Omletbloggen

Pride of Omlet: Det perfekta paret

Den här artikeln är en del av vår artikelserie ”Pride of Omlet”, en samling fantastiska historier som slår ett slag för extraordinära husdjur och delar berättelser om deras mod, talang, kärlek för människor och medkänsla med världen.

-Av: Anneliese Paul

På pappret var Kipper inte direkt vad Angela letade efter, men efter många år av problem med hans beteende blev han en väldigt väluppfostrad blodgivare som räddat livet på över 40 andra hundar och det visade sig att Kipper var den perfekta hunden för Angela.

När någon bröt sig in i Angelas hus var det första polisen sa att hon borde skaffa en hund, eftersom hundar skäller och det är därför inte lika stor risk att någon försöker bryter sig in. Men Angela jobbade som lärare och kände att hon inte riktigt hade tid att ta hand om en hund, speciellt inte en aktiv ras som en collie.

Men hon hade växt upp tillsammans med en collie och hade många fina minnen med den hunden, och efter att ha haft många långa samtal med Border Collie Trust hjälpte de henne att hitta Kipper. Han var en 18 månader gammal hemlös hund från Irland och han hade omplacerats flera gånger. Eftersom Kipper var en collie hade han massor av energi och på pappret såg han inte ut att vara rätt hund för Angela.

Men det var Border Collie Trust som tyckte att de trots allt skulle vara perfekta för varandra och övertalade Angela att träffa honom. Så hon bestämde sig för att besöka hundhemmet för att lära känna Kipper och Angela märkte direkt att han var fantastisk mot människor, vilket var något som var väldigt viktigt. De gick ut på en promenad, Angela föll pladask för honom och ett par veckor senare tog hon med sig honom hem så att de kunde börja sitt äventyr tillsammans.

Angela hade förberett en fin hundgård med en hundkoja i trädgården där tanken var att Kipper skulle spendera halva dagen. Planen var att en professionell hundrastare skulle ta hand om honom mitt på dagen och sen släppa in honom i huset där han skulle vara fram till att Angela kom hem från jobbet.

Men det visade sig att Kipper inte var den lättaste hunden att hantera eftersom han var vild och svårhanterlig. Han tuggade sönder allt i huset och var alltid överexalterad. När Angela kom hem efter en lång dag på jobbet och böjde sig ner för att knyta skosnörena på joggingskorna brukade Kipper bita henne i håret, inte för att han var aggressiv utan för att han var överexalterad. Det brukade ta dem tjugo minuter bara att ta sig ut genom dörren och det var extremt utmattande för Angela.

Men det var inte hennes första border collie och hon visste att de var extremt intelligenta men alltid behövde något att göra. Med hjälp från Border Collie Trust påbörjade hon lydnadsträning som skulle förändra allt för både henne och Kipper.

Till att börja med var det bara att försöka lära honom att stanna och vänta för att han skulle lugna ner sig när han var överexalterad. Sen behövde hon ta tag i att han tuggade på allt i huset. Hon började med att lämna honom i fem minuter medan hon gick ut och ställde sig på andra sidan gatan och sen gick tillbaka och berömde honom för att han varit duktig. Angela räknade ut vad det var som motiverade Kipper (leksaker och mat) för att kunna träna honom på ett effektivt sätt.

“Han är så smart att han räknar ut vad det är jag ber honom att göra, vad belöningen är och om det är värt det. Och om han inte tycker att det är värt det, så gör han det inte” säger Angela.

Över tid gjorde han framsteg och hans beteende började förbättras. Angela jobbade hårt tillsammans med Kipper och hans lydnad blev bättre, de kom varandra närmare och tilliten växte.

Kipper bor på landet och jagar då och då boskap, så när han går på långa promenader brukar han ha munkorg på sig. Men nuförtiden kan Angela lämna honom ensam hemma i trädgården med hönsen utan att han behöver ha munkorg. Hans beteende hemma har blivit så mycket bättre att Angela nu litar på att Kipper alltid lyder henne och hon har till och med sett en stor kavat höna försöka stjäla hans tuggben!

“Hönan gick närmare och närmare och närmare för att försöka picka på hans tuggben och Kipper bara reste på sig, tog med sig benet och gick därifrån.”

När Angela lyckats med träningen hemma kunde de börja ha kul tillsammans. Kipper vann guld i Kennelklubbens “Good Citizen Dog Scheme” och tog sig till final i “Starters Cup 2017” som är en agilitytävling för nybörjare. Aktiviteterna och den mentala stimulansen var fantastiska för Kipper och han fick nya kompisar, reste till nya platser och skapade nya minnen.

Men när Kipper var tvungen att operera bort sina sporrar kunde han inte fortsätta med agility och bristen på motion gjorde honom frustrerad igen. Angela var ständigt på jakt efter nya aktiviteter för att hålla Kipper aktiv och hittade CaniCross. Linlöpning eller cykling med lina är avsedd att förbättra bandet mellan hunden och ägaren och passar väldigt bra för hundar som har beteendeproblem.

Angela och Kipper började med terränglöpning och triathlon för att hålla sig aktiva och fick nya kompisar på köpet när de träffade likasinnade i spåret.

Det var en av deras nyfunna vänner som berättade att hundar också kan bli blodgivare och Angela kände att hon ville ge något tillbaka till andra hundar. Men eftersom Kipper vägde under 25 kg kunde han först inte bli blodgivare i Storbritannien där han och Angela bor, men när han blev äldre och fick mer muskelmassa vägde han till sist tillräckligt mycket och Angela registrerade honom som blodgivare och de besökte veterinären för att han skulle ge blod för första gången.

Men Kipper var livrädd. Han var tvungen att få lite päls bortrakad och tyckte inte alls om ljudet av rakapparaten. Men återigen tog Angela till träning och hon fick rekommendationen att använda en eltandborste för att vänja honom vid ljudet och vibrationen. Efter en tid, och en hel del av Kippers favoritost som belöning, lyckades Angela vänja honom vid ljudet och fick honom att förstå att det inte var farligt.

 

Äntligen var Kipper redo att bli blodgivare. Han har nu gjort sin tionde donation och eftersom han har en ovanlig negativ blodgrupp kan hans blod användas för transfusioner till alla hundar oavsett blodgrupp. Varje donation ger tillräckligt mycket blod för att upp till fyra andra hundar ska överleva, så Kipper har hjälpt till att rädda livet på 40 andra hundar.

 

Kipper och Angela har upplevt så mycket tillsammans. De har hjälpt varandra att bli bättre och de är ett riktigt radarpar som motiverar varandra till att göra goda gärningar och träffa nya vänner.

 

“Inte vilken hund som helst skulle passa mig, och inte vilken ägare som helst skulle passa Kipper. Men Border Collie Trust fick rätt, det var meningen att det skulle vara vi två” avslutar Angela.

 

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *