieniska lösningen som gör det enklare än någonsin att hålla hundsängen ren. Den har också flera olika bäddmadrasser att välja på så att du kan ändra hur sängen ser ut så ofta som du känner för det och när de blir smutsiga är det lätt att ta av dem och tvätta i maskin så att din hund alltid har en ren och fräsch säng. Det har aldrig varit lättare att hålla din hunds säng ren och fräsch även när den fäller som mest.

Kattsängen Maya Donut har också ett tvättbart överdrag, och är en bekväm sovplats för din katt. Den här kattsängen har en behändig mysig storlek och kan till och med ställas på soffan om din katt gillar att sova bredvid dig. Om du ser att den börjar samla katthår kan du bara ta av överdraget och tvätta det i tvättmaskinen!

Omlets sängar för hundar och katter (Topology, bolsterbäddar och Maya) är designade för att de ska vara bekväma, praktiska och lätta att hålla rena. De har också snygga ben för att lyfta upp dem från marken, inte bara för att det ska se snyggt ut, utan också för att sängen ska vara mer hygienisk. Genom att lyfta upp sängen från golvet
förbättrar du luftcirkulationen, vilket förebygger att det samlas damm och katt- eller hundhår. Det här nya konceptet erbjuder dig och ditt husdjur en renare och bekvämare omgivning.

Om du har en hund eller katt kommer du aldrig helt att kunna bli av med hår i ditt hem, speciellt inte på den tid på året då de byter från vinter- till sommarpäls. Men de här tipsen
hjälper dig att förebygga att det byggs upp hår inomhus vilket ger dig och ditt husdjur en fräschare och mer hygienisk omgivning.

En border collie ligger på en gul soffa

This entry was posted in Husdjur


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *