Omletbloggen

Fem tips för att hjälpa dig välja den hundras som är perfekt för dig

David har tyckt om hundar sen han var liten. Han gillar de allra flesta hundraserna, men hans favorit är golden retrievers. Han har också en blogg som heter dogdesires.co.uk där han ger hundägare tips och råd samt recenserar hundprodukter. I den här artikeln ger David tips på fem saker du bör tänka på när du väljer vilken hundras som passar dig bäst.

Det är många saker du måste tänka på för att se till att du väljer en hundras som är rätt för dig. Beroende på din livsstil kan vissa raser passa bättre på grund av sin storlek, hur mycket jobb det är att ta hand om dem, hur aktiva de är och mycket annat.

Läs vidare för mer information och när du har läst klart artikeln kommer du att bättre kunna välja den hundras som passar dig bäst.

Storlek

Många vet redan om de vill ha en jättestor eller en lite mindre hund och de som inte är säkra väljer ofta en mellanstor hundras.

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer hur stor hund du vill ha är hur du bor. Ju större hunden är, desto mer plats tar den och den behöver utrymme att kunna röra sig. Så om du bor i en liten mysig lägenhet kanske inte en grand danois är rätt hundras för dig. De behöver mycket plats för sina svansar så att de kan vifta på den utan att skada någon eller ha sönder något.

Men bara för att du bor i en lägenhet betyder det inte att du måste skaffa en liten hund, vissa hundar är välkända för att kunna anpassa sig till att bo i en lägenhet, som en sheepadoodle (en korsning mellan en Old English Sheepdog och pudel). Om du vill läsa mer om den här hundrasen hittar du mer information i den här guiden (informationen är på engelska).

Tänk också på att mindre hundar är mer känsliga och du måste vänja dig vid att alltid titta ner på golvet så att du inte råkar trampa på dem. Mindre hundar brukar heller inte klara sig lika bra när det är kallt så de kan behöva lite mer hjälp att hålla sig varma.

Skötsel

Skötsel inkluderar många olika saker. Vissa raser har lång päls som ofta behöver klippas och kammas. Hundar med en kortare päls, som en springador, är lättare att ta hand om eftersom de bara behöver borstas då och då. Men hundar med längre eller lockig päls behöver borstas mycket oftare och kan också behöva klippas eller till och med tas till en hundsalong för att få pälsen klippt, så du behöver ägna mer tid åt pälsvård om du väljer en ras med längre päls.

Något annat du bör tänka på är kostnaden. Om du väljer en större hund kommer du att behöva köpa mer mat, en större hundsäng och så vidare.

Sist men inte minst så är det såklart viktigt med träning. Vissa hundraser är kända för att vara väluppfostrade eftersom de är lättare att träna. Mindre hundar brukar också ibland tro att de är större än de faktiskt är och därför bete sig därefter. Det kan göra dem mer envisa när du försöker träna dem och raser som mops är välkända för att kunna vara lite olydiga och envisa.

Något annat som är bra att tänka på är att om du låter en större hund bete sig som en liten knähund när den är en valp så kommer den att vilja fortsätta det här beteendet när den blir äldre och inte längre är lika lätt att hantera.

Hundar som har hängande öron behöver regelbundet få öronen ordentligt rengjorda eftersom de annars lätt kan få infektioner. Vissa raser, som blodhund och mastiff, dreglar också mycket mer än andra hundraser.

Aktivitetsnivå

Om du skaffar en hund som tillhör en så kallad jaktras, som labrador, beagle eller foxhound kan du förvänta dig att din hund behöver vara väldigt aktiv och få mycket motion. Även korsningar där den ena föräldern är en jakthund brukar ärva den här egenskapen och ha massor av energi.

De allra flesta hundar biter inte sönder saker eller gräver upp hela trädgården utan anledning, men det kan vara ett tecken på att din hund har mycket energi som den inte får utlopp för och därför är uttråkad och använder energin på det här sättet. Det är också viktigt att din hund får mental stimulans och inte bara fysisk motion.

Oavsett vilken hundras du väljer så behöver alla hundar få regelbunden motion. Du behöver vara beredd på att ta ut hunden på en längre promenad två gånger om dagen om du inte har en stor trädgård där den kan få tillräckligt mycket motion, och om du vill ha en hund som kan hålla dig sällskap på joggingrundan är en hundras som weimaraner eller schäfer bra val.

Personlighet

Det här är en självklarhet för många, men eftersom vissa hundraser är kända för specifika personlighetsdrag är det bra att se till att välja en hund som matchar din personlighet. Om du vill ha en gosig och kärvänlig hund rekommenderas golden retriever, greyhound, irländsk varghund, Old English Sheepdog, pitbullterrier eller cavalier king charles spaniel eftersom de är kända för att vara några av de mest tillgivna hundraserna.

Restriktioner

I vissa länder finns det hundraser som inte är tillåtna. I Sverige finns det inga specifika hundraser som inte är tillåtna, men däremot får man inte ha överdrivet kamplystna hundar. Men både Norge och Danmark, liksom många andra länder, har raser som inte är tillåtna.

Till exempel är amerikansk pitbullterrier förbjuden i många länder och rottweilern är heller inte tillåten överallt eftersom de har ett rykte som “farliga” och “aggressiva”.

Jag har själv haft flera hundar av båda raserna och jag har aldrig sett några tecken på aggressivitet eller att de skulle vara farliga. De var de snällaste och sötaste hundarna och mina rottweilers ville alltid skydda mig.

Jag tror inte för en sekund på att aggressivitet är något som hunden ärver, utan att det istället beror på hur den har uppfostrats av sin ägare.

This entry was posted in Hundar


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *