Omletbloggen

Hur många timmar om dagen sover en hund?

Sova, äta, sova, leka, sova, äta, sova – visst har hundar det bra! Många hundägare önskar ibland att de kunde sova lika mycket som sin hund! Men hur många timmar om dagen behöver en hund egentligen sova? Behöver en tax mer sömn än en grand danois? Är det “normalt” att hunden sover mer än halva dagen? Här på Omlet vet vi en hel del om hundar och vi är här för att hjälpa dig och din trötta hund så att alla kan sova gott!

En fluffig hund sover på en lyxig och supermjuk hundfilt

Varför behöver hundar så mycket sömn?

Till skillnad från oss människor som har en dygnsrytm där vi sover och är vakna under vissa perioder varje dygn, så kan hundar sova när som helst på dagen och oftast också precis var som helst! Men varför tar de så många tupplurar? När en hund sover så får hjärnan tid att bearbeta allt som hänt under dagen, precis på samma sätt som när vi går och lägger oss. När hunden sover under dagen får deras hjärna möjlighet att bearbeta den information som hunden tagit in. Precis som hos människor behöver hjärnan tid att filtrera alla upplevelser och intryck, och då är en tupplur perfekt! Dessutom är hundens hörsel- och luktsinnen mycket känsligare än hos människor så deras hjärnor absorberar mer information och i snabbare takt. När hunden sover får den chansen att vila ut så att den kan hålla de här sinnena på topp!

Behöver vissa hundraser mer sömn än andra? Alla svansar pekar på “ja” som svar på den frågan! Ålder, hundras och även hur aktiv hunden är spelar en roll i hur mycket sömn hunden behöver. Sömn är viktigt för alla hundar, men vissa av dem tycker definitivt bättre om en rejäl tupplur, eller det kanske borde heta hundlur, än andra! Och om du precis har skaffat din första valp, då ska du definitivt fortsätta läsa…

Hur många timmars sömn behöver en hund egentligen varje dag?

I genomsnitt sover de flesta hundarna 12-14 timmar om dagen. Ja det stämmer, de spenderar halva dagen med ögonen stängda! Men till skillnad från oss människor som får vår skönhetssömn genom att sova 7-9 timmar i sträck, så brukar hundar istället ha ett mer oregelbundet sömnmönster och får sällan all sin sömn i ett sträck.

Även om hundvalpar och äldre hundar sover närmare 18-20 timmar om dagen så sover de flesta hundarna ungefär 45 minuter åt gången under hela dygnet och det är därför det är viktigt att våra fyrbenta vänner har en bekväm hundsäng där den verkligen kan slappna av och sova gott!

Vuxna hundar

Alla hundraser är olika, men de flesta hundarna anses vara “vuxna” när de är mellan 1 och 5 år gamla. Eftersom hundar åldras snabbare än människor är det här den tid i deras liv när de är som mest aktiva, så det är fortfarande viktigt att de får tillräckligt mycket sömn…men det är inte lika viktigt som när hunden var en växande valp. En vuxen hund brukar behöva 8-12 timmars sömn varje dag för att vara riktigt utvilad.

Du kanske märker hur hunden ofta springer runt och leker i trädgården full av energi, för att helt plötsligt stanna till och endast ett par minuter senare sova som en stock någonstans. Det är är ett helt normalt beteende och hundens sätt att ladda batterierna igen! Hundar är väldigt bra på att lyssna på sin kropp och se till att den får den sömn den behöver. Så när kroppen säger till hunden att det är dags att sova, då lyder den! Hundar bearbetar också miljöerna runt dem genom att lukta, lyssna och titta. Efter att de har tagit in många olika lukter och ljud på en gång behöver de ofta en snabb tupplur för att bearbeta intrycken. Men oroa dig inte, hunden kommer snabbt att vakna till och vara igång igen!

Sömn för valpar och gamla hundar

Vad har valpar och gamla hundar gemensamt? De behöver sova mycket mer! Om du har haft en valp så vet du nog varför valpuppfostran ofta jämförs med att uppfostra barn. Valpar är experter på att ta en tupplur! De växer snabbt och är fullmogna så tidigt som vid 6 månaders ålder för vissa raser, så de förbränner väldigt snabbt en hel del energi. Eftersom de leker en hel del under de första månaderna behöver valpar chansen att vila regelbundet för att kunna fortsätta leka.

Gamla hundar gillar också att sova en hel del, men inte av samma anledning som valpar. När de flesta hundarna är runt sex år gamla börjar deras metabolism att sakta ner vilket betyder att sömn är viktigt för att ge dem energi igen. Precis som oss människor behöver hundar sova mer när de blir äldre. Om du har en äldre hund kommer den snabbare att bli trött och behöva sova för att ladda energi igen. Så om din hund sover 18-20 timmar om dagen när den blir äldre är det inget du behöver oroa dig över eftersom det här beteendet är helt normalt!

Sömn på dagen eller sömn på natten

Om du fick välja om du vill vara uppe längre eller sova längre på morgonen, vilken skulle du välja? Din hund kanske väljer en av dem, eller båda, beroende på vilken dag det är! Vi vet att hundar kan sova mer än halva dagen, men när de väljer att sova beror på ålder, hundras och vilka sovvanor du som ägare har. Vi människor väntar tills kvällen med att gå och lägga oss och låta hjärnan jobba på att organisera dagens tankar och händelser, men hundar gör samma sak under flera sovstunder under hela dygnet.

Hundar kommer ofta att efterlikna sin ägares sömnmönster, så om du jobbar ett vanligt jobb på dagtid kommer din hund med största sannolikhet att få det mesta av sin sömn när du är på jobbet. Hunden behöver också få vara aktiv och motionera för att må bra både fysiskt och mentalt, så det är viktigt att du tar ut hunden på en promenad och leker med den innan det är dags att gå och lägga sig på kvällen. En trött hund kommer att sova mycket längre under natten!

Är det någon skillnad på olika hundraser?

Sover din mops mer än din border collie? Vi vet att hundens ålder spelar en roll för sömnmönstret, men vilken ras hunden är kan också påverka hur mycket den sover. Om du är ute efter en latare hund att spendera tid med ska du överväga att skaffa en mastiff, bulldogg, sankt bernard eller beagle. Om du istället vill ha en aktiv hund som sover mindre och gillar många utomhusaktiviteter ska du istället välja en labrador, pomeranian eller en airedaleterrier.

Så varför behöver vissa hundar sova mer än andra? Exakt hur mycket sömn en hund behöver beror på vad just den hundrasen har avlats fram för. Det är till exempel mindre troligt att hundar som avlats fram för att valla och vakta boskap eller hålla utkik efter faror kommer att sova lika ofta på dagen som andra hundraser. Dessutom brukar större hundraser sova oftare eftersom de blir trötta snabbare!

Väck inte den hund som sover

“If it ain’t broken, don’t fix it”, eller hur? När det gäller hundar och deras sömn stämmer det nästan alltid. Det är alltid viktigt att hålla ett öga på hundens sömnmönster eftersom det kommer hjälpa dig att se hur hunden mår både fysiskt och psykiskt. Här är ett par saker som det är viktigt att hålla ögonen på!

Aktivitet:

En hund som rör på sig håller sig i farten! Det gäller framförallt för hundar som är hemma ensamma hela dagen och inte får mycket mental stimulans. Det är viktigt både för deras hälsa och sömn att de får komma ut och motionera varje dag och promenader, tuggleksaker och interaktiva lekar är alla bra alternativ för hur du håller hunden aktiv så att den sover gott!

Kost och näring:

Svårsmält mat kan leda till en trött hund, så var uppmärksam på vad hunden äter. Precis som oss människor känner sig hunden inte alltid på topp efter en stor buffé av fet mat och våra fyrbenta vänner kan också känna effekten av vad de stoppar i sig!

Psykisk hälsa:

Ångest och oro är inte något som bara drabbar människor – en orolig hund kan också sova dåligt! Ja, våra lurviga familjemedlemmar kan också känna sig stressade, så om du börjar märka en förändring I hundens normala sömnmönster (som att den är uppe hela natten när den brukade sova som en stock) kan det vara bra att boka in ett besök hos veterinären för en kontroll.

Omgivningarna:

Kan du sova gott när det är för varmt eller för kallt? Det kan inte din hund heller! Kom ihåg att hundar inte svettas, utan de flåsar. Så om du märker att hunden flåsar tungt efter att den har ansträngt sig behöver den svalka sig innan den somnar, och om hunden kurat ihop sig i en liten boll när det är dags att gå och lägga sig kan det betyda att den behöver en filt för att kunna sova gott!!

Bättre sömnvanor

Tack och lov är det ganska enkelt att identifiera orsakerna till att din fyrbenta vän kanske inte sover som bäst. När du har identifierat problemen kan du lätt förbättra hundens sömnvanor med de här tipsen:

Ge hunden ett ben!

Att tugga hjälper hunden att slappna av och är en bra stimulerande aktivitet för hunden när du jobbar hela dagen. Så köp på dig tuggleksaker för att uppmuntra hunden att sova bättre!

Bra och hälsosam kost hjälper hunden att sova bättre!

En välbalanserad kost är inte bara bra för människor – din hund behöver också bra näring! Hunden behöver få i sig protein, fett, kolhydrater och fiber av hög kvalitet för att den ska vara frisk och sova bra. Glöm heller inte att det här kommer hjälpa hundar av alla raser och åldrar att sova bättre.

Det är viktigt att hunden känner sig bekväm!

Att hitta sätt att lugna en orolig hund kan vara så enkelt som att hitta rätt säng för hunden! Vi spenderar åtskilliga timmar med att välja rätt madrass för oss själva, men vi glömmer ofta att rätt hundsäng kan vara skillnaden för om hunden sover gott eller inte!

Det är viktigt med rätt temperatur!

Under de varma sommarmånaderna, eller om din stora hund brukar bli väldigt varm när den sover, kan du överväga att skaffa en kyldyna för att hålla hunden sval när den sover! Och kom ihåg att när det blir kallt på vintern brukar hundar sova mer eftersom reduceringen av dagsljus betyder att hunden inte producerar lika mycket melatonin! Så se till att ha hundens favoritfilt till hands för att svepa in den så att den kan sova gott!

Oavsett om du har en valp eller en gammal hund, en vinthund eller en schäfer så behöver alla hundar sömn! Livet kan vara tröttsamt för våra fyrbenta vänner och de behöver sömn för att växa och hålla sig friska. Men människans bästa vän vet att det bästa att göra när livet känns lite tröttsamt är att ta en tupplur!

En flicka tittar på en hund som sover på hundsängen Topology från Omlet

This entry was posted in Hundar


One reply on “Hur många timmar om dagen sover en hund?”

Joachim Wulf says:

borde det inte vara att hunden producerar mer melatonin vid mindre solljus ? i och med att en människa som har svårt att sova speciellt på sommaren kan ta extra melatonin ? och det är därför vi är mer aktiv på sommaren då vi producerar mindre melatonin..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *